6 σημάδια ότι ο σύντροφός σας εκδηλώνει παθητική συμπεριφορά απεναντί σας και πώς να την αντιμετωπίσετε
Σύμφωνα με τον ψυχίατρο και ψυχαναλυτή Έρικ Φρομ, «η σχέση είναι σαν μία μορφή τέχνης η οποία απαιτεί προσπάθεια, πειθαρχία και χρόνο». Ωστόσο, με το πέρασμα των ετών ορισμένες σχέσεις αρχίζουν να φθείρονται, καθώς όσο περισσότερο χρόνο περνάμε με τον σύντροφό μας, τόσο αρχίζουμε να νιώθουμε οικειότητα.
Επομένως χάνεται το «μυστήριο» που υπήρχε στην αρχή, -αφού έχουμε ανακαλύψει ήδη τον άνθρωπο που έχουμε απεναντί μας- και τότε ίσως να ξεκινήσουμε να εκδηλώνουμε μια παθητική συμπεριφορά, κατά την οποία δεν λαμβάνουμε πρωτοβουλίες και έχουμε μειώσει τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις.
Η παθητική συμπεριφορά δεν σημαίνει απαραίτητα έλλειψη στοργής και τρυφερότητας, αλλά αποτελεί έναν παραμορφωμένο τρόπο ανταπόκρισης στην αγάπη, καθώς τα άτομα που την εκδηλώνουν αφήνουν τους συντρόφους τους να αποφασίζουν και να ενεργούν για οτιδήποτε συμβαίνει.
Τι κρύβεται όμως πίσω από το είδος συμπεριφοράς και πως μπορεί να αλλάξει αυτό;
Μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά διεκδικητικοί και αποφασιστικοί στον κοινωνικό και εργασιακό τομέα, αλλά παθητικοί σε συναισθηματικό επίπεδο, καθώς τους λείπουν ορισμένες δεξιότητες.
Γιατί ο σύντροφός σας εκδηλώνει παθητική συμπεριφορά
Εκπαίδευση, πολιτισμικές προκαταλήψεις και προσωπικοί παράγοντες
Πίσω από τον τρόπο που ενεργούμε στις σχέσεις μας, υπάρχουν ασυνείδητοι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα, ο σεξισμός και οι παραδοσιακοί ρόλοι. Συγκεκριμένα στην ελληνική κοινωνία υπάρχουν ακόμη άντρες που αφήνουν τα γονεϊκά καθήκοντα στις γυναίκες όπως επίσης και τις δουλειές του σπιτιού. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες γυναίκες είναι επιρρεπείς σε συναισθηματική εξάρτηση.
Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι λειτουργούν παθητικά στον συναισθηματικό τομέα καθώς από την παιδική τους ηλικία έχουν συνηθίσει οι άλλοι να φροντίζουν και να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους.
Αγχώδης - παθητική προσκόλληση
Τα άτομα που έχουν στιλ αγχώδους προσκόλλησης συχνά δέχονται την στοργή των άλλων παθητικά, χωρίς να επενδύουν στην αμοιβαιότητα και κατανοούν την αγάπη με στόχο μόνο την απόκτηση συναισθηματικών πόρων και όχι ως μία «δούναι και λαβείν» διαδικασία.
Αυταρχική ανατροφή
Η παθητικότητα που εκδηλώνει ένας σύντροφος μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανατροφής η οποία βασιζόταν στη συνεχή κριτική και στον αυταρχισμό. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο έχει υποτιμηθεί για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που, στο τέλος, αποφασίζει να μην ενεργήσει για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση. Λόγω προσωπικής ανασφάλειας, αφήνονται και αφήνουν τον σύντροφό τους να αναλάβει την ευθύνη της σχέσης.
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ
Τα άτομα με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) συχνά εμφανίζουν παθητικές συμπεριφορές στις συναισθηματικές σχέσεις. Μπορεί συχνά να ξεχνάνε πολλά πράγματα, να μην τελειώνουν αυτό που ξεκίνησαν και να δυσκολεύονται να δείξουν τη δέσμευσή τους στον σύντροφό τους. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο (ΗΠΑ) κατέδειξε τις δυσκολίες που μερικές φορές παρουσιάζουν τα άτομα με ΔΕΠΥ.
Κακή διαχείριση συγκρούσεων
Μερικοί άνθρωποι, μετά από μια σειρά διαφωνιών με τον σύντροφό τους, μπορεί να επιλέξουν το κλασικό: «Αν δεν μου δώσεις αυτό που χρειάζομαι, θα σταματήσει να με ενδιαφέρει αυτή η σχέση». Είναι άτομα με μηδενικές επικοινωνιακές δεξιότητες, χαμηλή αντίσταση στην απογοήτευση και χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη.
Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη σχέση
Τέλος, ένας ακόμη λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος. Ο ένας σύντροφος μπορεί να έχει φτάσει στο σημείο όπου η ρουτίνα της σχέσης τον «πνίγει» και αποσύρεται σιγά σιγά καθώς δυσκολεύεται να παραδεχθεί ότι η σχέση αυτή έχει τελειώσει.
Τι μπορείτε να κάνετε εάν έχετε έναν παθητικό σύντροφο;
Εάν έχετε παρατηρήσει ότι ο σύντροφός σας είναι παθητικός για αρκετό διάστημα ίσως καλύτερα να ξανασκεφτείτε και να εξετάσετε τους λόγους για τους οποίους συνεχίζετε να είστε μαζί του.
Η παθητικότητα ενδεχομένως να είναι μια μαθημένη απάντηση σε ένα άλλο πρόβλημα που παραμερίζεται. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι η επικοινωνία. Ξεκινήστε έναν ειλικρινή διάλογο με τον σύντροφό σας ώστε να κατανοήσετε -και εσείς αλλά και ο σύντροφός σας- τι ακριβώς συμβαίνει και ποιο είναι το κίνητρο αυτής της συμπεριφοράς.
Να θυμάστε πως ως ζευγάρι, πρέπει να είστε και να λειτουργείτε ως μια ομάδα, γι' αυτό αν παρατηρείτε κάτι που σας δυσαρεστεί θα πρέπει να το επικοινωνήσετε. Ωστόσο, είστε και δύο ξεχωριστοί άνθρωποι με τα δικά σας προβλήματα, έχοντας ο καθένας τραύματα που πρέπει να φροντίσετε, τα οποία όσο τα αντιμετωπίζετε, τόσο δεν θα έχουν αντίκτυπο στην σχέση σας.
Οι σχέσεις απαιτούν αμοιβαιότητα, φροντίδα και προσοχή σε καθημερινή βάση.