2-4 χούφτες ξηροί καρποί και σπόροι την ημέρα είναι ό,τι καλύτερο για επίπεδη κοιλιά
Ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και τους σωστούς σπόρους, προτείνει ειδικός, για την διατήρηση επίπεδης κοιλιάς και καλής υγείας, προκαλώντας ωστόσο αντιπαράθεση, επειδή ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα θεωρούνται πολύ θερμιδικά.
Μια χούφτα ξηροί καρποί είναι περίπου 30 γραμμάρια. Αυτή η ποσότητα είναι μεταξύ 160 -180 θερμίδων, η οποία θεωρείται υψηλή ποσότητα και μας οδηγεί να εξετάσουμε την κατανάλωση ξηρών καρπών με μέτρο. Ωστόσο, οι θερμίδες σε αυτό το τρόφιμο δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που παρέχονται από άλλα τρόφιμα.
Για παράδειγμα, η ίδια ποσότητα πατατάκια ( ένα σνακ που καταναλώνεται όλο και περισσότερο) προσθέτει μια παρόμοια ποσότητα θερμίδων, αλλά χωρίς τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών.
Επιπλέον, ένα μικρό σακουλάκι πατατάκια περιέχει συνήθως 45 γραμμάρια καθαρά πατατάκια, που είναι περισσότερες από 200 υπερ-επεξεργασμένες κενές θερμίδες.
«Οι ξηροί καρποί μπορούν πράγματι να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, αλλά, όπως και με όλα τα άλλα, η δόση είναι σχετική», εξηγεί στο ισπανικό Telva ο Dr. Mark Hyman, ειδικός στη λειτουργική ιατρική.
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι βοηθούν στη διατήρηση επίπεδης κοιλιάς και της υγείας
Εκτός από την ποσότητα των θερμίδων που παρέχουν αυτά τα τρόφιμα, υπάρχει ένα ζήτημα που προκαλεί σύγχυση σχετικά με την κατανάλωση σπόρων και ξηρών καρπών.

Πρόκειται για τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι προφλεγμονώδη. Αλλά αυτό το συμπέρασμα δεν προκύπτει από αυτές τις δύο πηγές λίπους.
«Χρειαζόμαστε αυτά τα απαραίτητα λιπαρά, αλλά όχι από τα γαλόνια ραφιναρισμένων ελαίων που καταναλώνουμε κάθε χρόνο σε επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα. Τα φυσικά τρόφιμα έχουν άφθονα ωμέγα-3 και λιγότερα ωμέγα-6 λιπαρά», λέει.
«Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όχι μόνο περιέχουν την κατάλληλη ισορροπία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6 λιπαρά, αλλά είναι γεμάτοι με βιταμίνες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, η οποία εμποδίζει την οξείδωση των λιπών», εξηγεί ο Dr. Hyman, ο οποίος συνιστά τα καρύδια, τον λιναρόσπορο, τους σπόρους κάνναβης και τους σπόρους chia ως πλουσιότερες πηγές υγιεινών λιπαρών.
«Αν ανησυχείτε ότι οι ξηροί καρποί σας παχαίνουν, σκεφτείτε το εξής: Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίσες. Διακόσιες θερμίδες ξηρών καρπών και σπόρων είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από διακόσιες θερμίδες μπισκότων», λέει ο Mark Hyman.
«Δύο έως τέσσερις χούφτες την ημέρα διατηρούν επίπεδη κοιλιά και συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη», προσθέτει.
Ποιους ξηρούς καρπούς να επιλέξουμε
Στο σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα αλεύρων που προέρχονται από ξηρούς καρπούς και σπόρους : αμύγδαλο, φουντούκι, κάνναβη.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό γιατρό, είναι καλύτερα από εκείνα που προέρχονται από δημητριακά ολικής αλέσεως, αλλά εξακολουθούν να είναι ένα επεξεργασμένο προϊόν που αλλοιώνει την ουσία της τροφής, και ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως όταν καταναλώνονται στην αρχική τους μορφή.
«Το αλεύρι αμυγδάλου δεν θα κάνει τη γλυκόζη σας να εκτοξευθεί όπως κάνει ένα κανονικό ψωμί, αλλά δεν παύει να είναι αλεύρι. Και αν χρησιμοποιείτε αυτά τα αλεύρια για να φτιάξετε κάτι στο φούενο, πιθανότατα θα προσθέσετε κάποιο είδος ζάχαρης. Δεν θα πρέπει να θεωρείτε αυτά τα αλεύρια βασική τροφή», καταλήγει.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι ξηροί καρποί και σπόροι περιέχουν φυτικό οξύ που μπορεί να περιορίσει την απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, αλλά υπάρχει ένα σίγουρο σπιτικό κόλπο για να το αντιμετωπίσετε.
Μουλιάστε τους κατά τη διάρκεια της νύχτας και ψήστε τους ελαφρά για να βελτιώσετε την ικανότητα του οργανισμού να τα απορροφήσει.
«Τρώτε αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, καρύδια macadamia, φουντούκια, πεκάν, σπόρους κολοκύθας, σπόρους chia, κάνναβη, λιναρόσπορους, φυστίκια και βραζιλιάνικα καρύδια ως σνακ», συνιστά ο Mark Hyman.
«Επιλέξετε επίσης και μη ζαχαρούχα βούτυρα ξηρών καρπών και γάλατα ξηρών καρπών με ελάχιστα συστατικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης«, συμπληρώνει.