Είναι γνωστό ότι το σώμα μας έχει διαφορετικές ανάγκες καθώς μεγαλώνουμε και ενδεχομένως να μην λειτουργεί ακριβώς με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει. Για παράδειγμα, όντες νεότεροι μπορεί να χάναμε κιλά σχετικά εύκολα, ενώ τώρα δυσκολευόμαστε ή το αντίστροφο, ή μπορεί τώρα να συσσωρεύουμε λίπος σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολισμός μας αρχίζει να επιβραδύνεται μετά τα 30 και μπορούμε να χάσουμε έως και 5% της μυϊκής μας πυκνότητας έως τα 31, αλλά υπάρχουν πολλές μικρές τροποποιήσεις που μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθηθούμε, ανεξάρτητα από την ηλικία μας.
Η Κλερ Ντέιβις, προπονήτρια διασημοτήτων, ενδοκρινολόγος και συνιδρύτρια του The Midlife Mentors, μιλώντας στο redonline.co.uk αποκάλυψε τα πέντε λάθη στη διατροφή και την άσκηση που κάνουν οι γυναίκες άνω των 40 που θέλουν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν τα κιλά τους.
Η Κλερ ειδικεύεται στο να βοηθά τις γυναίκες να αποκτήσουν τη βέλτιστη υγεία και φυσική κατάσταση, παρά τις προκλήσεις που μπορεί να φέρει η ηλικία σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.
Μειώνουν απότομα τις θερμίδες τους
«Αυτό είναι ένα κοινό θέμα για πολλές γυναίκες μέσης ηλικίας. Το σώμα τους δεν ανταποκρίνεται όπως παλαιότερο με αποτέλεσμα, ό,τι έκαναν για να διατηρήσουν τα κιλά τους, δεν φαίνεται να λειτουργεί πλέον, έτσι μείωσαν δραστικά τις θερμίδες μέσω διατροφικών μορίων, σέικ, χαπιών με την ελπίδα ότι θα έχουν αποτελέσματα — και γρήγορα. Το τεράστιο πρόβλημα με αυτό είναι ότι ο μεταβολικός μας ρυθμός ήδη επιβραδύνεται καθώς γερνάμε.
«Χάνουμε μυϊκή μάζα και τείνουμε να κάνουμε πιο καθιστική ζωή. Όταν μειώνουμε τις θερμίδες μας, το σώμα μας θα διατηρήσει την ενέργεια που ξοδεύει, καθώς δεν γνωρίζει πότε θα έρθει η επόμενη πηγή ενέργειας. Είναι απλή εξέλιξη.
«Δεν είμαι κατά του αλκοόλ, αλλά η ισορροπία είναι το κλειδί. Εάν το χρησιμοποιείτε για τα παραπάνω, τότε πρέπει να εξετάσετε τα ερεθίσματα σας και να βρείτε πιο υγιεινούς τρόπους για να τα διαχειριστείτε. Εκτός από την αρνητική συναισθηματική επίδραση που έχει το αλκοόλ στην ευημερία σας, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.