Οι 5 καλύτερες διατροφικές συνήθειες για απώλεια βάρους μετά τα 50 -Διατροφολόγοι εξηγούν
Είναι ευρέως γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο γίνεται η διαδικασία απώλειας βάρους.
Σύμφωνα με τις δίδυμες διατροφολόγοι Tammy Lakatos και Lyssie Lakatos, αφού φτάσετε τα 50 τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους. «Ο τρόπος που τρώτε επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ουσιών όπως η κορτιζόλη -ή αλλιώς η ορμόνη του λίπους της κοιλιάς- η οποία αποτελεί εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Πόσο μάλλον σε μία κομβική περίοδο της ζωής, όταν συμβαίνουν και άλλες ορμονικές αλλαγές», εξηγούν.
Επίσης, σύμφωνα με τις ειδικούς η κορτιζόλη προκαλεί στρες στο σώμα, το οποίο ενεργοποιεί την απελευθέρωση επιπλέον κορτιζόλης, σηματοδοτώντας έναν «φαύλο κύκλο». «Αν μπορείτε να μειώσετε τις εκκρίσεις σακχάρου στο αίμα, μπορείτε να αρχίσετε να χάνετε βάρος με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό».
Παρακάτω, οι δίδυμες διατροφολόφοι αποκαλύπτουν τις 5 καλύτερες διατροφικές συνήθειες για γρήγορη απώλεια βάρους μετά τα 50.
Συμπεριλάβετε 20 έως 30 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε γρήγορη απώλεια βάρους, καθώς βοηθάει στο να διατηρείται σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σας και θα σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για πολύ καιρό.
Επιπλέον, η κατανάλωση πρωτεΐνης σας βοηθά να συντηρήσετε τον άπαχο μυϊκό ιστό, ο οποίος παίζει βασικό ρόλο στην τροφοδοσία του μεταβολισμού σας, καθώς οι μύες καίνε σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων από ό,τι το λίπος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνιστώμενη δόση για κάθε γεύμα είναι να ι20 έως 30 γρ. πρωτεΐνης.
Η Lisa Young, Ph.D., RDN, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Finally Full, Finally Slim εξηγεί πως «Η πρωτεΐνη είναι ο καλύτερος φίλος όσων θέλουν να χάσουν βάρος μετά τα 50 έτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης δεν βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά μπορεί επίσης να σταματήσει ή να αντιστρέψει την απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία».
Καταναλώστε μη αμυλούχα λαχανικά στην αρχή του γεύματός σας
Η κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικών με πολλές φυτικές ίνες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε το γεύμα σας. Σύμφωνα με τις αδελφές Lakatos «Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και όταν καταναλώνονται στην αρχή του γεύματος θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα σας, έτσι ώστε όταν τρώτε υδατάνθρακες, να αμβλύνεται η ικανότητα των υδατανθράκων να ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα».
Πληθώρα έρευνών μάλιστα υποστηρίζει τα οφέλη των φυτικών ινών στην προσπάθειά για απώλεια βάρους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Journal of Nutrition», η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών κατά τέσσερα γραμμάρια κάθε μέρα σε διάστημα έξι μηνών συσχετίστηκε με επιπλέον 3 ¼ κιλά χαμένου βάρους.
Φτιάξτε σπιτικά γεύματα
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από το να ετοιμάζετε ένα θρεπτικό, σπιτικό γεύμα. Επιπλέον, γνωρίζετε όλα τα φρέσκα, υγιεινά συστατικά που μπαίνουν σε αυτό και μπορείτε να ελέγχετε το μέγεθος των μερίδων σας! Η Young προτείνει να μαγειρεύετε περισσότερα από τα γεύματά σας στο σπίτι, καθώς έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Η ίδια τονίζει: «Το να τρώτε έξω λιγότερο συχνά και να μαγειρεύετε περισσότερο στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ζήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και έχει συνδεθεί με την απώλεια βάρους».
Καταναλώστε περισσότερα αγροτικά προϊόντα
Στην επόμενη βόλτα σας για ψώνια, προσθέστε περισσότερα φρέσκα προϊόντα στο καλάθι αγορών σας. «Τα αγροτικά προϊόντα είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας για αποτελεσματική απώλεια βάρους», μας λέει ο Young. «Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες. πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που τρώνε περισσότερα αγροτικά προϊόντα έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, μειωμένη περιφέρεια μέσης και λιγότερο λίπος».
Επιλέξτε υγιεινούς, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Οι ανεπιθύμητες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα προκύπτουν κυρίως από την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων, εξευγενισμένων υδατανθράκων με ζύμη, όπως κουλούρια, κράκερ, μπισκότα και γλυκά. «Τίποτα δεν εκτοξεύει το σάκχαρο στο αίμα σας περισσότερο από τους εξαιρετικά εξευγενισμένους υδατάνθρακες - το σώμα τους αναγνωρίζει ως ζάχαρη και ανταποκρίνεται εκτοξεύοντας πολλή ινσουλίνη για να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα, και αυτό συνήθως οδηγεί σε μια κατάρρευση του σακχάρου», εξηγούν οι δύο δίδυμες διατροφολόγοι. Γι' αυτό προτιμήστε αντ' αυτού υγιεινούς υδατάνθρακες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.