Η Emilia Perez, η διεθνής εικαστικός με τους χρωματιστούς βυθούς, μια ιδιόρρυθμη κωμωδία και βόλτα στη Πλάκα -Προτάσεις για ΣΚ
LIVING CITY

Η Emilia Perez, η διεθνής εικαστικός με τους χρωματιστούς βυθούς, μια ιδιόρρυθμη κωμωδία και βόλτα στη Πλάκα -Προτάσεις για ΣΚ

Bλέπουμε, δοκιμάζουμε και στο τέλος γράφουμε για όσα μάς κράτησαν το ενδιαφέρουν προτείνοντας ιδέες πώς να περάσετε το Σαββατοκύριακο και τι να κάνετε μέσα στην εβδομάδα. Ένας πλούσιος οδηγός με προτάσεις για την πόλη.

Στην καρδιά του Νοεμβρίου, μετρώντας το χρόνο αντίστροφα για να αφήνουμε πίσω το φθινόπωρο, η Αθήνα κινείται σε γρήγορους ρυθμούς και πιο μεταβατικούς. Ενδιαφέροντα θεάματα,εκθέσειςζωγραφικής και φωτογραφίας, έξοδος για φαγητό και μια ταινία που έχει «φωλιάσει» στο μυαλό μάς κράτησαν το ενδιαφέρον, μέσα στη βδομάδα, προτείνοντας για εσάς τις καλύτερους εξόδους σε κάθε γειτονιά της πόλης.

Κλείσατε θέση για την ταινία «Emilia Perez» που παίζεται στους κινηματογράφους;

Η ταινία που «ακούστηκε» περισσότερο από όλες, στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, καταφέρνοντας να αποσπάσει το Βραβείο της Επιτροπής,αλλά και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τις Zoe Saldana, Karla Sofia Gascon, Selena Gomez και Adriana Paz είναι η «Emilia Pepez» του Jacques Audiard. Μάλιστα ξεχώρισε και για το 9-λεπτο standing ovation στο τέλος της προβολής της στο Φεστιβάλ Καννών, το δεύτερο σε διάρκεια για ταινία του Jacques Audiard (μετά το Rust & Bone, 2012).

Πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή ταινία, με εντυπωσιακή σκηνοθεσία και ξεχωριστές ερμηνείες, ενώ το θέμα που καταπιάνεται δεν είναι καθόλου επιφανειακό -αντίθετα, έχει πολλή τροφή για σκέψη και «δεύτερο» και «τρίτο» ανάγνωσμα. Δεν είμαι φαν των μιούζικαλ, όμως το σύμπαν που έχει δημιουργήσει ο σκηνοθέτης σε «βάζει» μέσα στην πλοκή, τη μελωδία και των στίχων των τραγουδιών που έχουν νόημα και σε παρασύρουν. Όπως, όλα δείχνουν η «Emilia Perez» θα πρωταγωνιστήσει στα Όσκαρ. Τρέξτε να τη δείτε και αφεθείτε στο μοναδικό σύμπαν του Jacques Audiard που δείχνει ότι δεν επαναπαύεται παραμένοντας δημιουργικός, επίκαιρος και τόσο σύγχρονος.

Υπόθεση: Μεξικό, σήμερα. Η δικηγόρος Rita είναι μια εξαιρετικά ταλαντούχα δικηγόρος που αντί να υπηρετεί την δικαιοσύνη, σπαταλά τις δυνατότητες της σαν υπάλληλος σε μια μεγάλη δικηγορική φίρμα, αφού είναι η καλύτερη στο να «ξεπλένει» μεγαλοεγκληματίες.

Μια απροσδόκητη ευκαιρία εμφανίζεται, από αυτές τις προσφορές που δεν μπορείς να αρνηθείς, όταν την προσεγγίζει ο ‘Manitas’, το μεγάλο αφεντικό ενός Καρτέλ και της ζητά να τον βοηθήσει σε ένα σχέδιο που προσπαθεί εδώ και χρόνια να υλοποιήσει: αυτό της συνταξιοδότησης και εξαφάνισης του από την παρανομία μια για πάντα. Μοιάζει δύσκολο και σχεδόν ακατόρθωτο, αλλά ίσως τελικά το τέλειο σχέδιο να υπάρχει.

Βόλτα στη φθινοπωρινή Πλάκα και στάση για φαγητό

Η Πλάκα είναι από τις γειτονιές που απολαμβάνεις να περπατάς μέσα στα γραφικά της σοκάκια, να βλέπεις από κάθε γωνιά την Ακρόπολη και να «μπλέκεσαι» με τους τουρίστες που δίνουν έναν άλλο παλμό στην πόλη.

Πλάκα βόλτα Αθήνα

Από την τουριστική πλευρά της Πλάκας μέχρι τα Αναφιώτικα το κάθε σημείο είναι τόσο όμορφο που δε χορταίνεται και απόλυτα ινσταγκραμικό. Αυτή την εποχή, που η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή είναι τέλεια για να χαθείτε μέσα στην Πλάκα και να την ανακαλύψετε από άκρη σε άκρη.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το παλαιότερο σπίτι στην Αθήνα, το Αρχοντικό Μπενιζέλων, που είναι επισκέψιμο για το κοινό. Ανεγέρθηκε πιθανότατα στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα, είναι το τελευταίο σωζόμενο κονάκι στην Αθήνα και ένα από τα λίγα παραδείγματα ανάλογων αρχοντικών που σώζονται στη νότια Ελλάδα.

Τα Αναφιώτικα

Στάση για φαγητό προτείνουμε να κάνετε στο εστιατόριο «Υδρία» για ελληνική κουζίνα -έχει διακριθεί στο Trip Advisor. Στο μενού υπάρχουν επιλογές για μαγειρευτά φαγητά, από τα best seller πιάτα είναι ο μουσακάς με ωραία αρώματα από μπαχάρια, ενώ θα βρείτε κρεατικές επιλογές, από μοσχάρι και κοντοσούβλι κοτόπουλο, μέχρι ψάρι.

Από τη μεσογειακή κουζίνα δε λείπουν το ριζότο -δοκιμάστε με μανιτάρια – και τα ζυμαρικά, όπως η μπολονέζ που φτιάχνεται με μοσχαρίσιο κιμά. Οι ποσότητες είναι χορταστικές και πλούσιες. Όσο για τις πιο κρύες νύχτες δοκιμάστε την σούπα ημέρας που έρχεται ως κύριο φαγητό, δηλαδή σε μεγάλη μερίδα.

Ανδριανού 68, Αθήνα

«Straight White Men» στο θέατρο Μικρό Χορν

Η ιδιόρρυθμη κωμωδία «Straight White Men», γραμμένη από την Αμερικανίδα δραματουργό και σκηνοθέτη Young Jean Lee, με ρίζες στην Νότια Κορέα, παίζεται στη σκηνή του θεάτρου Μικρό Χορν, σε σκηνοθεσία της Κίρκης Καραλή.

Με ειρωνικό χιούμορ και σάτιρα για τις αιώνιες αλήθειες που ορίζουν τη ζωή των λευκών ετεροφυλόφιλων αντρών στον Δυτικό κόσμο, η ανήσυχη δημιουργός, έφτιαξε ένα έργο με τρεις ηρωικούς άντρες και έναν λιγότερο ηρωικό. Γιατί κάποια στιγμή, ακόμη και τα προνόμια - γίνονται αφόρητα. Τι είναι αυτό που προσδιορίζει το προνομιούχο αρσενικό; Τα λεφτά του; Η φήμη του; Η μόρφωσή του; Οι «πονηροί» χειρισμοί του για την επαγγελματική του ανέλιξη; Ο τρόπος που ζει; Τα άχαρα «αστεία» του; Τα γνωστά και μη εξαιρετέα «αρσενικά» χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουμε από παιδιά και ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ αυτά αργότερα, στην ενήλικη ζωή μας;

Θέατρο έξοδος Γιάννης Ποιμενίδης

Κάθε λευκός ετεροφυλόφιλος άντρας, ακόμη και σήμερα, πολύ συχνά, καλείται να τα υποστηρίζει όλα αυτά. Τι γίνεται όμως αν δεν τα αντέχει η ψυχή του; Αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει; Πόσο, τελικά, τον πιέζει και εκείνον η ίδια η πατριαρχική κοινωνία που τον γέννησε;

Υπόθεση: Χριστούγεννα. Η ημέρα των μικρών και μεγάλων οικογενειακών συναθροίσεων, της αγάπης, της εξομολόγησης, της αγκαλιάς, του τσακωμού και των αποκαλύψεων.

Τρία αδέλφια, ο Άρης, ο μεγαλύτερος, με πολλές δυνατότητες που όμως ς’ αυτή τη φάση ασχολείται με το νοικοκυριό, ο Ανδρέας, ο μεσαίος, φρεσκοχωρισμένος, χρηματιστής, που ζει τον περισσότερο καιρό στο Λονδίνο, και ο Σπύρος, ο μικρότερος, καθηγητής και επιτυχημένος συγγράφεας, περνούν τις άγιες ημέρες, στο σπίτι του πατέρα τους, του Γιώργου.

Σκηνή από την παράσταση

Μιλούν, διαφωνούν, τρώνε, χαίρονται, χορεύουν, αλληλοειρωνεύονται, τσακώνονται και τελικά καταλήγουν να ευλογούν τα γένια τους. Τα προνόμιά τους. Την τύχη τους. Όλοι εκτός από έναν. Τον λιγότερο δεκτικό στις επιταγές της πατριαρχίας.

Παίζουν: Θοδωρής Αντωνιάδης, Θέμης Θεοχάρογλου (Holly Grace), Μελίνα Νάτσιου, Κώστας Ξυκομηνός, Αλέξανδρος Πέρρος, Γιάννης Ποιμενίδης

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20:00 | Πέμπτη - Παρασκευή- Σάββατο: 21:00

Θέατρο Μικρό Χόρν: Αμερικής 10, Aθήνα

Η διεθνής εικαστικός, Αγγελική Αγγελίδη που το έργο της « Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας» κοσμεί το Πολεμικό Μουσείο, στη Νότια Κορέα, έκανε την 3η έκθεση στη χώρα της Ανατολής

Στη μακρινή Νότια Κορέα ταξιδεύει η Αγγελική Αγγελίδη, με μια νέα σειρά έργων με θέμα τον βυθό της θάλασσας. Η ζωγράφος, η οποία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη χώρα της Ανατολής, παρουσιάζει τη νέα της έκθεση, με τίτλο “Under the Water”, στο Jeju Stone Park Museum. Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες.

Με αφορμή την έκθεση, η Αγγελική Αγγελίδη, μίλησε για τη σχέση της με τη χώρα και τι περιλαμβάνει το “Unter the Water”, παρουσία λιγοστών επιλεγμένων δημοσιογράφων, στον ιδιαίτερο εκθεσιακό χώρο υψηλής αισθητικής που έχει δημιουργήσει το Angel’s Art Gallery, όπου φιλοξενεί αποκλειστικά τη δική της δουλειά. Για το έργο και την πορεία της ζωγράφου μίλησε η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά.

Η καλλιτέχνις έκανε μια αναδρομή στην πορεία της σημειώνοντας ότι ξεκίνησε από τον χώρο του marketing management και των επιχειρήσεων, αλλά το 2016 αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό της που ήταν η τέχνη.

Αγγελική αγγελίδη εικαστικός
Αυτή είναι η τρίτη έκθεση της εικαστικού στη Νότια Κορέα.

«Ξεκίνησα να διαβάζω για την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία και κάπου στην πορεία ανακάλυψα την Κορέα, που ως τότε την ήξερα ως χώρα τεχνολογίας. Συνειδητοποίησα ότι είναι μια χώρα που έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, όλοι οι γείτονες την ήθελαν δική τους. Η Κορέα είναι μια χώρα που λειτούργησε ως αγωγός μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας σε ότι αφορά στην τέχνη. Ανακάλυψα ότι τους ενδιέφερε πολύ η τέχνη, αλλά πάντα σε ότι έχει να κάνει με τους δικούς τους Κορεάτες καλλιτέχνες. Διαπίστωσα επίσης ότι δεν είναι εύκολο ο δυτικός πολιτισμός να εισχωρήσει σε αυτή τη χώρα, που είναι πολύ ανερχόμενη. Το είδα ως πρόκληση να παρουσιάσω εκεί τη δουλειά μου. Ξεκίνησα να ζωγραφίζω τις κερασιές, τους μύθους και τις όμορφες ιστορίες τους. Το 2021 στην έκθεση που έκανα στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, η οποία ήταν εμπνευσμένη από τον πολιτισμό της Κορέας, είχα την τιμή να ξεναγήσω και τον ίδιο τον Κορεάτη πρέσβη στα εγκαίνια της.

Η εικαστικός Αγγελική Αγγελίδη

Ένα χρόνο μετά ταξίδεψα στη χώρα τους και προσπάθησα να τους προσεγγίσω. Οι Κορεάτες δεν ανοίγουν εύκολα την πόρτα τους. Στο διάστημα εκείνο γνώρισα πολλούς ανθρώπους και έχω κάνει πολλούς φίλους εκεί. Το μόνο που γνώριζα ήταν ότι ήθελα να δημιουργήσω σε αυτή τη χώρα. Ώσπου, μετά από προσπάθεια κατάφερα να κλείσω την πρώτη μου έκθεση για τον Μάρτιο του 2023, στην Keumsan Gallery. Ακολούθησε μια ακόμα έκθεση στο Κοινοβούλιο της Κορέας με τα έργα του “Europa”, όπου με τίμησε με την παρουσία η ίδια η σύζυγος του πρωθυπουργού, η οποία με φιλοξένησε και στην κατοικία της. Τα έργα της έκθεσης ήταν αυτά που είχα παρουσιάσει εντωμεταξύ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2023 και την ίδια χρονιά στο Παρίσι, καθώς και μετέπειτα στα εγκαίνια του Μουσείου της Σαλαμίνας,» Να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη έκθεση στο Κοινοβούλιο της Κορέας, προστέθηκαν εκτός από τα έργα του “Europa” αναφορά στις ιστορικές στιγμές της χώρας μας και έργα της Αγγελικής Αγγελίδη, σχετικά με τον πόλεμο της Ασιατικής Χερσονήσου, στον οποίο έπαιξε σημαντικό συμμαχικό ρόλο η Ελλάδα, στο πλαίσιο των ‘70 χρόνων της Ελληνοκορεατικής φιλίας.

ΈΡγο τηςεικαστικού Αγγελικής Αγγελίδη

Όπως επεσήμανε η Αγγελική Αγγελίδη: «Έξι μήνες μετά την έκθεση του Κοινοβουλίου της Κορέας ενημερώθηκα ότι οι Κορεάτες επέλεξαν την «Ναυμαχία της Σαλαμίνας» για να κοσμήσει το Πολεμικό Μουσείο, καθώς και δύο έργα για την Εθνοσυνέλευση. Οπότε επέστρεψα για τις τελετές αποδοχής των έργων μου και τις βραβεύσεις αυτών που ακολούθησαν.»

 Στο ατελιέ Angel’s Art Gallery, της διεθνής εικαστικού, Αγγελκής Αγγελίδη,  όπου έχει τα έργα της.

Για την τωρινή έκθεση, με τίτλο “Under the Water”, επεσήμανε ότι «ζωγράφισα βυθούς πρώτη φορά για έκθεση. Εμπνεύστηκα τα έργα μου από την περιοχή του Τζέτζου, όπου φιλοξενείται η έκθεση.

Πρόκειται για ένα νησί στα νότια της Κορέας με απόκρημνα βράχια και εντυπωσιακούς βυθούς, στους οποίους βουτάνε γυναίκες βετεράνοι κυρίως, από 60-90 χρονών, χωρίς μπουκάλες βέβαια, για να φέρουν στην επιφάνεια σφουγγάρια, κοράλλια, κοχύλια και ότι έχει να τους προσφέρει ο πλούτος της θάλασσας.»

Φωτογραφική έκθεση με θέμα «Mon Afrique: Uganda»

Η φωτογραφική ομάδα του METApolis, που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια, εγκαινιάζει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024, στις 20:00, την ομαδικής έκθεσης Mon Afrique: Uganda | Bonds of Humanity στον φιλόξενο χώρο της Blank Wall Gallery. 

12 άγνωστοι συνταξιδιώτες προς έναν άγνωστο προορισμό. Κοινός παρονομαστής 1 δάσκαλος που επιστρέφει σε μέρη γεμάτα αναμνήσεις και σε ανθρώπους γεμάτους ζωή. 

Φωτογραφία: Άρτεμις Θύμιου



«Το πιο σπουδαίο πράγμα με τα ταξίδια, δεν είναι ότι απλά βλέπουμε καινούργια μέρη, αλλά ότι κάθε φορά που βλέπουμε κάτι νέο αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο»

Φωτογραφία; Άρτεμις Θύμιου
ΦΩτογραφία της Άρτεμις Θύμιου

Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη