Η Σιμόν Μπάιλς στον δοκό

5 μαθήματα που μας δίδαξε η Σιμόν Μπάιλς για την ψυχική υγεία

Η Σιμόν Μπάιλς επέστρεψε δυναμικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έπειτα από ένα διάλειμμα δύο ετών.

Η σταρ της ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ έβαλε σε προτεραιότητα την ψυχική της υγεία και απείχε από το άθλημα.

Η ίδια όπως εξήγεί στο ντοκιμαντέρ που προβάλεται στο Netflix «Simone Biles Rising», κατά τη διάρκεια των προπονήσεών της και των περιστροφών στον αέρα άρχισε να νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο του σώματός της, καθώς όπως λέει δεν ένιωθε συγκεντρωμένη εξαιτίας ενός «νοητικού μπλοκαρίσματος» που αποκαλείται «the twisties».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να νιώθει φόβο κατά την εκτέλεση των συγκεκριμένων ασκήσεων ο οποίος κλιμακωνόταν κάθε φορά που προπονούνταν.

Η Σιμόν, αναφέρει πως επειδή ακριβώς δεν ένιωθε συγκεντρωμένη κατά την εκτέλεση των ριψοκίνδυνων ασκήσεων άρχισε να φοβάται μήπως χτυπήσει σοβαρά κάποιο μέρος του σώματός της. Έτσι επέλεξε να απέχει από τον αθλητισμό για κάποιο διάστημα και σιγά σιγά επανήλθε, κερδίζοντας τώρα τρία χρυσά μετάλλια κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Η Σιμόν Μπάιλς δεν αποτελεί μόνο υπόδειγμα αθλήτριας λόγω των εκπληκτικών της επιδόσεων στην ενόργανη, αλλά και λαμπρό παράδειγμα σχετικά με την διαχείριση των προτεραιοτήτων της, θέτοντας ως κύριο μέλημά της την ψυχική της υγεία.

Η ίδια έδειξε σε όλο τον κόσμο, σε μία εποχή που ακόμη η φροντίδα της ψυχικής υγείας θεωρείται από ορισμένους ταμπού, ότι αν δεν την υπολογίσεις, θα αποφέρει δυσλειτουργίες στην σωματική υγεία και κατ' επέκταση στην καθημερινότητα.

Με μία αφοπλιστική ειλικρίνια σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την αποχώρησή της από του Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε πως «Πρέπει να κάνω ό,τι είναι σωστό για μένα και να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία και να μην τη θέσω περαιτέρω σε κίνδυνο».

5 μαθήματα που μας δίδαξε η Σιμόν Μπάιλς για την ψυχική υγεία

Ποια μαθήματα λοιπόν μπορούμε να πάρουμε από την εντυπωσιακή επιστροφή της Μπάιλς στη διεθνή σκηνή;

Μια περίοδος με δυσκολίες στην ψυχολογία μας δεν καθορίζει το μέλλον σας

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Ντόου, διευθύνων σύμβουλο της Mental Health του Ηνωμένου Βασιλείου, η επιστροφή της Μπάιλς στην γυμναστική είναι μία ισχυρή υπενθύμιση ότι μία περίοδος κακής ψυχικής υγείας δεν εμποδίζει κάποιον από το να κυνηγήσει τις φιλοδοξίες του και να πετύχει τα όνειρά του με μεγάλη επιτυχία.

«Τα εμπνευσμένα επιτεύγματά της στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες έρχονται δύο χρόνια αφότου πήρε μια δύσκολη απόφαση να αποχωρήσει από το άθλημά της και να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια για την ψυχική της υγεία», αναφέρει μιλώντας στον Independent.

Βάλτε σε προτεραιότητα την ψυχική σας υγεία

«Η Σιμόν Μπάιλς έδειξε ότι το να αφιερώσουμε χρόνο στην ευημερία μας, παίρνοντας χρόνο και παίρνοντας μια ανάσα, μας δίνει την δυνατότητα να επικεντρωθούμε εκ νέου και να πετύχουμε περισσότερα», προσθέτει ο Νέιθαν Σίρμαν, διευθυντής θεραπείας στην Red Umbrella Bespoke HealthCare Ltd.

«Όταν αφιερώνουμε χρόνο για να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία, τότε είμαστε σε θέση να πετύχουμε περισσότερα από πριν. Είμαστε πιο δημιουργικοί, αφοσιωμένοι και ενθουσιώδεις με αυτό που κάνουμε», τονίζει.

Μην θεωρήσετε το διάλειμμα ως παραίτηση

Η έντονη πίεση που δεχόταν για σταθερές νίκες σε κάθε διαγωνισμό, επηρέασε σημαντικά την ψυχική της υγεία με αποτέλεσμα να έχει υψηλό άγχος στους Ολυμπιακούς του Τόκιο. «Το άγχος μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο, αλλά αν αφεθεί ανεξέλεγκτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το άγχος μπορεί να γίνει εξουθένωση, η οποία είναι δύσκολα διαχειρίσημη», εξηγεί ο Μπράιαν Ντόου. «Τα σημάδια της εξουθένωσης περιλαμβάνουν επίμονη κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, αλλαγές στον ύπνο ή την όρεξη, αισθήματα απελπισίας και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανες». Ο Ντόου συνιστά σε όποιον βιώνει αυτά τα συμπτώματα να κάνει ένα διάλειμμα και να επικοινωνήσει με τον γιατρό του και κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Δώστε σημασία στα σημάδια εξουθένωσης, μαθαίνοντας τα όριά σας

«Σίγουρα με το να κάνουμε ένα βήμα πίσω από την δουλειά μας, μπορεί να νιώσουμε ότι χάνουμε κάτι σημαντικό, ωστόσο είναι απαραίτητο να δίνουμε σημασία στα σημάδια εξουθένωσης γιατί αν το αμελήσουμε θα κάνουμε περισσότερο κάκο μακροπρόθεσμα».

Ο καθένας χειρίζεται το άγχος και την πίεση διαφορετικά. «Πολλοί άνθρωποι ευδοκιμούν υπό πίεση, επομένως δεν είναι τόσο απλό να πούμε πως πρέπει να πράξει ο καθένας υπό ένα αυστηρό πλαίσιο», εξηγεί ο Σιρμαν. «Αυτό έχει να κάνει με το πόσο γνωρίζουμε τα όριά μας και πότε αυτή η πίεση που δεχόμαστε μετατρέπεται σε άγχος. Πολλοί μπορεί να παρατηρήσουμε σωματικά συμπτώματα όπως κούραση ή εξάντληση, τα οποία δεν υποχωρούν όσο και αν κάνουμε έναν καλό ύπνο».

«Αν παρατηρήσετε τη συμπεριφορά της Σιμόν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, μπορείτε να δείτε ότι απλά δεν ήταν ο εαυτός της και για πολλούς από εμάς, αυτό είναι το σημάδι ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση», προσθέτει.

Αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία

Η ενσωμάτωση καλών συνηθειών στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ψυχική μας υγεία.

«Αν σκεφτόμαστε την ψυχική υγεία σαν έναν μυ, όσο περισσότερο την προσέχουμε, αφιερώνουμε χρόνο φροντίζοντας την, τότε τόσο πιο δυνατός γίνεται», εξηγεί ο Σίρμαν. «Δεν θα υπάρξει ποτέ ως δια μαγείας επιπλέον χρόνος, επομένως πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς το πλαίσιο, δίνοντας της προτεραιότητα. Πώς θα το πετύχετε αυτό; Με επαρκή ύπνο, ξεκούραση, ποιοτικό φαγητό, σωματική άσκηση, σύνδεση με αγαπημένα πρόσωπα και τεχνικές χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας».