Μινιόν: Έτσι θα αναγεννηθεί το σύμβολο των Χριστουγέννων -Μιλήσαμε με τον project manager του εμβληματικού κτιρίου
Το Μινιόν, το θρυλικό πολυκατάστημα της οδού Πατησίων, ένα κτίριο- σύμβολο της πόλης της Αθήνας βρίσκεται μια ανάσα μόλις από την επαναλειτουργία του.
O Ελευθέριος Ελευθεριάδης, project manager του έργου και senior architect της Dimand, της εταιρίας που έχει αναλάβει την ανακατασκευή, μίλησε στο Bovary.gr για τις προκλήσεις αυτών των ετών, αλλά και για το τι σημαίνει για έναν αρχιτέκτονα να παίρνει στα χέρια του ένα τοπόσημο.
Ένα τοπόσημο, μάλιστα, που κουβαλάει και ένα φορτίο συναισθηματικό ικανό να κάνει τους Αθηναίους του σήμερα να ανυπομονούν να το δουν να αναγεννάται, επιτέλους, από τις στάχτες του.
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, το πολυκατάστημα αποτελούσε τον παράδεισο των παιδιών, ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων: Όλοι οι όροφοι ήταν ντυμένοι στα γιορτινά, χαμογελαστοί Άη Βασίληδες μοίραζαν σοκολάτες, ο κόσμος ανεβοκατέβαινε τις - εξαιρετικά χάι τεκ για την εποχή- κυλιόμενες σκάλες και έκανε τις γιορτινές αγορές του.
Το Μινιόν ως σύμβολο αναβάθμισης της Ομόνοιας
Το νέο Μινιόν ετοιμάζεται τώρα να αρχίσει να αφήνει φρέσκο αποτύπωμα στον χρόνο- και στην συνείδηση όσων το περιμένουμε. Η νέα του ταυτότητα θα ακολουθεί την τάση του real estate που βλέπουμε όλο και πιο συχνά, αυτή του συνδυασμού διαφορετικών χρήσεων.
«Το νέο Μινιόν συμβολίζει την αρχή για τη δημιουργία καλύτερων γειτονιών στην καρδιά της Αθήνας. Με την αναγέννηση αυτού του εμβληματικού κτιρίου, στοχεύουμε να συμβάλουμε στη συνολική αναβάθμιση της Ομόνοιας, ενισχύοντας τη ζωντάνια και τη λειτουργικότητα της περιοχής», μας λέει ο κ. Ελευθεριάδης εστιάζοντας, ορθά, στην πτυχή της έντονης υποβάθμισης στην οποία είναι παραδομένη η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.
«Θέλουμε το Μινιόν να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάκαμψη και την πρόοδο του κέντρου της πόλης, φέρνοντας κοντά την ιστορία και το μέλλον της Αθήνας», συμπληρώνει.
Στους επτά ορόφους του νέου κτιρίου θα περιλαμβάνονται εμπορικά καταστήματα και γραφεία, ενώ το παζλ των χρήσεων του συγκροτήματος συμπληρώνεται με κατοικίες, από 50-125 τ.μ. Το συνολικό κόστος του έργου θα φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ.
Το έργο αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2025. «Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και αφορούν στις εσωτερικές διαμορφώσεις του εμπορικού τμήματος του κτιρίου και των ορόφων γραφείων του 3ου και 4ου (από τη μισθώτρια εταιρεία). Οι κοινόχρηστοι χώροι και τα γραφεία του 5-6-7ου ορόφου έχουν παραδοθεί«, λέει ο κ. Ελευθεριάδης.
Αν θέλετε να ρίξετε μια κλεφτή ματιά για να δείτε πώς πάνε τώρα αυτές οι εργασίες στο εμβληματικό κτίριο, και τι είναι ήδη έτοιμο, μπορείτε: Ο Μίνως Διγενής, αρχιτέκτονας που δραστηριοποιείται στην Ισπανία και συνεργάζεται με την Dimand για το project του Μινιόν, συχνά μας αφήνει να δούμε και από κάτι από το μεγάλο έργο, στον λογαριασμό του γραφείου του στο Instagram.
Παρουσιάστηκαν κατασκευαστικές δυσκολίες αυτά τα χρόνια, δεδομένου πως πρόκειται για την ανακατασκευή ενός ακινήτου συνολικής επιφάνειας 18.500 τ.μ.; «Μία σημαντική δυσκολία ήταν η εμφανής εγκατάσταση των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών δικτύων, στις οροφές των γραφειακών χώρων, χωρίς την κάλυψη τους με ψευδοροφές. Επίσης, υπήρξε δυσκολία στην υλοποίηση της όψης του κτιρίου, κατά την τοποθέτηση των μεταλλικών έγχρωμων σκιαδίων, καθώς έπρεπε να διαχειριστούμε περιορισμούς πρόσβασης, την αυξημένη κυκλοφορία, προσπαθώντας πάντα για την ελάχιστη όχληση της γειτονιάς, λόγω της κεντρικής θέσης του κτιρίου».
Η ιστορία του Μινιόν
Από το μικρό περίπτερο που άνοιξε ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη, στην οδό Αιόλου, ως το πολυκατάστημα-φαινόμενο στην Πατησίων μιας μεταπολεμικής Αθήνας, που έφτασε να αριθμεί 1.000 άτομα προσωπικό και η κερδοφορία του άγγιζε σχεδόν το ένα δις δραχμές, το Μινιόν έφτασε η στιγμή που βίωσε την βίαιη πτώση.
Τον Δεκέμβριο του 1980, εν μέσω της εμπορικής κίνησης των Χριστουγέννων, καταστράφηκε ολοσχερώς από εμπρησμό. Με δάνεια και κρατική στήριξη, το πολυκατάστημα λειτούργησε ξανά, ως το 1998, οπότε και έκλεισε οριστικά.
Τα είκοσι και πλέον χρόνια εγκατάλειψης που ακολούθησαν, το είχαν προσθέσει στην- λυπηρή- λίστα με τα κτίρια- «μαύρες τρύπες» του κέντρου της Αθήνας. Το 2021 , οπότε και η αναπτυξιακή εταιρία Dimand ανέλαβε το έργο, τέθηκε σε μια νέα τροχιά, με το βλέμμα προς το μέλλον.
Ανακατασκευή με στόχο ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον
Ποια ήταν η μεγαλύτερη δημιουργική πρόκληση που αντιμετώπισε ο κ. Ελευθεριάδης, ανακατασκευάζοντας ένα κτίριο που φέρει τόση ιστορία; «Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η διατήρηση του Μινιόν ως εμβληματικού σημείου αναφοράς για πολλές γενιές Αθηναίων, ενώ παράλληλα το επαναπροσδιορίσαμε ως ένα σύγχρονο και ενεργειακά βιώσιμο κτίριο με την πιστοποίηση του LEED GOLD», μας λέει.
«Επιπλέον, το γεγονός ότι το Μινιόν βρίσκεται σε μια γειτονιά με ιδιαίτερες κοινωνικές και αστικές προκλήσεις έκανε την αποστολή μας ακόμα πιο σημαντική, καθώς το νέο Μινιόν φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία μιας ανανεωμένης και ζωντανής αστικής πραγματικότητας».