Το  εντυπωσιακό «Χρυσό σπίτι» του οίκου Ντιόρ στην Μπανγκόκ- με έμφαση στην ταϊλανδέζικη τέχνη

Μέσα στο «χρυσό σπίτι» του οίκου Dior στη Μπανγκόκ -Μια εντυπωσιακή έκφραση ταϊλανδικής Τέχνης και χειροτεχνίας

Το νέο, «χρυσαφένιο» concept store του οίκου Dior στην Μπανγκόκ της Ταϋλάνδης έχει τις ρίζες του τόσο στο παριζιάνικο savoir-faire όσο και στη χειροποίητη ταϊλανδέζικη χειροτεχνία, με καφέ, κήπους και εντυπωσιακή επιχρυσωμένη πρόσοψη.

Σε μια εποχή όπου η πανταχού παρούσα μαζική παραγωγή ξεπερνά το χειροποίητο σχεδόν σε κάθε βήμα, είναι σημαντικό το ότι υπάρχουν κάποιοι που εξακολουθούν να υπερασπίζονται πεισματικά την χειροποίητη προσέγγιση. Τέτοιο παράδειγμα είναι και το «Dior Gold House», το νέο concept store του παριζιάνικου οίκου στην αριστοκρατική συνοικία Φλεν Κιτ της Μπανγκόκ. Βρίσκεται απέναντι από το λαμπερό εμπορικό κέντρο Central Embassy Mall και το ξενοδοχείο Παρκ Χαϊαιτ της Μπανγκόκ και αποτελεί ένα ονειρικό διάλειμμα μέσα στη χαοτική φασαρία της πόλης.

Βοτανικοί και υδάτινοι κήποι πρωταγωνιστούν στο concept store/ Φωτογραφία: Instagram

Μετά την καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία του πρώτου από μια σειρά νέων concept stores που άνοιξαν πριν από δύο χρόνια στη Σεούλ - ένας συνδυασμός, λέει ο οίκος, του «lifestyle, του design και της μόδας» - το ερώτημα στα χείλη κάθε θαυμαστή του Dior ήταν πώς και πού ακριβώς ο ονομαστός γαλλικός οίκος θα συνέχιζε.


Μέσα στο «Χρυσό σπίτι» του Ντιόρ στην Μπανγκόκ

Η κατασκευή του «Dior Gold House»  είναι πραγματικά αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι τον Φεβρουάριο, ολόκληρη η περιοχή ήταν ένας χώρος στάθμευσης. Τώρα έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε μια όαση από φοίνικες, ένα πυκνό τροπικό τοπίο και υδάτινους κήπους, όπου επίσης υψώνεται ένα εντυπωσιακό ομοίωμα του κεντρικού γραφείου του Dior στο Παρίσι, στη λεωφόρο Montaigne 30- με ολόκληρη τημ πρόσοψη, την στέγη και με 300 ψεύτικα παράθυρα, επενδυμένα με ένα εκατομμύριο χειροποίητα χρυσά ψηφιδωτά πλακάκια.

Όλοι κρατούν σιγή ιχθύος σχετικά με το πόσο κόστισε το έργο, αλλά πρέπει να ήταν εξαιρετικά ακριβό και αντικατοπτρίζει, ίσως, το γεγονός ότι η ταϊλανδική αγορά ειδών πολυτελείας αξίζει σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ταλαντούχος Λούκα Αλμπέρο, creative director του Dior, ο οποίος έστησε ολόκληρο το σύμπαν του Dior με ανδρικά και γυναικεία ρούχα, παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ, σε μια πανέμορφη «χώρα των θαυμάτων» με βοτανικούς και υδάτινους κήπους και έξι κομψά σκηνοθετημένους χώρους με εμπορεύματα. Περιλαμβάνονται κομμάτια από την πιο πρόσφατη συλλογή Cruise, εμπνευσμένη από τη Σκωτία, μαζί με προϊόντα αποκλειστικά για την Μπανγκόκ, όπως μια τσάντα Lady D-Joy από δέρμα σε χρυσό τόνο, που ολοκληρώνεται με κεντήματα από μαργαριτάρια.

Από το εσωτερικό του concept store/ Φωτογραφία: Instagram

Στους κήπους των 2.500 τ.μ. και στους εσωτερικούς χώρους των 800 τ.μ. υπάρχουν διάσπαρτα τα έργα επτά Ταϊλανδών καλλιτεχνών και τεχνιτών, οι οποίοι συνεισφέρουν με έπιπλα και διακοσμητικά στοιχεία που σχεδόν επισκιάζουν τα εμπορεύματα, με τις διαβολικά περίπλοκες λεπτομέρειες και τη δημιουργική τους χάρη.


Μοναδικά έργα Ταϋλανδών καλλιτεχνών κοσμούν το concept store

Και τι δεν έχουν φτιάξει! Κάθε έργο είναι μια προσεκτικά σχεδιασμένη, σύγχρονη εκδοχή μιας παραδοσιακής ταϊλανδέζικης τέχνης και τεχνικής, είτε πρόκειται για τη συγκλονιστική τρισδιάστατη χλωρίδα και πανίδα του Korakot Aromdee, κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από λυγισμένο μπαμπού, που κοσμεί τους τοίχους του καφενείου, μια συλλογή από faux τσάντες Lady Dior, η καθεμία από τις οποίες είναι επανασχεδιασμένη με λεπτοδουλεμένα φιλιγκράν μπαμπού από τον Savin Saima της Vassana- όμορφα, χαμηλά τραπέζια και καρέκλες που ο αρχιτέκτονας Boonserm Premthada κατασκεύασε από επεξεργασμένα απόβλητα ελεφάντων- ή ογκώδεις πολυθρόνες επενδυμένες με χρωματιστά ψηφιδωτά καθρέφτες από τον Eggarat Wongcharit.

Άποψη από το καφέ/ Φωτογραφία: Instagram

Οι σχεδιαστικές απολαύσεις αφθονούν. Το μάτι δεν ξέρει πού να κοιτάξει. Σε ένα σημείο, ο Αλμπέρο επενδύει τους τοίχους με σκυρόδεμα από απόβλητα μαρμάρου Carrara, το οποίο ντύνει στη συνέχεια με το μοτίβο toile de Jouy του Dior. Σε ένα άλλο, κατασκευάζει βιτρίνες κομμένες από ανακυκλωμένο γυαλί. Εν τω μεταξύ, ένας δραματικός θόλος που ολοκληρώνεται με ένα θόλο σε σχήμα αστεριού, εμπνευσμένο από το Πάνθεον της Ρώμης, είναι επενδυμένος με το χαρακτηριστικό σχέδιο Cannage Montaigne του οίκου. «Είναι όλα ραμμένα στο χέρι», λέει ο Αλμπέρο.

Ένα εκατομμύριο χρυσά ψηφιδωτά πλακάκια κοσμούν την πρόσοψη/ Φωτογραφία: Instagram

Το να πούμε ότι το «Dior Gold House» είναι ένα έργο τέχνης, θα ήταν λίγο. Η δέσμευση τόσο του Αλμπέρο - που ήδη εργάζεται σκληρά για το τρίτο concept store που πρόκειται να ανοίξει στο Τόκιο το επόμενο έτος - όσο και των Ταϊλανδών δημιουργών για τον σκοπό αυτό είναι συγκλονιστική. Ειδικά όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι πρόκειται για μια προσωρινή μόνο κατασκευή που θα αποσυναρμολογηθεί μετά από μόλις δύο ή τρία χρόνια.