Ρούχα γυμναστικής: Οι κανόνες του πλυσίματος, σύμφωνα με ειδικούς
Όποιος πάει γυμναστήριο ξέρει πολύ καλά πόσο μεγάλος γίνεται ο σωρός των άπλυτων ρούχων στο τέλος της εβδομάδας.
Τα ρούχα γυμναστικής είναι συνήθως κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά όπως ο πολυεστέρας και το νάιλον, τα οποία αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη περισσότερων βακτηρίων σε σχέση με άλλα υφάσματα.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ρούχα προπόνησης που είναι κατασκευασμένα από φυσικά υφάσματα όπως το μαλλί και το βαμβάκι - όπως ορισμένες αθλητικές μπλούζες και φόρμες - τα οποία δεν παγιδεύουν τόσα βακτήρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να φορεθούν δύο φορές.
Η δρ Σούζαν Μάσικ, δερματολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο δήλωσε σε συνέντευξη της στη βρετανική Daily Mail: «Οι φυσικές ίνες δεν χρειάζεται να πλένονται τόσο συχνά, αλλά τα περισσότερα ρούχα γυμναστικής στις μέρες μας είναι κατασκευασμένα από συνθετικές ίνες [που] ενώ διαφημίζονται ως "αναπνέουσες" συχνά δεν είναι, και μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία».
Η υγρασία επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων
«Με τη ζέστη και την άσκηση, οι αδένες σας θα εκκρίνουν ιδρώτα και οσμή σώματος. Τα ρούχα σας θα απορροφήσουν αυτή την υγρασία και την οσμή και αυτό θα επιδεινωθεί αν τα ρούχα παραμείνουν υγρά και δεν στεγνώσουν. Ακόμη και τα "αναπνέοντα" υφάσματα, θα εξακολουθούν να απορροφούν ιδρώτα», δήλωσε η Dr Massick στη DailyMail.com.
Η ίδια προειδοποίησε πως για αυτόν τον λόγο είναι ιδιαίτερα «σημαντικό να αποφύγετε να φοράτε ξανά ιδρωμένες κάλτσες, κολάν ή αθλητικά σουτιέν», καθώς ο ζυμομύκητας ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα. Αν φοράτε λοιπόν ρούχα εμποτισμένα με ιδρώτα, είναι πιθανόν ορισμένες ευαίσθητες περιοχές του σώματος να μολυνθούν από τον μύκητα. Επίσης, όταν ιδρώνετε είστε ακόμα πιο ευάλωτοι σε μολύνσεις, καθώς οι πόροι του δέρματος επίσης ανοίγουν, γεγονός που επιτρέπει στα βακτήρια να διεισδύσουν βαθύτερα,
Κάτω από τις πτυχές του δέρματος, όπως το στήθος, μπορεί να παρατηρήσετε εξάνθημα, σπυράκια, κνησμό ή κάψιμο. Οι μολύνσεις από ζυμομύκητες των γεννητικών οργάνων προκαλούν εκκρίσεις, ερυθρότητα και κνησμό ή κάψιμο.
Κίνδυνος λοιμώξεων
Και παρόλο που η περισσότερη φυσιολογική χλωρίδα των μυκητών είναι ακίνδυνη, ορισμένοι τύποι που αναπτύσσονται από την υπόθαλψη του ιδρώτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Το βακτήριο του σταφυλόκοκκου, το οποίο συνήθως βρίσκεται στο δέρμα ή στη μύτη, είναι ένα από αυτά και μπορεί να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις, τροφική δηλητηρίαση και βακτηριαιμία- μια λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος.
Επιπλέον, όσοι είναι επιρρεπείς σε φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις, όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση, θα μπορούσαν να παρουσιάσουν έξαρση από την πολλαπλή χρήση των φορεμένων αθλητικών ρούχων.
Εάν πρόκειται να ξαναφορέσετε τα αθλητικά σας ρούχα, η Dr Massick προτείνει να μην τα φοράτε περισσότερο από δύο φορές πριν τα πετάξετε στο πλυντήριο. Για να διατηρήσετε τα ρούχα πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να φοράτε αποσμητικό πριν από την προπόνηση, να αποφεύγετε την υπερβολική ζέστη και να κρεμάτε τα ρούχα για να στεγνώσουν.
Ωστόσο διευκρίνισε πως «Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο ή κάνουν έντονες προπονήσεις. Για αυτούς, το καθημερινό πλύσιμο των ρούχων γυμναστικής είναι απαραίτητο για την αποφυγή δερματικών ερεθισμών και εξανθημάτων».