Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος

Πρίγκιπας Φίλιππος: Σπάνια φωτό με την μητέρα του, Αλίκη, πριν από 56 χρόνια στην Αθήνα

Μια σπάνια φωτογραφία του πρίγκιπα Φιλίππου με τη μητέρα του Αλίκη, δημοσιεύτηκε στο Instagram από τον φωτογράφο Κλεισθένη Δασκαλάκο.

Η μητέρα του πρίγκιπα Φιλίππου, πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ, ήταν η εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας και γεννήθηκε στο Κάστρο του Γουίνδσορ, ενώ ο πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας και η πριγκίπισσα Αλίκη απέκτησαν τέσσερις κόρες. Η μικρότερη ήταν επτά ετών όταν γεννήθηκε ο Φίλιππος το 1921, στο τραπέζι της κουζίνας του οικογενειακού σπιτιού στην Κέρκυρα, στο Μον Ρεπό. Τον έκαναν γιατί, απλώς, ήθελαν ένα αγόρι. Ο πρίγκιπας Ανδρέας έλειπε όταν γεννήθηκε ο Φίλιππος, ήταν στη Μικρά Ασία με τον στρατό.

Ο φωτογράφος Κλεισθένης Δασκαλάκος που είχε φωτογραφίσει όλους τους celebrities της εποχής, έχει στο αρχείο του Studio Κλεισθένης δυο σπάνιες φωτογραφίες του πρίγκιπα Φιλίππου και της μητέρας του πριγκίπισσας Αλίκης από την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1965.

Από νεαρή ηλικία, η Αλίκη ξεχώριζε για την ομορφιά της. Το 1902, στη στέψη του νέου βασιλιά της Βρετανίας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ γνωρίστηκε με τον γιο του Έλληνα Βασιλιά Γεωργίου Α’, τον πρίγκιπα Ανδρέα. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν.

Μετά το γάμο τους ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα στο τατόι. Όταν ξέσπασαν οι βαλκανικοί πόλεμοι, η πριγκίπισσα Αλίκη υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και ίδρυσε νοσοκομεία στη Λάρισα, την Ελασσόνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Σέρβια. Γι’ αυτό τιμήθηκε από τον βασιλιά της Αγγλίας με το παράσημο του Ερυθρού Σταυρού. Μετά την δολοφονία του Γεώργιου Α΄ στη Θεσσαλονίκη, εγκαταστάθηκε μόνιμα στον Μον Ρεπό, καθώς ο εκλιπών βασιλιάς με την διαθήκη του άφησε στο ζευγάρι το παλάτι της Κέρκυρας. Εκεί γέννησε το πέμπτο της παιδί, τον Φίλιππο, που αργότερα παντρεύτηκε την βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας.

Η πριγκίπισσα Αλίκη ήρθε κοντά στην ορθόδοξη εκκλησία, ισχυριζόταν ότι επικοινωνούσε με τον Θεό και κυκλοφορούσε ντυμένη σαν μοναχή. Είχε έντονη φιλανθρωπική δράση, διοργανώνοντας συσσίτια για τους φτωχούς ενώ είχε αναλάβει τη διοίκηση των ορφανοτροφείων της χώρας.

Το 1965 η Αλίκη έφυγε από την Ελλάδα και μετακόμισε στο Μάγκιγχαμ όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο πλευρό του γιου της. Πέθανε σε ηλικία 84 ετών το 1969 και ετάφη σε μια κρύπτη στην εκκλησία της Μαρίας της Μαγδαληνής στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ.

ΑP images

Με πληροφορίες από την μηχανή του χρόνου.