Μπανανόπιτα

Λαχταριστή και αφράτη μπανανόπιτα: Το απόλυτο συνοδευτικό για τον καφέ σου

Αγαπάμε τις γλυκιές πίτες, όσο και τις αλμυρές. Είναι το ιδανικό γλυκό σνακ που συνοδεύει τέλεια το ζεστό ρόφημά μας, είτε το πρωί είτε το απόγευμα.

Αν αγαπάς τις μπανάνες, σου βρήκαμε το απόλυτο γλυκό που θα λατρέψεις. Και το όνομα αυτού μπανανόπιτα. Πρόκειται για ένα αφράτο σαν τάρτα γλυκό με μπανάνες που μοιάζει αρκετά με την αγαπημένη μας μηλόπιτα. Είναι βουτυράτο, με αφράτη ζύμη και γεύση μούρλια!

Γίνεται εύκολα με τα κλασσικά υλικά που έχουμε στα ντουλάπια της κουζίνας μας και χρησιμοποιούμε στη ζαχαροπλαστική.

Γίνεται θεϊκό και θα το λατρέψει όλη η οικογένεια, μικροί-μεγάλοι καθώς κανείς τους δεν θα έχει δοκιμάσει ξανά κάτι παρόμοιο.

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 140 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό + 1 κρόκο αβγού
  • 2 κ.σ. ζάχαρη για το ψήσιμο

Για τη γέμιση

  • 3 μπανάνες μεγάλες ώριμες ή 4 μικρότερες
  • 2-3 κ.σ. μέλι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ δουλεύετε το βούτυρο με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός να αφρατέψει. Προσθέτετε το αβγό και τον κρόκο και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθούν.
  • Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι, αναμιγνύοντας στην αρχή με σπάτουλα και ζυμώνοντας στο τέλος λίγο με το χέρι. Μην παραζυμώσετε. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο περίπου, το ένα μέρος να είναι λίγο μεγαλύτερο, την πλάθετε σε 2 μπάλες και τις αφήνετε στο ψυγείο.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175C. Καθαρίζετε τις μπανάνες από τη φλούδα και τις ρίχνετε σε μπολ. Τις πατάτε με πιρούνι να λιώσουν, προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, το μέλι, την κανέλα και ανακατεύετε καλά.
  • Βγάζετε από το ψυγείο τη μεγαλύτερη μπάλα της ζύμης και την πατάτε ελαφρά να πλατύνει. Την τοποθετείτε ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας και με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο. Πρέπει η διάμετρός του να φτάνει να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας ή της ταρτιέρας σας.
  • Ξεκολλάτε το πάνω χαρτί κι αναποδογυρίζετε τη ζύμη μαζί με το κάτω χαρτί μέσα στο ταψί. Με το ένα χέρι στρώνετε τη ζύμη και με το άλλο ξεκολλάτε προσεκτικά το χαρτί. Βεβαιωθείτε ότι έχει σκεπαστεί ο πάτος και τα πλαϊνά. Με ένα πιρούνι κάνετε τρύπες εδώ κι εκεί στη ζύμη.
  • Αδειάζετε μέσα τη γέμιση της μπανάνας και τη στρώνετε παντού ομοιόμορφα. Τέλος βγάζετε το μικρότερη μπάλα ζύμης από το ψυγείο. Με το δείκτη και τον αντίχειρα κόβετε κομματάκια και τα ρίχνετε πάνω από τη γέμιση της μπανάνας, προσπαθώντας λίγο λίγο να τη σκεπάσετε παντού.
  • Πασπαλίζετε από πάνω με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και ψήνετε την πίτα στον προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά.
  • Αφήνετε την πίτα να κρυώσει πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Η συνταγή είναι από το sweetly.gr