Καμίλα: Το στέμμα με το «καταραμένο» διαμάντι της Ελισάβετ και η στέψη του Καρόλου
Με τη στέψη του βασιλιά Καρόλου να αναμένεται για τις 6 Μαΐου, πολλές είναι οι συζητήσεις που γίνονται σχετικά με το στέμμα της βασίλισσας Ελισάβετ και αν τελικά το φορέσει ή όχι η βασιλική σύζυγος, Καμίλα.
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου του τρίτου και της συζύγου του θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ από τον Αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπέρι, Τζάστιν Γουέλμπι και ενώ η παράδοση -και τα θέλω του Βασιλιά Καρόλου- προστάζουν η Καμίλα να στεφθεί με το ιστορικό στέμμα το οποίο αποτελεί κειμήλιο, ίσως αυτό να μην γίνει πράξη.
Όλοι μιλούν για το «καταραμένο» διαμάντι το οποίο είχε τοποθετηθεί στο στέμμα της αείμνηστης βασιλομήτορος τη δεκαετία του ‘30, το διαμάντι Kohinoor. Αν φορεθεί από την Καμίλα, όπως γράφει ο διάσημος συγγραφέας William Dalrymple, ο οποίος συνέγραψε το βιβλίο για το αμφιλεγόμενο κόσμημα με τίτλο «Koh-i-Noor: The History Of The World's Most Infamous Diamond, θα μοιάζει με τεράστια «διπλωματική χειροβομβίδα».
Τι κάνει όμως αυτό το στέμμα να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων και τι ρόλο παίζει το αμφιλεγόμενο ή αλλιώς «καταραμένο» Kohinoor διαμάντι;
Το διαμάντι Kohinoor των 21,12 γραμμαρίων και 105,6 καρατίων έχει μια μεγάλη ιστορία που το ακολουθεί. Λέγεται ότι βρέθηκε στην Ινδία τον 14ο αιώνα και έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές μέχρι και το 1849.
Όπως αναφέρεται στο firstpost, το 1849, το διαμάντι παραχωρήθηκε στη βασίλισσα Βικτόρια μετά τη βρετανική προσάρτηση του Παντζάμπ. Το διαμάντι Kohinoor (το οποίο εκτιμάται πως κόστισε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια) δεν κλάπηκε από τους Βρετανούς ηγεμόνες, αντιθέτως δόθηκε στη Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών από πρώην ηγέτες του Παντζάμπ. Το διαμάντι αποτελεί μέρος των κοσμημάτων του Βρετανικού Στέμματος από τότε, αλλά παρέμεινε αντικείμενο ιστορικής διαμάχης όσον αφορά στην ιδιοκτησία του.
Η βασίλισσα Βικτόρια φόρεσε το διαμάντι σε καρφίτσα πριν το παραδώσει στη βασίλισσα Αλεξάνδρα, η οποία το φόρεσε στο στέμμα της. Αργότερα, μεταφέρθηκε στο στέμμα της Βασίλισσας Μαίρη το 1911 και τελικά τοποθετήθηκε στο στέμμα της Βασιλομήτορος το 1937.
Το διάσημο διαμάντι έχει αποτελέσει αντικείμενο διπλωματικής διαμάχης, καθώς αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, έχουν ζητήσει την επιστροφή του από το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς όμως ανταπόκριση.
Η κυβέρνηση της Ινδίας ζήτησε την επιστροφή του διαμαντιού μόλις η Ινδία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1947, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της The Telegraph, το δεύτερο αίτημά τους υποβλήθηκε το 1953, το έτος της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ Β'.
Το 2000, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Guardian, αρκετοί Ινδοί βουλευτές υπέγραψαν επιστολή για την επιστροφή του διαμαντιού, υποστηρίζοντας ότι ελήφθη παράνομα, παρόλα αυτά Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί ο ιδιοκτήτης του πολύτιμου λίθου λόγω «πολλαπλών αξιώσεων».
Το 2009, ο Tushar Gandhi, εγγονός του Μαχάτμα Γκάντι, είπε ότι το διαμάντι Kohinoor πρέπει να επιστραφεί ως ένδειξη εξιλέωσης για το αποικιακό παρελθόν. Λίγο πιο πρόσφατα, τον Απρίλιο του 2016, η ινδική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να επιστραφεί το Kohinoor διαμάντι στην Ινδία ωστόσο η διεκδίκηση αυτή τελειώνει άδοξα με τον γενικό εισαγγελέα Ranjit Kumar να δηλώνει πως η Ινδία δεν πρέπει να διεκδικεί το διαμάντι, αφού ύστερα οι υπόλοιπες χώρες ενδέχεται να αρχίσουν να πιέζουν την Ινδία για την επιστροφή των αντικειμένων τους.
Από την άλλη, το Πακιστάν διεκδίκησε την ιδιοκτησία του διαμαντιού για πρώτη φορά το 1976. Σε απάντηση στο αίτημα του Πακιστάν, ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου James Callaghan έγραψε μια επιστολή στον τότε πρωθυπουργό του Πακιστάν Zulfikar Ali Bhutto, αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω τα διάφορα χέρια από τα οποία πέρασε ο πολύτιμος λίθος τους τελευταίους δύο αιώνες, ούτε ότι η μεταφορά του στο βρετανικό στέμμα έγινε σε συνθήκη ειρήνης με τον Μαχαραγιά της Λαχόρης το 1849. Δεν θα μπορούσα να συμβουλέψω την Αυτή Μεγαλειότητα να το παραδώσει».
Έκτοτε, η χώρα έχει ζητήσει την επιστροφή του διαμαντιού αρκετές φορές, συμπεριλαμβανομένων των 2016 και 2019. Δεν διεκδικούν μόνο η Ινδία και το Πακιστάν όμως το διαμάντι αυτό αφού και οι Ταλιμπάν απαίτησαν την επιστροφή του Kohinoor, λέγοντας ότι η βασίλισσα πρέπει να παραδώσει το κόσμημα «το συντομότερο δυνατό».
Ο εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων των Ταλιμπάν, Faiz Ahmad Faiz, δήλωσε ότι το διαμάντι ήταν νόμιμη ιδιοκτησία του Αφγανιστάν. «Η ιστορία του διαμαντιού δείχνει ότι μεταφέρθηκε από εμάς (το Αφγανιστάν) στην Ινδία και από εκεί στη Βρετανία. »
Επομένως, κλείνοντας καταλήγουμε πως, έπειτα από όλα αυτά τα αιτήματα, έπειτα από αυτές τις διεκδικήσεις, αν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου η βασιλική σύζυγος φορέσει το στέμμα στο οποίο έχει τοποθετηθεί ο πολυπόθητος πολύτιμος λίθος θα επαναφέρει «οδυνηρές μνήμες» της βρετανικής αποικιοκρατίας και θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων.