Galette des Rois: Η γαλλική βασιλόπιτα γίνεται με σφολιάτα και είναι ένα όνειρο
Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και ήδη ψάχνουμε την ιδανική συνταγή για τη φετινή βασιλόπιτα.
Η βασιλόπιτα είναι μία από τις αγαπημένες μας παραδόσεις, καθώς λατρεύουμε να την τρώμε αλλά και να ψάχνουμε για το πολυπόθητο φλουρί που φέρνει τύχη.
Ψάχνοντας για μια διαφορετική συνταγή για να φτιάξουμε φέτος, πέσαμε πάνω στην
Galette des Rois, στην γαλλική βασιλόπιτα.
Η Galette des Rois, δηλαδή η «πίτα των Βασιλιάδων», φτιάχνεται με τραγανό φύλλο σφολιάτας, μια γλυκιά κρέμα αμυγδάλου και βούτυρο. Εκείνος που θα βρει το φλουρί φορά ένα χάρτινο, χρυσό ή ασημί στέμμα και επιλέγει τη βασίλισσα ή τον βασιλιά του.
Αυτό που ξεχωρίζει είναι το φλουρί. Δεν είναι ένα απλό κέρμα όπως στην παραδοσιακή, ελληνική βασιλόπιτα, αλλά ένα μικρό έργο τέχνης. Κάποιοι κάνουν συλλογή και δεν διστάζουν να διασχίσουν όλη τη Γαλλία για να ανταλλάξουν ή να βρουν καινούργια φλουριά.
Η ιστορία λέει πως η Galette des Rois ξεκίνησε σαν έθιμο τον Μεσαίωνα. Τότε έκοβαν τη βασιλόπιτα και άφηναν στην άκρη ένα κομμάτι για τον φτωχό.
Είναι ένα θρησκευτικό έθιμο βασισμένο στους τρεις Μάγους που επισκεφθήκαν τον Ιησού μετά τη γέννησή του. Έτσι γιορτάζουν τους Βασιλιάδες.
Η συνταγή είναι λαχταριστή, αφράτη και μοιάζει με αμυγδαλόπιτα. Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:
ΥΛΙΚΑ
- 1 συσκευασία σφολιάτα
- 100 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 100 γρ. βούτυρο
- 125 γρ. αμυγδαλόψιχα
- 2 αυγά
- 1 στικ φυσικής βανίλιας
- 20 ml. λικέρ αμαρέτο
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 ολόκληρο αμύγδαλο
- 1 αυγό
- Άχνη ζάχαρη για την διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αφήνουμε την σφολιάτα εκτός ψυγείου για 2 ώρες, ώστε να ξεπαγώσει σωστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175C.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε την αμυγδαλόψιχα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα 2 αυγά, προσθέτουμε τα σποράκια της βανίλιας και το λικέρ. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά.
- Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, το απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και το κόβουμε σε κύκλο, διαμέτρου 24-26 εκ. Το ίδιο κάνουμε και για το άλλο φύλλο σφολιάτας.
- Απλώνουμε τη γέμιση, ξεκινάμε από το κέντρο και συνεχίζουμε αφήνοντας ένα κενό περίπου 5 εκατοστά, για να κλείσουμε την πίτα. Ακουμπάμε επάνω στην γέμιση το ολόκληρο αμύγδαλο, για «φλουρί».
- Χωρίζουμε το αυγό σε ασπράδι και κρόκο και περνάμε τις άκρες της σφολιάτας, σκεπάζουμε ομοιόμορφα με το άλλο φύλλο σφολιάτας και πατάμε με το δάχτυλο μας τις άκρες ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα. Μπορούμε να κάνουμε ό,τι σχέδιο μας αρέσει και να χαράξουμε την επιφάνεια της πίτας.
- Χτυπάμε τον κρόκο με ελάχιστο νερό και αλείφουμε την πίτα. Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά στους 175C ή για όσο χρειαστεί για να αποκτήσει χρυσό χρώμα.
- H πίτα του βασιλιά, τρώγεται καλύτερα ζεστή και, λίγο πριν την σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Έτοιμη! Καλή απόλαυση!
Η συνταγή είναι από το funkycook.gr