Βασιλόπιτα τσουρέκι

Η φετινή βασιλόπιτα ας είναι αυτό το αφράτο, μαστιχωτό και πεντανόστιμο τσουρέκι

Η Πρωτοχρονιά πλησιάζει και κάνουμε τον απολογισμό μας.

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους. Η επόμενη ελπίζουμε να είναι διαφορετική και πιο όμορφη και ήρεμη.

Πάντως σε αυτές τις γιορτές τιμήσαμε τις παραδόσεις, ειδικά όσες περιλαμβάνουν φαγητό!

Το οικογενειακό τραπέζι είναι στρωμένο με κάθε λογής εκλεκτά εδέσματα, αλμυρά και γλυκά.

Έφτασε και η σειρά της βασιλόπιτας, της παραδοσιακής πίτας με το τυχερό φλουρί.

Αν δεν θέλεις φέτος άλλο ένα κέικ, μπορείς να φτιάξεις βασιλόπιτα τσουρέκι.

Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη είναι εύκολη και θα φτιάξεις ένα απίθανο, αφράτο τσουρέκι, μαστιχωτό και απολαυστικό.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.

100 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

3 κ.γ. ξερή μαγιά

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1/4 κ.γ. μαστίχα

1/4 κ.γ. μαχλέπι

3 αυγά, μέτρια

120 ml γάλα, πλήρες ελαφρώς ζεστό

3/4 κ.γ. αλάτι

150 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους

2 κρόκους αραιωμένους σε λίγο νερό

Για το royal icing:

3 ασπράδια

500 γρ. άχνη ζάχαρη

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εκτέλεση για το τσουρέκι: Αδειάζουμε το γάλα και τη μαγιά σε ένα μπολάκι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Παράλληλα, ρίχνουμε μέσα στο multi τη μισή ποσότητα της ζάχαρης (50 γρ.) μαζί με το μαχλέπι, τη μαστίχα και τα χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν τελείως.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, λίγο αλάτι, το μείγμα με το μαχλέπι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το μείγμα γάλακτος-μαγιάς και τα ζυμώνουμε με το γάντζο σε δυνατή ταχύτητα.

Διακόπτουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 7-8 λεπτά.

Με το που δημιουργηθεί η ζύμη, προσθέτουμε το βούτυρο και στη συνέχεια το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμη μέχρι να έχουμε ένα μαστιχωτό ζυμάρι.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 με 1 ½ ώρα.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-40 λεπτά.

Μόλις φουσκώσει το τσουρέκι, το αλείφουμε με 2 κρόκους αραιωμένους σε νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 20-25 λεπτά.

Αφού ψηθεί το τσουρέκι, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Εκτέλεση για το royal icing: Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια μαζί με το χυμό λεμονιού με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, ρίχνουμε σε δόσεις τη ζάχαρη άχνη χτυπώντας παράλληλα, μέχρι να γίνει λείο το frosting.

Για τη σύνθεση: Απλώνουμε ομοιόμορφα το frosting σε όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού ή κάνουμε σχέδια με αυτό, κόβουμε τη βασιλόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση και καλή χρονιά!

Η συνταγή είναι από το giorgostsoulis.com