Πρώτες Κυρίες: Ακσάτα Μούρτι, Τζιλ Μπάιντεν και Μπριζίτ Μακρόν παραδίδουν μαθήματα στιλ καθώς πλησιάζουν οι εκλογές
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, οι Πρώτες Κυρίες ανεβάζουν στα ύψη το ενδιαφέρον σχετικά με τις ενδυματολογικές τους επιλογές.
«Πίσω από κάθε άντρα, υπάρχει μια υπέροχη γυναίκα» λέει ένα γνωστό γνωμικό. Όσον αφορά τη σύγχρονη πολιτική, ωστόσο, η «υπέροχη γυναίκα» βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο.
Με τις εκλογές να πλησιάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, όλα τα βλέμματα στρέφονται όλο και περισσότερο στις ενδυματολογικές επιλογές των αντίστοιχων Πρώτων Κυριών, της Ακσάτα Μούρτι, της Μπριζίτ Μακρόν και της Τζιλ Μπάιντεν. Και οι τρεις δεν έδειχναν ποτέ πιο εκλεπτυσμένες.
Συνοδεύοντας τον σύζυγό της σε ένα διπλωματικό δείπνο στη Νορμανδία για τον εορτασμό της 80ης επετείου της D-Day, η Τζιλ Μπάιντεν εμφανίστηκε με ένα βαθύ μπλε βελούδινο φόρεμα του εμβληματικού οίκου Schiaparelli.
Ο οίκος ιδρύθηκε στο Παρίσι από την Ιταλίδα Elsa Schiaparelli, το 1927 και το brand είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γαλλία για τα σουρεαλιστικά σχέδιά του. Το γεγονός ότι ο σημερινός δημιουργικός διευθυντής του, Daniel Roseberry, είναι Αμερικανός, έκανε το φόρεμα να δείχνει εθνοκεντρικό, τιμώντας τη γαλλική μόδα και λαμβάνοντας παράλληλα έξτρα πόντους για το χρώμα του που παρέπεμπε στο Δημοκρατικό Κόμμα.
Εν τω μεταξύ, η Μπριζίτ Μακρόν επέλεξε ένα λευκό φόρεμα Louis Vuitton διακοσμημένο με statement κουμπιά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις ενδυματολογικές επιλογές των Πρώτων Κυριών, καθώς κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ Β' έκανε εξαιρετικές επιλογές συνδυάζοντας μοναδικά τα χρώματα και τα prints με την κουλτούρα της χώρας που επρόκειτο να επισκεφθεί.
Μετέπειτα η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον εξέλιξε αυτή την ιδέα επιλέγοντας ενδύματα από σχεδιαστές με καταγωγή από την εκάστοτε χώρα που επρόκειτο να επισκεφθεί αλλά και πολλές φορές πρόβαλλε τα βρετανικά brands στις χώρες του εξωτερικού.
Ωστόσο, όταν κάθε επιλογή των Πρώτων Κυριών ελέγχεται εξονυχιστικά, γνωρίζουν πως απαιτείται να λάβουν μία διακριτική επαγγελματική βοήθεια. Η Μπριζίτ Μακρόν φημολογείται ότι συνεργάζεται με τον Mathieu Barthelat Colin, ενώ η Τζιλ Μπάιντεν επιστρατεύει τις υπηρεσίες του στιλίστα Bailey Moon.
Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της ως ειδική σύμβουλος της Σαμάνθα Κάμερον, η σύμβουλος εικόνας Isabel Spearman εργαζόταν για να προωθήσει μικρότερες βρετανικές μάρκες διεθνώς, συμβάλλοντας στην αύξηση των πωλήσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται η Telegraph, η Spearman συμβουλεύει επί του παρόντος την Ακσάτα Μούρτι. Όπως η κυρία Κάμερον, η σύζυγος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ Ακσάτα Μούρτι γνωρίζει ακριβώς πότε πρέπει να συμβουλευτεί κάποιον στιλίστα.
Χαρακτηριστική περίπτωση: το κρεμ μπουκλ κοστούμι εμπνευσμένο από τα '40s που φόρεσε στον εορτασμό της ημέρας D στη Νορμανδία, σχεδιασμένο από την Claire Mischevani με έδρα το Shropshire.
«Η κομψότητα είναι το κλειδί, όπως και το ντύσιμο με σεβασμό», λέει η Mischevani για το πρότυπο στιλ που ακολουθούσε όταν σχεδίαζε το κοστούμι της Μούρτι. «Τα χρώματα και τo στιλ πρέπει να επιλέγονται με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε το ντύσιμο να κάνει την πελάτισσά μας να αισθάνεται όσο το δυνατόν καλύτερα σε μια παγκόσμια σκηνή».
Σύμφωνα με την Telegraph, ενώ ο τετραψήφιος αριθμός του κόστους του κοστουμιού της δεν θα την κάνει με τίποτα αγαπητή στους πολίτες οι οποίοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, με το προηγούμενο ντύσιμό της, ένα ροζ σακάκι από τη λονδρέζικη εταιρεία Aligne, έδειχνε πιο προσιτή, καθώς κόστιζε £165.
Θύμισε την Μισέλ Ομπάμα. Η οποία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα, από το 2009 έως το 2017, συνήθως επέλεγε να φορά πιο προσιτές μάρκες. Ήταν πάντα προσεκτική καθώς ήθελε να αντισταθμίσει τις ακριβές μάρκες των σχεδιαστών με πιο οικονομικές. Σαφώς και ήθελε να υπέρασπιστεί ανεξάρτητους σχεδιαστές από τις ΗΠΑ, όπως ο Jason Wu και ο Prabal Gurung, ωστόσο οι περισσότεροι την θυμούνται με μια απλή ζακέτα από το αμερικανικό κατάστημα λιανικής J Crew. Έτσι, με τη βοήθεια της στιλίστριάς της, Meredith Koop, ήταν πάντα λαμπερή, αλλά και προσιτή.
Ένα στιλ που φαίνεται πως έχει εμπνεύσει τις Σαμάνθα Κάμερον, την Κάρι Τζόνσον και την Ακσάτα Μούρτι.
Ως σύζυγοι Συντηρητικών Πρωθυπουργών, ίσως δεν είναι τυχαίο που αυτές οι Πρώτες Κυρίες προσέχουν να μην ντύνονται με τρόπο που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την ιδέα ότι το κόμμα των Τόρις δεν έχει επαφή με τον μέσο Βρετανό. Μάλιστα, όταν η Κάρι Τζόνσον παντρεύτηκε τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, το 2021, επέλεξε να νοικιάσει το νυφικό της.
Ωστόσο στη Γαλλία δεν υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες. Η κομψή, λιτή Louis Vuitton γκαρνταρόμπα της Μπριζίτ Μακρόν φοριέται χωρίς ενοχές από την ίδια, όπως και από την προκάτοχό της, Κάρλα Μπρούνι.
Στα 71 της, η τάση της Μακρόν για προσεγμένα κοστούμια έχει γίνει σύμβολο της μόδας για τις μεγαλύτερες ηλικιακά γυναίκες. Ανεξάρτητα από το ότι η Γαλλία έχει τη δική της κρίση κόστους ζωής, η άποψη που επικρατεί είναι ότι «η γαλλική μόδα πρέπει να γιορτάζεται με κάθε κόστος».
Η Ακσάτα Μούρτι πρόσφατα εθεάθη με ένα ζευγάρι slippers αξίας 570 λιρών από τον σχεδιαστή της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου, JW Anderson. Η εμφάνιση αυτή ήταν μια καθαρά δική της επιλογή και όχι επιλογή που επιμελήθηκε ένας στιλίστας.
Αυτές και άλλες επιλογές υποδηλώνουν ότι η Μούρτι απολαμβάνει τη μόδα και είναι σίγουρη για την ικανότητά της να αναμειγνύει και να ταιριάζει διάφορα στιλ. Το ίδιο ισχύει και για τη Σαμάνθα Κάμερον, η οποία επιλέγει σχεδιαστές όπως ο Erdem και η Roksanda πολύ πριν ο σύζυγός της γίνει πρωθυπουργός. Όταν εξελέγη το 2010, όπως είναι κατανοητό, στράφηκε σε αυτούς και σε άλλους Βρετανούς σχεδιαστές για την γκαρνταρόμπα της.
Ο σχολιασμός των επιλογών γκαρνταρόμπας των Πρώτων Κυριών εδώ και πολλές δεκαετίες έχει γίνει κάτι σαν διεθνές άθλημα. Μάλιστα, το 1995, η Χίλαρι Κλίντον είχε πει με μία δόση ειρωνίας: «Αν θέλω να βρεθώ στην πρώτη σελίδα, απλώς αλλάζω το χτένισμά μου».
Σχεδόν 30 χρόνια μετά, η δήλωσή της εξακολουθεί να είναι επίκαιρη.