Τα κορίτσια στη Σαουδική Αραβία γυμνάζονται για πρώτη φορά στο σχολείο
Επιτρέπεται στα κορίτσια να αθλούνται; Κι αν ναι, μπορούν να κάνουν όποιο άθλημα θέλουν;
Τέτοιες ερωτήσεις βρίσκονται στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου που συμβαίνει στη Σαουδική Αραβία, καθώς το κράτος που φημίζεται για την αυστηρότητα των απαγορεύσεων και των περιορισμών στις γυναικείες δραστηριότητες ετοιμάζεται να εντάξει στο πρόγραμμα των δημόσιων σχολείων, από τη φετινή χρονιά, και την άθληση των κοριτσιών.
Παραδοσιακά η γυμναστική ήταν κάτι απαγορευμένο για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία, με το τοπίο να αλλάζει πρόσφατα, και συγκεκριμένα την τελευταία τετραετία, όπου και επετράπη η γυμναστική στα σχολεία θηλέων αλλά μόνο στα ιδιωτικά.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας της Σαουδικής Αραβίας, μολονότι δεν ξεκαθάρισε ποιες ακριβώς δραστηριότητες θα επιτρέπονται, διαβεβαίωσε ότι θα σέβεται το ισλαμικό δίκαιο και τρόπο ζωής. Σύμφωνα με τους Times, η ένταξη της γυμναστικής στα σχολεία είναι μέρος του κυβερνητικού προγράμματος «Saudi Vision 2030», που έχει στόχο να κάνει τη «ζωή πιο απολαυστική για τους πολίτες» φιλοδοξώντας να εμπνεύσει το 40% των πολιτών να γυμνάζονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα ποσοστό αρκετά φιλόδοξο μιας και τώρα αγγίζει μόλις το 13%.
Οι περιορισμοί ως προς την άθληση των γυναικών πηγάζουν από ανησυχίες των συντηρητικών. Πιο αναλυτικά, οι πολέμιοι της γυναικείας άθλησης φοβούνται ότι τα αθλητικά ρούχα θα αφαιρούν από την ταπεινότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τη γυναίκα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η αθλητική φιλοσοφία είναι κόντρα στη γυναικεία φύση κι ότι το αθλητικό σώμα θα τις κάνει να μοιάζουν με άντρες.
«Η ουσία του πράγματος βρίσκεται στην προστασία της θηλυκότητας», τονίζει η ακαδημαϊκός Hatoon al-Fassi, που μελετά την ιστορία των γυναικών, και υποστηρίζει την προσπάθεια να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στα κορίτσια της Σαουδικής Αραβίας. «Πρόκειται για μια κίνηση ιστορικής σημασίας, ειδικά στο πλαίσιο του δημόσιου σχολείου, γιατί θα χαρίσει στα κορίτσια ένα πιο δυνατό κορμί, θα τους καλλιεργήσει το σεβασμό για το σώμα τους, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει νέες προοπτικές για τις γυναίκες στον αθλητισμό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 2012, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, η Σαουδική Αραβία συμπεριέλαβε για πρώτη φορά δύο γυναίκες αθλήτριες στην αποστολή μετά από απειλή της Ολυμπιακής Επιτροπής να μην της επιτρέψει τη συμμετοχή στους Αγώνες, αν έστελνε μόνο άντρες αθλητές. Στη επόμενη διοργάνωση έστειλαν τέσσερις γυναίκες αθλήτριες και έδωσαν στην Πριγκίπισσα Reema bint Bandar al-Saud τον τίτλο της αντιπροέδρου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, δίνοντας έτσι στις γυναίκες μία υψηλόβαθμη εκπρόσωπο και σύμμαχο.
Ωστόσο, αν και το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από φέτος, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην υλοποίησή του, μιας και τα πανεπιστήμια της Σαουδικής Αραβίας δεν δέχονταν γυναίκες να σπουδάσουν Φυσική Αγωγή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκές γυναικείο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του τεράστιου δικτύου δημόσιων σχολείων, τα περισσότερα εκ των οποίων άλλωστε δεν έχουν και τις υποδομές για κάτι τέτοιο
«Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα γιατί ξεκινάμε από το μηδέν», παραδέχεται η Hatoon al-Fassi.
AP