Ο κορωνοϊός είναι η μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφωθούμε στον άνθρωπο που θέλουμε -Ο Life Coach Κωνσταντίνος Καρυπίδης εξηγεί
Οι περισσότεροι ειδικοί λένε ότι ξεκίνησε από την Ανατολή. Κάποιοι ισχυρίστηκαν πως προέρχεται από τα ζώα, ορισμένοι πως φταίνε οι Κινέζοι, ενώ άλλοι υποστήριξαν πως πρόκειται για μία κατάρα από το θεό για τις αμαρτίες των ανθρώπων οπότε και οι ευσεβείς δεν κινδυνεύουν.
Το μόνο σίγουρο στη συζήτηση, είναι ότι εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να αναγνωρίζει σύνορα, φυλές, φύλα και θρησκείες, με ταχύτητα σχεδόν τόσο μεγάλη όσο εκείνη της διάδοσης του φόβου και των πληροφοριών από οποιονδήποτε είχε ακούσει ή είχε μάθει κάτι για αυτό. Μετά ήρθε ο πανικός. Πανικός στους πολίτες, πανικός στους κυβερνώντες, πανικός στους γιατρούς. Σταμάτησαν τα ταξίδια, σταμάτησαν τα φεστιβάλ, σταμάτησαν τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και καθώς η οικονομία αιμορραγούσε ο κόσμος άρχισε να πεθαίνει αποδεικνύοντας πόσο ευαίσθητες ήταν οι κατά τα άλλα στιβαρές δομές τους.
Φυσικά, όπως θα καταλάβατε, αναφέρομαι στην επιδημία των Αντωνίνων που συνέβη από το 165 μ.Χ μέχρι και το 180 μ.Χ. και εκτός από εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, σκότωσε δύο αυτοκράτορες, τον Λεύκιο Βέρο και τον Μάρκο Αυρήλιο. Το μοτίβο των πανδημιών επαναλαμβάνει τον εαυτό του μέσα στην ιστορία μας σαν ένα παράξενο είδος φράκταλ: Η πανώλη του Ιουστινιανού, ο μαύρος θάνατος, η ιταλική πανώλη, η πανδημία χολέρας, η ισπανική γρίπη, η γρίπη του Χονγκ Κονγκ, ο Η1Ν1, ο COVID-19 είναι μόνο μερικά παραδείγματα στα οποία αν αλλάξουμε ονόματα, ημερομηνίες και λίγους αριθμούς είναι ανατριχιαστικά ίδια.
Οι περισσότεροι από εμάς, βέβαια, προτιμούν να σκέφτονται πως η ιστορία είναι μία γραμμή προόδου που κινείται εμπρός από εποχή σε εποχή, οπότε όταν αυτή μας κλείνει το μάτι φέρνοντάς μας σε επαφή με το αναπόφευκτο-αναμενόμενο, πέφτουμε εκ νέου από τα σύννεφα, οργιζόμαστε, φοβόμαστε και τελικά συνειδητοποιούμε πως δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, τουλάχιστον όχι όσο θα θέλαμε, όχι όσο θα έπρεπε και σίγουρα όχι όσο νομίζαμε. Η γνώμη μου είναι πως όσο θα προσπαθούμε να προβλέψουμε το μέλλον -βλέπε οικονομολόγους, αστρολόγους και άλλες παρεμφερείς εξειδικεύσεις -αντί να επενδύουμε σε δομές, νοοτροπίες και κουλτούρες που θα είναι έτοιμες να αντισταθμίσουν τους κλυδωνισμούς του μεγάλης κλίμακας αναπάντεχου, ό,τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο θα είναι για πάντα η μοίρα μας. Φόβος, σύγχυση, πανικός, αγανάκτηση και φτου απ’ την αρχή, με την ελπίδα κουρελιασμένο σημαιοφόρο να προσπαθεί να δώσει ρυθμό στην πομπή.
Τέτοια ώρα τέτοια λόγια θα σκεφτεί κάποιος και δε θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω. Οπότε τι μένει; Μένει να κοιτάξουμε λιγότερη τηλεόραση, να σερφάρουμε σε λιγότερα social media, να διαβάσουμε λιγότερα νέα, να ακούσουμε λιγότερο ραδιόφωνο και στον χρόνο που θα εξοικονομήσουμε να κάτσουμε και να σκεφτούμε τη ζωή, τη φιλοσοφία και τα πιστεύω που κουβαλάμε, μήπως και διακρίνουμε σημεία που χρειάζονται βελτίωση πριν τελειώσει η καραντίνα και ξεχυθούμε αγρίως σε δρόμους, πλατείες και -ω θεέ μου!- παραλίες, ελαφρώς εκνευρισμένοι από την κίνηση και το freddo espresso που το γέμισε παγάκια ο άχρηστος ο καφετζής.
Ακολουθούν τρεις σύντομες εισηγήσεις προς έμπνευση για την ενδοσκόπηση που εύχομαι να κάνουμε όλοι.
ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΕ ΕΚΕΙΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ, ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ
Ο κόσμος δούλευε χωρίς εμάς και θα συνεχίσει να δουλεύει όταν δεν θα είμαστε εδώ. Δεν χρειάζεται να δούμε άλλα TEDx Talks και δε χρειάζεται να αλλάξουμε τον κόσμο. Κατά πάσα πιθανότητα ούτως ή άλλως, δεν μπορούμε. Εκείνο που μπορούμε -και με έναν τρόπο ισοδυναμεί με το να αλλάξουμε τον κόσμο- είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι όποιος άνθρωπος και αν είμαστε, μπορούμε να μεταμορφωθούμε σε όποιον επιθυμούμε να είμαστε ξεκινώντας σήμερα. Αυτό είναι η κοινή μας ευθύνη. Δε χρειάζεται κανένας από εμάς να αλλάξει τον κόσμο. Αρκεί να αλλάξουμε τον εαυτό μας εμφανίζοντας μία καλύτερη εκδοχή του. Και αυτό ανήκει στη σφαίρα εκείνων για τα οποία μπορούμε -και αξίζει- να κάνουμε κάτι.
Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ
Αν περνάμε πολλή ώρα στο διαδίκτυο βλέποντας motivational videos ή αν διαβάζουμε τα λάθος βιβλία, έχουμε μάθει ότι το να τα παρατάμε δεν είναι καλό και ότι δεν πρέπει ποτέ να το βάζουμε κάτω. Άλλωστε, λίγη έρευνα αποδεικνύει ότι αυτό έκαναν όλοι οι πετυχημένοι, σωστά; Ναι, εκτός και αν κάνουμε μια βόλτα στο κοντινότερο νεκροταφείο και δούμε πόσοι επίσης δεν το έβαλαν κάτω και τελικά πέθαναν και δεν είναι εδώ για να μας πουν τι έμαθαν σε διαλέξεις που γίνονται viral στο YouTube.
Έχουμε την άδεια και την ευχέρεια να τα παρατήσουμε όποτε θέλουμε και δεν έγινε και τίποτα, δεν είμαστε άχρηστοι, δεν είμαστε αποτυχημένοι, δεν είμαστε αδύναμοι. Αυτό το “never quit” που πλήθος διασήμων διδάσκουν σε τελετές ορκομωσίας πανεπιστημίων, έχει καταντήσει γραφικό γιατί δεν υπάρχει επιτυχημένος που δεν απέτυχε και το να αποτυγχάνεις σημαίνει ότι γνωρίζεις πότε να σταματάς, πράγμα που είναι καλό. Το γεγονός ότι προς τέρψην του κοινού, υφαίνουν μια ιστορία αναδεικνύοντας την επιμονή τους δε σημαίνει ότι δεν ήξεραν πως ή πότε να τα παρατήσουν. Αν θέλουμε να πετύχουμε δε χρειάζεται να μην τα παρατάμε ποτέ. Χρειάζεται απλά να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ εκείνων στα οποία είμαστε καλοί, εκείνων που μας αρέσουν να κάνουμε και εκείνων που η αγορά έχει τη διάθεση να μας πληρώσει για να τα κάνουμε. Και για να βρεθεί αυτή η τομή, απαιτείται τόσο αποτυχία όσο και ικανότητα παραίτησης όταν συνειδητοποιούμε ότι κάτι δε φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
ΠΡΟΠΟΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
Δε θα βαρεθώ να λέω πως η ευγνωμοσύνη είναι δεξιότητα η οποία αναπτύσσεται με την προπόνηση. Η ικανότητα να μπορούμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη με όσα έχουμε είναι κάτι στο οποίο πρέπει να προπονηθούμε γιατί είναι το θεμελιωδέστερο θεμέλιο για μία καλή ζωή. Το να πιστεύουμε ότι η ευγνωμοσύνη και η ικανοποίηση θα έρθουν επειδή θα πετύχουμε τον τάδε ή το δείνα στόχο, είναι σαν να πιστεύουμε ότι θα χορτάσουμε επειδή είδαμε μία εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση. Όσο κυνηγάμε στόχους χωρίς προπόνηση ευγνωμοσύνης, το κενό που νιώθουμε δε θα γεμίσει. Μεταφορικά μιλώντας λοιπόν, κλείστε την τηλεόραση και πιάστε το ταψί.
Μείνετε δυνατοί!
Εις το επανιδείν, Κωνσταντίνος
Ο Κωνσταντίνος Καρυπίδης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, life coach και επαγγελματίας Optimizer.
Για περισσότερα επισκεφθείτε το www.theoptimizer.gr