Ευτυχισμένη γυναίκα

Πώς μπορεί κάποιος να νιώσει χαρά -Ο life coach Κωνσταντίνος Καρυπίδης αποκαλύπτει τους πέντε τρόπους

Υπάρχει ένα απλό και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό παιχνίδι που λαμβάνει χώρα συχνά στις ομάδες προσωπικής ανάπτυξης και βελτίωσης. Πάει ως εξής:

1. Σκέψου κάτι που θες να πετύχεις στη ζωή σου.

2. Ρώτησε τον εαυτό σου «γιατί θες να το πετύχεις».

3. Για ό,τι απαντήσεις ρώτα «γιατί το θέλω αυτό;»

4. Επανάλαβε το τρίτο βήμα εφτά με οκτώ φορές.

Όσοι έχουμε μπει στην διαδικασία να αναρωτηθούμε για την επιθυμία πίσω από την επιθυμία, συμπεράναμε -προς αρχική μας έκπληξη- ότι μετά από λίγο καταλήγουμε στη χαρά, στην ευτυχία ή όπως προτιμώ να λέω σε μία κατάσταση συναισθηματικής διαστολής. Τούτο δεν παύει ποτέ να με εκπλήσσει. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως φύλου, καταγωγής, μόρφωσης, κοινωνικής τάξης και οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού που φαινομενικά τους διαφοροποιεί, παίζουν στο ίδιο παιχνίδι με τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Ο επιχειρηματίας που επιθυμεί ένα ιστιοφόρο σαράντα μέτρων, κυνηγά εν τελεί εκείνο που ένα παιδί δημοτικού επιδιώκει με την αγορά καινούριων αθλητικών παπουτσιών. 

Πως ορίζεται όμως η χαρά; Υποψιάζομαι ότι υπάρχουν δεκάδες ορισμοί, αλλά έχω έναν δικό μου που νομίζω ότι κάνει τη δουλειά που χρειάζεται να κάνει απλά και αποτελεσματικά. Χαρά είναι η ικανότητα να μη θες περισσότερα για να νοιώσεις καλά και να μπορείς να βρεις την πληρότητα και την ικανοποίηση σε όσα κάνεις και έχεις αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια χαρά είναι η ικανότητα να ζεις στο τώρα χωρίς να περιμένεις κάτι να συμβεί για να τη νοιώσεις. Τούτο δε σημαίνει πως δεν κινείσαι προς την κατεύθυνση των ονείρων σου ή ότι δε σε νοιάζει το αύριο. Σημαίνει απλά ότι δε θυσιάζεις το σήμερα για χάρη του αύριο. Μπορείς να θες να κάνεις τη ζωή σου καλύτερη και ταυτόχρονα να παίρνεις ικανοποίηση από τη ζωή σου όπως είναι τώρα.

Είναι παράδοξο αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν ότι θα βρουν τη χαρά στην επίτευξη του τάδε ή του δείνα πράγματος. Όχι. Η χαρά είναι άσχετη από όσα πετυχαίνεις. Ή τουλάχιστον θα μπορούσε να είναι άσχετη. Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα κουτί μέσα στο οποίο βρίσκεται το εκατό τοις εκατό των πραγμάτων που έχετε πετύχει, που έχετε αποκτήσει, που έχετε δημιουργήσει. Νοιώθετε χαρά ή υπάρχει κάτι που λείπει και δε σας αφήνει να τη νοιώσετε; Υποθέστε τώρα, πως επιθυμείτε και κυνηγάτε κάτι που δεν υπάρχει ακόμα μέσα στο κουτί και είστε σίγουρες πως όταν συμβεί “όλα θα είναι καλύτερα”. Έστω ότι μετά από κόπο και προσπάθεια καταφέρνετε να πετύχετε αυτό το κάτι, οπότε και αυτή η νέα επίτευξη προστίθεται στο κουτί με το εκατό τοις εκατό που ανέφερα προηγουμένως. Νοιώθετε πλέον χαρά;

Μοιραστείτε κάτι όμορφο που συνέβη στη μέρα σας πριν το βραδινό απόψε

Όσοι και όσες έχουμε κάνει στοιχειώδη αυτοπαρατήρηση, έχουμε συνειδητοποιήσει πως η διαδικασία που μόλις περιέγραψα δεν έχει τέλος. Υπάρχει το κουτί με το εκατό τοις εκατό όλων όσων έχουμε και εμείς κυνηγάμε διαρκώς κάτι καινούριο για να προσθέσουμε σε αυτό το εκατό τοις εκατό και τη στιγμή που αυτό το καινούριο μπαίνει μέσα στο κουτί, χαιρόμαστε για λίγο μέχρι που αυτό μετά από λίγο αφομοιώνεται από το σύνολο όλων όσων είναι ήδη μέσα στο κουτί, παύει να μας δίνει τη χαρά που μας έδινε -ή που νομίζαμε ότι θα μας δώσει- και εμείς ξεκινάμε ξανά υποκρινόμενοι πως όταν πραγματοποιήσουμε την όποια καινούρια μας επιθυμία, τότε θα νοιώσουμε χαρά, ευτυχία κτλ. Ας είμαστε ειλικρινείς… Η προσθήκη ενός αποκτήματος ή μιας επίτευξης μέσα στο κουτί δε θα μας δώσει ποτέ τη χαρά -ίσως χαρίσει πρόσκαιρη ικανοποίηση κατά την είσοδο- μιας και αν δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με το εκατό τοις εκατό όσων ήδη έχουμε, ότι και αν προστεθεί σε αυτό το εκατό τοις εκατό, δεν μπορεί να βοηθήσει, αφού εκείνο που λείπει είναι τελικά η ικανότητα μας να νοιώθουμε χαρά και ικανοποίηση.

O Κωνσταντίνος Καρυπίδης

Αν η χαρά και η ικανοποίηση, όμως, είναι ικανότητα πως μπορεί κάποιος να την αποκτήσει; Η απάντηση είναι εκείνη που θα ήταν για οποιαδήποτε άλλη ικανότητα: Με προπόνηση. Πως προπονείται η χαρά; Ακολουθούν πέντε πολύ απλοί τρόποι για να βάλουν τον τροχό σε κίνηση. Οι υπόλοιποι θα σας έρθουν άπαξ και αποφασίσετε να ξεκινήσετε αυτού του είδους την προπόνηση.

1. Μοιραστείτε κάτι όμορφο που συνέβη στη μέρα σας πριν το βραδινό απόψε. Αν δεν υπάρχει κάποιος να το μοιραστείτε, σκεφτείτε το και χαμογελάστε.

2. Αφήστε ένα σημείωμα με ένα “ευχαριστώ” σε κάποιον. Μπορεί να είναι στη δουλειά επειδή σας βοήθησαν σε κάτι, μπορεί να είναι στο σπίτι. Αν δεν έχετε κάτι συγκεκριμένο για να ευχαριστήσετε κάποιον, γράψτε ένα ευχαριστώ σε κάποιον επειδή απλά είναι στη ζωή σας.

3. Βάλτε με το ρολόι αντίστροφη μέτρηση τους ενός λεπτού, κλείστε τα μάτια και αναπνεύστε βαθιά από τη μύτη. Πέντε δευτερόλεπτα εισπνοή, επτά εκπνοή ή ότι σας βολεύει αρκεί η εκπνοή να κρατά λίγο περισσότερο από την εισπνοή. Το ότι αναπνέουμε δεν είναι μικρό πράγμα. Σωστά;

4. Καθίστε και μην κάνετε τίποτα για τρία λεπτά. Τι θα γίνει; Τίποτα. Αυτό είναι το μυστικό. Κανείς δε σε απέλυσε, κανείς δε σε κακολόγησε, η οικογένεια σου σε αγαπάει ακόμα, δεν έχασες κανένα σημαντικό email. Τι κερδίζουμε από αυτήν την πρακτική; Την υπενθύμιση ότι πρέπει να βρίσκουμε χρόνο για εμάς, χρόνο στον οποίο απλά απολαμβάνουμε το ότι υπάρχουμε χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε ή να καταναλώσουμε κάτι.

5. Πάρτε μία φίλη, ένα φίλο που έχετε καιρό να μιλήσετε. Είμαστε κοινωνικά όντα και όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ φτηνό υποκατάστατο της ανθρώπινης επαφής. Πάρτε τηλέφωνο ένα δικό σας άνθρωπο και απλά μιλήστε μαζί του για οτιδήποτε. Νοιώστε ευγνωμοσύνη που υπάρχει αυτός ο άνθρωπος και μπορείτε να τον καλέσετε.

Εις το επανιδείν,
Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Καρυπίδης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, life coach και επαγγελματίας Optimizer.

Για περισσότερα επισκεφθείτε το www.theoptimizer.gr