Πώς θα ξεπεράσεις κάθε φόβο σου -Ένα κείμενο από τον Κωνσταντίνο Καρυπίδη για να κάνεις το άλμα
Η ταπεινή μου άποψη είναι η εξής: Η προσωπική ανάπτυξη και η προσωπική βελτίωση κάθε είδους που δε λαμβάνει χώρα στο φόντο του αναμενόμενου θανάτου μας, δεν είναι τίποτα παραπάνω από καλλωπισμός του θηρίου. Το θηρίο είναι ο αδηφάγος εγωισμός μας. Είναι εκείνη η πλευρά του εαυτού μας που απολλύει την αίσθηση του μέτρου, του προφανούς, του ανθρώπινου και περιφέρεται σε δρόμους, σπίτια, τηλεοράσεις και διαδίκτυα, αγνοώντας τη μικρότητα, την ευαλωτότητά της και την εξαιρετικά παροδική της φύση.
Η ουσιαστικότερη συνεισφορά όλης της βιομηχανίας της προσωπικής ανάπτυξης θα ήταν η συμφιλίωση των ανθρώπων με τη θνητότητά τους και με το γεγονός ότι σε λίγα χρόνια δε θα είναι εδώ, γεγονός που κοσμικά θα είναι τόσο αμελητέο, που καταντά αστείο. Η βιομηχανία της προσωπικής ανάπτυξης θα έκανε καλό αν σταματούσε τα αποφθέγματα επιπέδου πρώτης γυμνασίου για το ότι μπορούμε να καταφέρουμε ότι βάλει ο νους μας, και άρχιζε να μας βοηθά να απαντήσουμε στην ερώτηση: “Παρόλο που μπορώ να κάνω τα πάντα, με δεδομένο ότι θα πεθάνω σύντομα τι είναι πιο χρήσιμο να γίνει για εμένα, αυτούς που αγαπώ και τον κόσμο;” Με αυτά κατά νου, θεωρώ πως το crash course του COVID-19 πάνω στο θέμα ήταν από τα καλύτερα sessions life coaching που θα μπορούσε κάποιος να πάρει.
Κατά τα άλλα, υπάρχει μία λέξη στα αγγλικά πoυ σημαίνει υπερνικώ, υποτάσσω, κατακτώ. Η λέξη αυτή είναι η conquer. H λέξη conquer έχει λατινική ρίζα και προέρχεται από το πρόθημα con που χρησιμοποιείται για να εκφράσει τη σημασία του “απο κοινού” του “μαζί” και από τη λέξη quarere που σημαίνει "αναζητώ", "ψάχνω". Τι σημαίνει αυτό; Πως εκείνο που θέλουμε να κατακτήσουμε, πρέπει να το αναζητήσουμε! Τόσο απλά. Λογικό, διότι είναι τεχνικά αδύνατο να ξεπεραστεί εμπόδιο που αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε στο δρόμο μας. Με άλλα λόγια; Ο μόνος τρόπος να υπερνικήσουμε τους φόβους μας, είναι να πάμε κατά πάνω τους. Τι φοβάσαι; Αναζήτησέ το και θα έχεις την ευκαιρία να το ξεπεράσεις, να μάθεις να το ξεπερνάς.
Αν ενώσει κάποιος τις δύο προαναφερθείσες ιδέες τι έχει; Πιθανότατα την ερώτηση: “Δηλαδή να αναζητήσω το θάνατο;” Όχι είναι η απάντηση. Αναζήτησε το φόβο του θανάτου και δες τι υπάρχει εκεί για σένα, τι μπορείς να μάθεις, τι μπορείς να διδαχθείς για το πως να ζήσεις τη ζωή σου. Μην τον διώχνεις. Κράτησε τον εκεί μπροστά, γιατί κρύβει μυστικά και δώρα μεγάλα. Η εγγύηση του θανάτου μέσω της οποίας μας χορηγείται το δάνειο της ζωής, είναι ταυτόχρονα και η καλύτερη τράπεζα πληροφοριών για να μάθουμε πως να επενδύσουμε το δάνειο πριν την ώρα της αποπληρωμής.
Πιστεύω πως τα πράγματα θα πρέπει να είναι ήδη αρκετά σαφή, αλλά επειδή θέλω να το κάνω ακόμα πιο ξεκάθαρο παραθέτω, σαν γνήσιος life coach, μία λίστα με ιδέες που το κατάματα κοίταγμα στο θάνατο, μπορεί να φέρει.
1. Ζήσε τη ζωή που ευθυγραμμίζεται με εκείνα τα οποία είναι σημαντικά για σένα και όχι με εκείνα που σου λένε οι άλλοι να κάνεις. Πάρε λίγο χρόνο με τον εαυτό σου και δες προς τα που θες να πας και ποια ζωή θες να χτίσεις. Με δύο λόγια… Ζήσε τη ζωή που εσύ θες για σένα. Θέλει κουράγιο, αλλά κάτι που θα πληρώσεις με θάνατο καλό θα είναι να το ευχαριστηθείς.
2. Χαλάρωσε λίγο με τη δουλειά εκτός και αν έχεις αποφασίσει να αφιερώσεις τη ζωή σου σε αυτήν. Το να βγάλεις λεφτά είναι χρήσιμο. Το να πετύχεις πράγματα είναι σπουδαίο. Το να αρρωστήσεις όμως, επειδή προσπαθείς να βγάλεις λεφτά ή να πετύχεις, είναι απλά ανόητο. Η επιτυχία και τα λεφτά αξίζουν στο βαθμό που σε βοηθούν να χτίσεις βαθιές ανθρώπινες σχέσεις. Εστίασε στο πραγματικά σημαντικό.
3. Πες τι νιώθεις. Για ποιον το κρατάς άλλωστε; Τα ανείπωτα τα λόγια, φτιάχνουν μία κινούμενη άμμο που στο τέλος θα σε καταπιεί. Πιθανόν σε καταπίνει ήδη. Τι κερδίζεις που δε μιλάς; Ποιος ωφελείται; Πάρε βαθιά ανάσα και μάθε να μιλάς με ειλικρίνεια και ευγένεια. Αυτό είναι το μυστικό για να εκφράζουμε όσα νοιώθουμε. Απόλυτη ειλικρίνεια, απέραντη ευγένεια.
4. Κράτα επαφή με τους φίλους σου. Το έχουμε ξαναπεί αλλά δεν πειράζει να το επαναλάβουμε μία ακόμη φορά. Η καλή ζωή έχει να κάνει με την ποιότητα των σχέσεών μας. Τούτο σημαίνει πως η καλύτερη επένδυση του δανείου είναι στον τομέα των σχέσεων. Δεν υπάρχει ψυχολόγος που να διαφωνεί σε αυτό.
5. Η χαρά είναι επιλογή. Το να είσαι χαρούμενη δεν σημαίνει πως όλη μέρα τραγουδάς και γελάς. Ένα παιδί κλαίει τριάντα φορές τη μέρα. Μπορείς να πεις ότι δεν είναι χαρούμενο; Χαρά είναι να κατευθύνεσαι προς εκεί που έχει αξία για σένα, ενώ ταυτόχρονα αγκαλιάζεις όλο το συναισθηματικό φάσμα της ανθρώπινης φύσης σου, χωρίς να γίνεσαι η μαριονέτα του. Το ότι σήμερα δε νιώθεις χαρούμενη είναι ένα πράγμα. Το ότι αφήνεις αυτό το συναίσθημα να σε παρασύρει μακριά από εκεί που θες να πας είναι άλλο. Επιλέγω τη χαρά σε πρακτικό επίπεδο, σημαίνει επιλέγω να προοδεύω -να κινούμαι προς εκεί που θέλω να πάω- χωρίς να αφήνω τα συναισθήματα να με κατευθύνουν.Υπό αυτήν την έννοια η χαρά είναι επιλογή. Επίλεξέ την.
Εις το επανιδείν,
Κωνσταντίνος Καρυπίδης
Ο Κωνσταντίνος Καρυπίδης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, life coach και επαγγελματίας Optimizer.
Για περισσότερα επισκεφθείτε το www.theoptimizer.gr