Σαββατοκύριακο στη Νεμέα

Σαββατοκύριακο στην «Τοσκάνη» της Ελλάδας -Στη Νεμέα για δοκιμή κρασιών

Ένα Σαββατοκύριακο μακριά από την πόλη λειτουργεί σαν «φόρτιση» στον οργανισμό. Η κάπως γραφική ατάκα «αλλάζω παραστάσεις» ισχύει στο έπακρο, καθώς μια εκδρομή μπορεί να δράσει ευεργετικά.

Όσοι έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αφήσουν για λίγο την Αθήνα, έστω για ένα ΣΚ, χαλαρώνουν εξερευνώντας νέους προορισμούς, γνωστούς και άγνωστους.

Ένας από τους πιο αγαπημένους τόπους, κοντά στην Αθήνα, είναι η Νεμέα, ένας τόπος πλούσιος με αρχαιολογικό αλλά και οινολογικό ενδιαφέρον.

Ο μύθος λέει ότι ο θεός Διόνυσος αποκάλυψε στον Οινέα το μυστικό της οινοποιίας και τον συμβούλευσε να πολλαπλασιάσει τα αμπέλια του κόσμου, δίνοντας ένα μεγαλύτερο βάρος στην κοιλάδα της Νεμέας.

Σύμφωνα με τους μύθους, στη Νεμέα ήταν βασιλιάς ο Φλίας, ο γιος του θεού Διόνυσου, ο οποίος ίδρυσε πόλη που έφερε το όνομά του, τη Φλιασία. Εκεί, φέρεται να καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά η άμπελος και παράχθηκε οίνος, ο φλιάσιος οίνος. Το κλήμα θεωρείται ότι αποτέλεσε δώρο του θεού προς το γιο του.

Φωτογραφία: Shutterstock

Όποιος και να είναι ο μύθος, η Νεμέα αποτελεί έναν ευλογημένο τόπο, στον όποιο όπου και να κοιτάξετε θα αντικρίσετε κατάφυτους λόφους με αμπέλια. Πρόκειται για μια μεγάλη αμπελουργική ζώνη με περίπου 32.000 στρέμματα, όπου καλλιεργείται και το ξακουστό Αγιωργίτικο. Σύμφωνα με τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας, περιλαμβάνει το 80% των αμπελώνων.

Το Αγιωργίτικο έχει πλούσιο άρωμα φρούτων, όπως κεράσι, δαμάσκηνο και μούρα. Συχνά υπάρχουν και νότες μπαχαρικών και σοκολάτας, ιδιαίτερα σε πιο ώριμα ή παλαιωμένα κρασιά. Πρόκειται για ένα κρασί με μέτριες, μαλακές τανίνες, ενώ ο τρόπος οινοποίησης μεταμορφώνει τη σύνθεσή του. Είναι ευκολόπιοτο και ιδιαίτερα ευχάριστο.

Φωτογραφία: Shutterstock

Βόλτα στους αμπελώνες της Νεμέας

Ακόμη και αν δεν είστε φίλοι του κρασιού, η βόλτα στους αμπελώνες θα σας εισάγει στον κόσμο του και θα σας συστήσει ανθρώπους που τιμούν την παράδοση και τον τόπο και εξελίσσονται.

Οι διαδρομές είναι αρκετές και ενδιαφέρουσες και μπορείτε να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Ο Σύνδεσμος Οινοποιών ΠΟΠ Νεμέας έχει δημιουργήσει έναν «χάρτη» όπου η βόλτα μεταμορφώνεται σε οινική εμπειρία.

Κατά την επίσκεψή σας σε οινοποιία της περιοχής, έχετε την ευκαιρία να ξεναγηθείτε στους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης, μαθαίνοντας για τις διαδικασίες, και φυσικά να απολαύσετε τα κρασιά των παραγωγών. Πριν βρεθείτε σε κάποιο οινοποιείο, επικοινωνήστε μαζί τους για να ενημερωθείτε για τις ώρες ξενάγησης.

Η ώρα του φαγητού

Εάν βρεθείτε στη Νεμέα, μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας σε μία από τις ταβέρνες της περιοχής, όπου διαθέτουν και ενημερωμένες λίστες με ντόπια κρασιά.

Μισή ώρα μακριά, όμως, θα βρείτε μία από τις πιο ξακουστές ταβέρνες της Κορινθίας. Πρόκειται για την ταβέρνα Βελανιδιά, στο Στεφάνι.

Ντόπια κρέατα, μαεστρικά ψημένα, και θρυλικά παϊδάκια-λουκούμι που δεν γίνεται να λείπουν από το τραπέζι σας. Παϊδάκι «σωστό», τόσο ξεροψημένο όσο και ζουμερό. Δοκιμάστε λουκάνικο αγριογούρουνου και μπιφτέκι γεμιστό.

Φωτογραφία: Facebook @Ταβέρνα Βελανιδιά

Το φαγητό και οι χαμογελαστοί άνθρωποι -ο Χρήστος ο γιος του ιδιοκτήτη ειδικότερα- θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγμή, δίχως υπερβολές. Δύο συμβουλές, πριν βρεθείτε στην Βελανιδιά:

Πάρτε τηλέφωνο για να μην κάνετε τη διαδρομή άσκοπα, καθώς είναι πιθανό να μην βρείτε τραπέζι, ειδικά τις Κυριακές και μην το παρακάνετε με τις ποσότητες γιατί οι μερίδες είναι τεράστιες και σίγουρα θα πάρετε και για το σπίτι!