Τυλιχτό με φαλάφελ στο babaghanous hathens

Το τυλιχτό... αλλιώς: Σουβλάκι χωρίς κρέας στην Αθήνα με κεφτέδες φακής και vegan γύρο

Όταν σκεφτόμαστε τα σουβλάκια το μυαλό αυτομάτως τρέχει σε ζουμερούς γύρους χοιρινό και κοτόπουλο, αφράτα κεμπάπ και μπιφτέκια.

Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που ορισμένοι από εμάς επιθυμούν να απολαύσουν ένα τυλιχτό, χωρίς κρέας καθώς κάπως μας έχει «κουράσει» αυτή η υπερβολή, ειδικά τώρα που μετράμε μόλις μερικά 24ωρα μετά το Πάσχα.

Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια οι επιλογές σε vegan και vegetarian πιάτα είναι πολλές, ενώ το αγαπημένο σουβλάκι δεν είναι απλά μια « πίτα οικολογικό».

Μιλάμε για χρυσαφένια, κρατσανιστά στο εξωτερικό και ζουμερά μέσα φαλάφελ, μοσχοβολιστά κεφτεδάκια φακής και μανιτάρια γευστικά μες στα ζουμιά. Καθένα από αυτά συνδυάζεται με ένα σωρό λαχανικά, όπως τομάτα, αγγουράκι τουρσί και περιχύνονται με γιαούρτι –φυτικό ή όχι, ταχίνι, χαρίσα και μπαχαρικά όπως μπόλικο κύμινο και καυτερό πιπέρι.

Στην Αθήνα, υπάρχουν μαγαζιά που απογειώνουν τα διαφορετικά αυτά τυλιχτά, ξεχωρίζοντας για την ποιότητα και τη γεύση τους. Μάλιστα, κάποια από αυτά αγκαλιάζουν την zero waste φιλοσοφία χρησιμοποιώντας βιοδιασπώμενες συσκευασίες, σεβόμενα τη φύση.

Baba Ghanoush

To Baba Ghanoush παραμένει εδώ και χρόνια ένα από τα αγαπημένα μαγαζιά της πόλης για φαλάφελ. Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν θέλουμε να φάμε τυλιχτό χωρίς κρέας, καθώς η πίτα γεμίζει φαλάφελ, baba ghanoush, ντομάτα, φρέσκο κρεμμύδι, ταχίνι, χαρίσα και μυρωδικά, ενώ φουλ δροσερή είναι η πίτα με την σος γιαουρτιού, την πράσινη σαλάτα, το φρέσκο κρεμμύδι, τη χαρίσα και τον κόλιανδρο.

Πού: Εμπεδοκλέους 25-27, Παγκράτι

CΟΟΚοoMÈLA

Ομολογουμένως, είτε είσαι vegan είτε όχι, ένα από τα πιο νόστιμα τυλιχτά της πόλης ψήνεται στο CΟΟΚοoMÈLA. Πρωταγωνιστής είναι το μανιτάρι το οποίο συνδυάζεται με επιλεγμένα υλικά, δημιουργώντας θρεπτικό street food μεσογειακής φυτικής διατροφής. Το τυλιχτό με ποικιλία μανιταριών χειροποίητη BBQ sauce χωρίς ζάχαρη, χειροποίητη φυτική μαγιονέζα, χειροποίητο φυτικό τσένταρ πολύχρωμη σαλάτα και πατάτες τηγανητές. Αυτές οι πατάτες τους!

Πού: Θεμιστοκλέους 43, Εξάρχεια

Φακάφελ

Φανταστείτε έναν μυρωδάτο κεφτέ, μόνο που φτιάχνεται από φακές beluga. Στο Φακάφελ, το μικροσκοπικό μαγαζί της Νέας Σμύρνης, λίγο πιο κάτω από την πλατεία, βρίσκουμε ένα street food αρωματικό που τυλίγεται σε αραβική πίτα, όπου τα κεφτεδάκια φακής συνδυάζονται με ντομάτα, μαρούλι, αγγούρι, μανιτάρι portobello, σάλτσα ντομάτας και μους αβοκάντο. Ο κατάλογος είναι μικρός και προτείνουμε να συνδυάσετε το τυλιχτό σας με την σαλάτα κινόα με τζίντζερ και καρότο.

Πού: Aδραμυτίου 33, Νέα Σμύρνη

Peas Vegan

Λίγα μέτρα μακριά από τη στάση του μετρό Συγγρού-Φιξ, υπάρχει ένα αμιγώς vegan εστιατόριο με το όνομα Peas Vegan. Εκεί ανάμεσα σε άλλα πιάτα, φτιάχνουν γύρο από σέιταν. Πρόκειται για ένα τρόφιμο φτιαγμένο από γλουτένη σιταριού, δηλαδή την πρωτεΐνη που περιέχει το σιτάρι. Όταν αφαιρέσεις όλο το άμυλο από το αλεύρι, μένει μια ελαστική, «κρεατώδης» μάζα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Αυτή μαγειρεύεται και αποκτά υφή που θυμίζει αρκετά το κρέας. Το τυλιχτό συνοδεύεται με πατάτες και ντομάτες. Για όσους το επιθυμούν υπάρχει και wrap με γύρο μανιταριών, ψητά λαχανικά, φρέσκια σαλάτα και σος της επιλογής σας.

Πού: Φαλήρου 40, Κουκάκι

Veganaki

Νόστιμο και υγιεινό το Veganaki αποτελεί εδώ και χρόνια συνώνυμο της vegan κουζίνας. Αποτελεί στέκι όχι μόνο όσων ακολουθούν αυτή τη φιλοσοφία αλλά και αγαπούν το νόστιμο φαγητό σε κάθε εκδοχή του. Το Veganaki εμπνέεται από τη μεσογειακή κουζίνα και ανάμεσα σε ορεκτικά και κυρίως, σερβίρει και τυλιχτά. Στην πίτα βάζουν βιολογική σόγια κεμπάπ μαριναρισμένη και ψημένη στον φούρνο με ελαιόλαδο και ρίγανη και συνοδεύεται από τζατζίκι από γιαούρτι σόγιας και όλα τα παρελκόμενα: ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πατάτες. Στα τυλιχτά τους, επίσης, μεταξύ άλλων ετοιμάζουν ένα με μπιφτέκια από πράσινα φασόλια και σπόρους τσία.

Πού: Αθανασίου Διάκου 38, Αθήνα