Τσικνοπέμπτη: 5 μαγαζιά για παραδοσιακό τσίκνισμα
Παραδοσιακά μαγαζιά με πρωταγωνιστή το κρέας για να γιορτάσουμε όπως πρέπει την Τσικνοπέμπτη.
Μετά από δύο περίπου χρόνια θα μπορέσουμε να βγούμε έξω και να γιορτάσουμε όπως αρμόζει στην Τσικνοπέμπτη.
Tη δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς γιορτάζουμε την Τσικονπέμπτη με την παράδοση να θέλει τα σπίτια και τα μαγαζιά να ψήνουν από το πρωί κρέατα, μια μικρή γιορτή λίγο πριν ξεκινήσει η νηστεία για το Πάσχα.
Τα αυθεντικά ταβερνάκια που κρύβονται μέσα σε όμορφες γειτονιές, από το πρωί θα ανάψουν τα κάρβουνα για να μπουν τα παραδοσιακά κρέατα στη φωτιά μιας και το προστάζει η ημέρα.
Ακολουθώντας πιστά τις παραδόσεις λέμε «ναι» στα αυθεντικά ταβερνάκια με τα κλασικά παϊδάκια, κοκορέτσια και κοντοσούβλια να παίρνουν φωτιά και να τα απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές και χωρίς μαχαιρονοπίρουνο.
Ο Ρουμελιώτης
Σ' ένα μικρό στενάκι στην Άνω Γλυφάδα βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια ο «Ρουμελιώτης» που η φήμη του έχει εξαπλωθεί εκτός νοτίων προαστίων. Το όνομα του μαγαζιού, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, δεν είναι τυχαίο, καθώς η οικογένεια κατάγεται από ένα χωριό στο Αγρίνιο. Όταν το χωριό ερήμωσε ήρθαν στην Αθήνα και ο μπαμπάς μπήκε μέσα στην ψησταριά για να κάνει την τέχνη που ήξερε, να ψήνει κρέατα, και η μαμά να φτιάξει χειροποίητα ορεκτικά.
Στον Ρουμελιώτη θα απολαύσεις κλασικές επιλογές σε κρέας με παϊδάκια, από αρνί και προβατίνα, κοκορέτσι και κοντοσούβλι να παραμένουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στον κατάλογο. Σίγουρα, πρέπει να δοκιμάσεις το γεμιστό μοσχαρίσιο μπιφτέκι, αλλά και το μπιφτέκι προβατίνας. Το μενού έχει εμπλουτιστεί και με κοπές, αλλά τα παραδοσιακά κρέατα είναι που τον κάνουν να ξεχωρίζει με διαφορά.
Στα ορεκτικά, μεταξύ άλλων, θα βρείτε πατάτες τηγανιτές, τζατζίκι φτιαγμένο με μεράκι στο χέρι, λουκάνικα και σαγανάκι.
Χειμάρας 10, Άνω Γλυφάδα
Μπάρμπα-Χαράλαμπος
Κάθε Τσικνοπέμπτη τα Βλάχικα έχουν την τιμητική τους και όχι άδικα, αφού σ΄ αυτή τη γειτονιά η τσίκνα έχει θέση κάθε εποχή του χρόνου. Ο «Μπάρμπα-Χαράλαμπος», μια από τις πρώτες ταβέρνες μπαίνοντας στη Βάρη, έχει σταθερό κοινό, πάνω από 60 χρόνια, που τον επιλέγει για τις νόστιμες γεύσεις του, το σωστό ψήσιμο στα κρέατα και το ασυναγώνιστο λιπάκι που την Τσικνοπέμπτη το απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις.
Στα κλασικά και αγαπημένα είναι τα αρνίσια παϊδάκια-λουκούμι, το κοκορέτσι, αλλά και το αρνάκι στη σούβλα. Χωριάτικη σαλάτα με γενναία μερίδα φέτας από πάνω, πατάτες τηγανιτές, χειροποίητη τυροκαυτερή και κολοκυθάκια κι αυτά τηγανιτά είναι τα διαχρονικά ορεκτικά που ανοίγουν το γεύμα. Στα plus είναι και το κατσικάκι γάστρας που βγάζει συνοδευόμενα από πατάτες.
Πανός 20, Βάρη
Χριστόφορος
Η ταβέρνα του «Χριστόφορου» στα Καλύβια Αττικής μετράει πάνω από μισό αιώνα ζωής και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώνει επισκέπτες από κάθε γειτονιάς της Αθήνας. Κρεατικά ωραία ψημένα και γενναιόδωρες μερίδες θα βρεις στον κατάλογο του μαγαζιού: παϊδάκια, κεφαλάκι, γουρουνοπούλα σούβλας, μπιφτέκι στα κάρβουνα με φέτα, συκώτι αρνίσιο και συκωταριά είναι μερικές από τις κρεατικές επιλογές και τα βασικά που επιβάλλεται να δοκιμάσεις στον Χριστόφορο.
Τυροκαυτερή, τυροπιτάρι, τηγανιτές μελιτζάνες και κολοκυθάκια, φέτα ψητή, σαλάτες και αμπελοφάσουλα είναι στα ορεκτικά για να σου ανοίξουν την όρεξη για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει αμέσως μετά.
Μιχ. Καλαβρυτινού 11, Καλύβια
Το Βαγονάκι του Φαλήρου
Ένα μικρό μαγαζάκι, στη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου, έχει καθημερινά σούβλες με εκλεκτά κρέατα που μόνο take away μπορείς να τα απολαύσεις. Κοντοσούβλι χοιρινό και κοτόπουλο, γουρουνοπούλα με τραγανή πέτσα, κοκορέτσι παραδοσιακό, αρνάκι γάλακτος σούβλας και κοτόπουλο είναι οι επιλογές για κρέατα.
Το μενού είναι συγκεκριμένο και πολύ νόστιμο για αυτό φρόντισε να κάνεις εγκαίρως την παραγγελία σου για να προλάβεις να γευτείς αυθεντικές γεύσεις. Όσο για ορεκτικά, και εδώ κινείται σε κλασικές επιλογές με πατάτες τηγανιτές, διάφορες χειροποίητες σάλτσες και δυο-τρεις επιλογές για σαλάτα.
Αγίας Βαρβάρας 20, Παλαιό Φάληρο
Ο Τσομπανάκος
Μπαίνοντας μέσα στην ταβέρνα του «Τσομπανάκου», σε ένα στενό στην Καισαριανή, είναι σαν να έχει γυρίσει ο χρόνος πίσω. Γεμάτο αντίκες και διάφορα αντικείμενα το ταβερνάκι έχει τη δική του ιστορία, η οποία ξεκίνησε το 1954, όταν άνοιξε ο Θεόφιλος για πρώτη φορά. Πλέον τα ηνία έχει η τρίτη γενιά που έχει κρατήσει τα πεντανόστιμα παϊδάκια που κάθε φορά δεν χορταίνεις να γεύεσαι ξανά και ξανά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που το προτιμούν από καλλιτέχνες και αθλητές μέχρι πολιτικοί, για να απολαύσουν κλασικές γεύσεις. Τα κρέατα είναι ελληνικά, τα ορεκτικά «μαμαδίστικα» και τα βαρέλια γεμάτα κρασί. Κοκκινιστή προβατίνα, σαλιγκάρια στιφάδο, λαχανοντολμάδες είναι από τα πιάτα του καταλόγου που κυριολεκτικά κάνουν θραύση -οι παλιοί πελάτες θα σου τα συστήσουν σίγουρα.
Ανακρέοντος 2 Καισαριανή