Τραχανόπιτα Αλοννήσου: Η θεϊκή παραλλαγή της κλασικής τυρόπιτας που πρέπει να δοκιμάσεις σήμερα
Η ελληνική κουζίνα έχει τόσα πολλά εκλεκτά υλικά, πιάτα και συνταγές, που είναι αδύνατο να τα δοκιμάσουμε όλα.
Αν, όμως, διαλέγαμε το πιο αντιπροσωπευτικό, παραδοσιακό έδεσμα, αυτό θα ήταν οι αχνιστές, μυρωδάτες πίτες.
Κάθε τόπος έχει και μια δική του παραλλαγή. Με τυρί, χορταρικά ή άλλα υλικά, με φύλλο ή χωρίς, αρμυρή ή γλυκιά, όλες οι πίτες έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Μάλιστα, παίρνουν και διαφορετικά ονόματα, ανάλογα με τα υλικά αλλά και τον τόπο καταγωγής τους.
Η τυρόπιτα κρατά τα σκήπτρα της αγαπημένης μας και πώς δεν θα μπορούσε άλλωστε; Ο συνδυασμός του φύλλου με την φέτα είναι λαχταριστός και φέρνει ικανοποίηση στον ουρανίσκο μας.
Ψάχνοντας για κάτι διαφορετικό, βρήκαμε τη συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου για τραχανόπιτα Αλοννήσου. Μπορεί να προκαλεί εντύπωση η χρήση τραχανά (ειδικά για όσους δεν είναι φαν), η γεύση όμως αποζημιώνει και τον πιο διστακτικό.
Είναι πιο εύκολη από ό,τι νομίζεις και η γεύση της είναι θεϊκή!
Σημείωσε τι θα χρειαστείς:
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση
400 γρ. γλυκό τραχανά
3 ποτήρια νερό
1 λίτρο γάλα
3 μεσαία κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
300 γρ. μυζήθρα
4 αβγά
αλάτι
πιπέρι
Για το φύλλο
400 γρ. αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1 φλιτζάνι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τον τραχανά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και όταν πήξει λίγο ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε ξανά.
Όταν πήξουν καλά τα υλικά, τα ρίχνουμε στο μείγμα, σβήνουμε τη φωτιά, ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε για λίγο να κρυώσει η γέμιση.
Συγχρόνως, χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στη γέμιση όσο ανακατεύουμε.
Για το φύλλο
Αδειάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, με το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε με το χέρι.
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε λίγη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη, όσο είναι το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε. Αλείφουμε τον πάτο του ταψιού με λάδι και απλώνουμε το φύλλο.
Ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια του φύλλου. Ανοίγουμε δεύτερο φύλλο, το τοποθετούμε στο ταψί και καλύπτουμε με τη γέμιση που ετοιμάσαμε.
Σκεπάζουμε με ένα τρίτο φύλλο που ανοίγουμε, ρίχνουμε λίγο λάδι και σκεπάζουμε με τέταρτο φύλλο.
Κόβουμε γύρω-γύρω το φύλλο που περισσεύει και το κεντάμε στις άκρες. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 50-60 λεπτά.
Η συνταγή είναι από το dimitrisskarmoutsos.gr