Γαλακτομπούρεκο με καταΐφι: Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μοιράστηκε τη συνταγή για το αγαπημένο του γλυκό και θα γίνει και δικό μας
Τα γλυκά έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Κανένα γαστρονομικό ταξίδι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς ένα επιδόρπιο, που φέρνει ικανοποίηση σε κάθε ουρανίσκο.
Ο pastry chef Δημήτρης Μακρυνιώτης μοιράστηκε το επόμενο γλυκό που θα γίνει το sweet crush μας και αποκάλυψε ότι είναι το αγαπημένο του. Πρόκειται για λαχταριστό γαλακτομπούρεκο, διαφορετικό από τα άλλα, καθώς έχει φύλλο από καταΐφι!
Φαίνεται yummy, σιροπιαστό και κολασμένο και ευτυχώς έχουμε τη συνταγή.
Δες τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις:
ΥΛΙΚΑ
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα πλήρες
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 μεσαία αυγά
100 γρ. βούτυρο αγελάδος
1 βανίλια
Ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη
400 ml νερό
100 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
Για το γλυκό
1 πακέτο φύλλο κανταΐφι
250 γρ. βούτυρο αγελάδος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με τη βανίλια και τη ζάχαρη και το ζεσταίνουμε.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το σιμιγδάλι και λίγο από το γάλα που έχουμε στο κατσαρολάκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα μας να μην έχει σβώλους.
Ρίχνουμε πίσω στο κατσαρολάκι όλο μας το μείγμα προσθέτοντας τα ξύσματα και ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια σφιχτή κρέμα.
Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην κρέμα και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Για το σιρόπι
Δέκα λεπτά πριν ψηθεί το κανταΐφι, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι και την κανέλα μέχρι να πάρουν μια βράση και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το γλυκό
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Ξεμπερδεύουμε με τα χέρια μας πολύ καλά τη μισή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι και την άλλη μισή τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα να μην μας στεγνώσει.
Παίρνουμε ένα ταψάκι 25x30 εκ., το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο και τοποθετούμε μέσα τμηματικά το κανταΐφι βουτυρώνοντάς με το πινέλο μας ενδιάμεσα και αφήνοντας περιμετρικά φύλλο να περισσεύει.
Αφού γεμίσουμε το ταψάκι με τη μισή ποσότητα του φύλου και αφού το έχουμε ραντίσει με τη μισή ποσότητα από το λιωμένο βούτυρο, απλώνουμε την κρέμα από πάνω και στη συνέχεια το σκεπάζουμε με το φύλλο που έχουμε αφήσει να περισσεύει έξω από το ταψί μας.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία με το άλλο μισό κανταΐφι
βουτυρώνοντας το με το υπόλοιπο βούτυρο και σπρώχνοντας καλά με το πινέλο μας
περιμετρικά ώστε όλο το φύλλο να κλείσει εσωτερικά όλες τις πλευρές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C στον αέρα για μια ώρα τουλάχιστον και μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο σιροπιάζουμε αμέσως με το ζεστό σιρόπι.
Η συνταγή είναι από το κανάλι στο Youtube του Δημήτρη Μακρυνιώτη.