τηγανητά κολοκυθάκια

Τραγανά κολοκυθάκια στον φούρνο, σαν τηγανητά -Ξεκινάς με ένα, σταματάς όταν αδειάσει το πιάτο

Τα τηγανητά κολοκυθάκια ίσως να είναι ένα από τα λίγα φαγητά (μαζί με τις πατάτες τηγανητές) που αρέσουν σε όλους. Ή τουλάχιστον σχεδόν σε όλους.

Απολαυστικά, ιδανικά για τα μεσημέρια στην ταβέρνα μαζί με φίλους, με ούζο ή απλά ένα δροσερό αναψυκτικό, συνοδεύουν θεσπέσια ψάρια ή κρέας ή τρώγονται σκέτα, με γιαούρτι (ή τζατζίκι για τους πιο παραδοσιακούς).

Βέβαια, πολλοί ίσως να θέλουν να αποφύγουν τα τηγανητά, με αποτέλεσμα να μην τα φτιάχνουν συχνά στο σπίτι και να μην τα παραγγέλνουν όταν βγαίνουν για φαγητό.

Ευτυχώς, το διαδίκτυο αποτελεί μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για συνταγές που μπορεί να λειτουργήσουν ως εναλλακτική σε όσα εδέσματα κάποιοι θεωρούν απαγορευτικά -αν και όταν όλα τρώγονται με μέτρο, τίποτα δεν είναι απαγορευτικό.

Εμείς δοκιμάσαμε την παρακάτω από το ιταλικό blog Tutti a tavola con Cinzia.

Υλικά:

  • 400γρ κολοκυθάκια
  • 3 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη (ή πεκορίνο)
  • 3 κ.σ. καλαμποκάλευρο
  • 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • μια πρέζα αλάτι
  • κ.γ. πάπρικα (γλυκιά ή πικάντικη)

Ετοιμασία:

  • Πλύνετε καλά τα κολοκυθάκια σε άφθονο νερό. Σκουπίστε τα καλά και κόψτε τις δύο άκρες.
  • Τοποθετήστε τα σε ένα ξύλο κοπής και κόψτε τα στη μέση (κατά μήκος). Ύστερα το κάθε κομμάτι χωρίστε το σε στικς, πάνω κάτω στο ίδιο μέγεθος.
  • Ρίξτε τα στικς σε ένα μπολ μαζί με το λάδι και το αλάτι και ανακατέψτε καλά. Ύστερα, προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα όλα τα στικς.
  • Τοποθετήστε τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί φούρνου και ψήστε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά. Για να γίνουν έξτρα τραγανά, μετά τα 20 λεπτά, αφήστε τα για 3 λεπτά ακόμα στο γκριλ.
  • Τα κολοκυθάκια σας είναι έτοιμα. Σερβίρετε με λίγο μαϊντανό ή μέντα, αν θέλετε.