Η τάρτα Χριστουγέννων για να ετοιμάσεις στο σπίτι σου

Εύκολη τάρτα Χριστουγέννων από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου -Υπέροχη ζύμη, μαγική γέμιση για να καταπλήξεις τους καλεσμένους σου

Είναι γνωστό ότι το φαγητό μας φέρνει πιο κοντά. Αν υπάρχει όμως ένα γεύμα μέσα στο χρόνο που έχει τη δύναμη να φέρει στο ίδιο τραπέζι συγγενείς και φίλους αυτό είναι το χριστουγεννιάτικο. 

Τα επίσημα τραπεζομάντιλα στρώνονται, το καλό σερβίτσιο βγαίνει από τα ντουλάπια, μέχρι και οι χαρτοπετσέτες έχουν γιορτινό theme. Το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι κανονική τέχνη. 

Κι ενώ η ναυαρχίδα του γιορτινού γεύματος παραμένει το ψητό κρέας που θα επιλέξετε να βάλετε στο κέντρο, τα συνοδευτικά, οι σαλάτες και τα ορεκτικά είναι οι δευτερεύουσες, πλην απαραίτητες, πινελιές ώστε αυτό το γαστρονομικό έργο τέχνης που ονομάζεται «χριστουγεννιάτικο τραπέζι» να θεωρείται ολοκληρωμένο (και έτοιμο να αναρτηθεί και στα ανάλογα social media). 

Χειροποίητες πίτες, ψητές πατάτες, σαλάτες, ψητά λαχανικά, ακόμα και πλατό με τυριά είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των συνοδευτικών. Εμείς βρήκαμε την εύκολη συνταγή για αλμυρή χριστουγεννιάτικη τάρτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου που θέλεις μόνο 15 λεπτά για να την προετοιμάσεις και 40 λεπτά για να την ψήσεις.

Υπέροχη ζύμη, μαγική γεύση για να καταπλήξεις τους καλεσμένους σου.

Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη

  • 500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γραμ. βούτυρο σε θερμ. δωμ.
  • 200 γραμ. γιαούρτι σε θερμ. δωμ.
  • 1 αυγό σε θερμ. δωμ.
  • 1 κοφτό κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
  • 300 γραμ. μανιτάρια φρέσκα
  • 1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
  • 8 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • λίγο θυμάρι
  • 250 γραμ. τριμμένη γραβιέρα
  • 250 γραμ. ανθότυρο
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 500 γραμ. κρέμα γάλακτος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο πιπέρι καγιέν

Για διακόσμηση

  • 10 ντοματίνια μακρόστενα
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη της τάρτας

Όλα τα υλικά για την αλμυρή Χριστουγεννιάτικη τάρτα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο, για να μαζευτούν σε μπάλα. Η ζύμη δε θέλει πολύ ώρα ζύμωμα. Χωρίζουμε σε δυο κομμάτια και τα πατάμε στις παλάμες να γίνουν πλακέ. Με αυτή τη δόση φτιάχνουμε 2 τάρτες των 22 εκατοστών, για 8 άτομα η κάθε μία. Τα τυλίγουμε με μεμβράνη κουζίνας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 15′.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα της τάρτας στην επιθυμητή διάσταση και τα στρώνουμε σε 2 βουτυρωμένες ταρτιέρες με 22 εκατοστά διάμετρο. Φροντίζουμε να καλυφθούν και τα πλαϊνά τοιχώματα του σκεύους.

Κόβουμε ότι περισσεύει από το χείλος της. Τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Καλό είναι η ζύμη να είναι παγωμένη όταν μπει στον φούρνο, για πιο τραγανό μπισκοτένιο αποτέλεσμα.

Για τη γέμιση

Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το βάζουμε σε αντικολητικό τηγάνι και το σοτάρουμε να ροδίσει για 3-4′. Προσθέτουμε το βούτυρο, το  ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σπασμένο σκόρδο. Σοτάρουμε για 3′ και προσθέτουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε. Αν θέλουμε την καυτερή πιπερίτσα την προσθέτουμε σε αυτή τη φάση. Αφήνουμε τα μανιτάρια για λίγα λεπτά, ώστε να πιουν τα υγρά τους. Αποσύρουμε και αφήνουμε για λίγο, ώστε να κρυώσει η γέμιση.

Βάζουμε τα τυριά στην κρύα τάρτα. Προσθέτουμε τη γέμιση μανιτάρια-μπέικον. Σε ενα μπόλ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και την κρέμα.  Αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε σιγά σιγά την τάρτα, για να καλυφθούν τα υλικά.

Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση, την πιπεριά σε λεπτές φέτες και γαρνίρουμε την τάρτα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170ºC, για περίπου 35′-40′, ώστε να ροδίσει η τάρτα. Αφήνουμε να σταθεί για 10′ και να σταθεροποιηθεί.

Τη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα την βρείτε στο argiro.gr