Λαχταριστή τυρόπιτα με γιαούρτι και κρούστα σουσαμιού
BOVARY ⸻ 09 FEB 2023
Οι παραδοσιακές πίτεςείναι σίγουρα το πιο αντιπροσωπευτικό φαγητό του τόπου μας.
Κλείνουν μέσα τους όλη τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας, με εκλεκτά υλικά, μοναδική μυρωδιά και γεύση. Κάθε γωνιά της χώρας έχει και τη δική της ντόπια συνταγή με βάση τα τοπικά υλικά, ωστόσο ορισμένες πίτες έχουν ξεχωρίσει και έχουν αγαπηθεί σε όλη την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγαπημένη παραδοσιακή τυρόπιτα της Πάρου με σουσάμι. Εμείς βρήκαμε μία εύκολη συνταγή στο xrysoskoufaki.gr για λαχταριστή παριανή τυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι και τραγανή κρούστα από λευκό σουσάμι. Χορταστική και πεντανόστιμη, είναι το ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες και είναι σίγουρο πως θα την απολαύσετε δεόντως.
Υλικά
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. σουσάμι
- 1 κ.γ. γλυκάνισο
- 100 γρ. γιαούρτι κατσικίσιο
- 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 350 γρ. φέτα ή παριανό τυρί της άλμης
- 400 γρ. νερό ή γάλα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
Εκτέλεση
- Φανταστική παριανή τυρόπιτα σε φόρμα χωρίς φύλλο. Ιδανική συνταγή με απλά υλικά για κάθε περίσταση και κάθε τραπέζι.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα.
- Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου την παριανή τυρόπιτα.
- Τοποθετούμε πυρίμαχο σκεύος ή μαντέμι ή γάστρα στο φούρνο μέχρι να πυρώσει και να κάψει καλά.
- Ιδανικό μέγεθος, στρογγυλό διαμέτρου 30 εκατοστών. Αν δεν έχεις τέτοιο σκεύος απλά βάλε ένα ταψί 25×35 στο φούρνο να κάψει καλά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, το αλεύρι, το νερό, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
- Ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει παχύς χυλός.
- Προσθέτουμε την φέτα σε τρίμματα και ανακατεύουμε.
- Τρίβουμε λίγο πιπέρι και προσθέτουμε τον μισό γλυκάνισο.
- Κόβουμε μεγάλο κομμάτι από ένα αντικολλητικό χαρτί, το τσαλακώνουμε και το βρέχουμε.
- Τινάζουμε να ανοίξει το χαρτί.