Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
14|05|2024 13:00
SHARE
ΣΥΝΤΑΓΗ

Συνταγή για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα -Τραγανό απέξω και αφράτο μέσα


Ένα τραγανό καρβέλι ψωμί πάντα κερδίζει και τον πιο δύσπιστο στο οικογενειακό τραπέζι.

Εκτός από τα γευστικά -και χορταστικά- σάντουιτς που μπορείτε να φτιάξετε με το σπιτικό ψωμί, μπορείτε να συνοδέψετε τα λαδερά φαγητά σας ή να απολαύσετε σαν πρωινό με μαρμελάδα ή μέλι.

Μέσα από το προφίλ της Christina Makri στο Instagram ανακαλύψαμε μια συνταγή για ψωμί, τόσο τραγανό και αφράτο, που θα νομίζουν όλοι πως το πήρατε από τον φούρνο της γειτονιάς σας.

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να βάλετε το ζυμάρι σας σε μια κατσαρόλα να φουσκώσει καλά και έπειτα να το βάλετε στη γάστρα να ψηθεί καλά. Η συνταγή χρειάζεται μόνο έξι υλικά και η γεύση του είναι ανεπανάληπτη, μια δοκιμή θα σας πείσει.

Συνταγή για σπιτικό ψωμί χωρίς ζύμωμα


Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κούπες νερό, περίπου 700γρμ

Εκτέλεση

Ρίξε το αλεύρι μέσα σε μια κατσαρόλα, τη μαγιά, το αλάτι και την ζάχαρη και με μία σπάτουλα τα ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι και το νερό και κάνουμε ένα ελαφρύ ανακάτεμα με τα χέρια. Η ζύμη είναι αρκετά κολλώδης αλλά μην την φοβηθείτε, δεν χρειάζεται να βάλετε άλλο αλεύρι, έτσι πρέπει να είναι.

Μόλις τελειώσουμε με το ανακάτεμα των υλικών, βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το ψυγείο και θα δούμε πως έχει φουσκώσει πολύ. Ανάβουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζουμε μέσα την γάστρα με το καπάκι. Στο μεταξύ ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνουμε για 3 λεπτά την ζύμη μου με διπλωτές κινήσεις.

Βγάζουμε με προσοχή την γάστρα από τον φούρνο και τοποθετούμε μέσα το ψωμάκι μας. Δεν χρειάζεται να αλείψουμε με λάδι ή να βάλουμε αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 250 βαθμούς χωρίς να ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο για να μη χαμηλώσει η θερμοκρασία. Μετά τα 40 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας για να πάρει το ψωμί μας όμορφο χρώμα και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.





SHARE