Συνταγή για ριζότο με κρεμώδη σάλτσα και μανιτάρια -Λαχταριστό, θα το φτιάχνετε ξανά και ξανά

Συνταγή για ριζότο με κρεμώδη σάλτσα και μανιτάρια -Λαχταριστό, θα το φτιάχνετε ξανά και ξανά

Mία από τις πιο λαχταριστές συνταγές είναι το ριζότο, γεμάτο γεύση και κρεμώδη υφή, που θα σας κάνει να θέλετε να το φτιάξετε ξανά και ξανά.

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι ρύζι για ριζότο (όπως αρμπόριο ή καρολίνα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά ή πορτομπέλο) κομμένα σε φέτες
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (προαιρετικά)
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου (ζεστό)
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα τριμμένο
  • 2 κουταλιές βούτυρο
  • 1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (προαιρετικά για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα)
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • Φρέσκος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα και αρωματικά.
  2. Προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  3. Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε καλά για 1-2 λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
  4. Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί (αν το χρησιμοποιείτε).
  5. Ξεκινήστε να προσθέτετε τον ζεστό ζωμό, κουτάλα-κουτάλα, ανακατεύοντας συνεχώς και περιμένοντας να απορροφήσει το ρύζι τον ζωμό πριν προσθέσετε τον επόμενο.
  6. Συνεχίστε τη διαδικασία αυτή για 15-20 λεπτά, μέχρι το ρύζι να είναι al dente και να έχει δημιουργηθεί μια κρεμώδης υφή.
  7. Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέστε την παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος (αν χρησιμοποιείτε) και λίγο αλάτι και πιπέρι για γεύση.
  8. Σερβίρετε το ριζότο ζεστό, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό.

Αυτό το χυλωμένο, κρεμώδες ριζότο με τα μανιτάρια είναι το τέλειο comfort food για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Tip για να βγαίνει πάντα το ριζότο χυλωμένο

Το μυστικό για να βγει το ριζότο χυλωμένο είναι η σταδιακή προσθήκη του ζωμού και το συνεχές ανακάτεμα. Η διαδικασία αυτή βοηθά το ρύζι να απελευθερώσει το άμυλο του, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη κρεμώδη υφή.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Χρησιμοποιήστε ζωμό σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό. Αν ο ζωμός είναι κρύος, το ρύζι θα χρειαστεί περισσότερη ώρα να απορροφήσει την υγρασία.
  2. Προσθέστε τον ζωμό σταδιακά, μια κουτάλα τη φορά, και ανακατέψτε συνεχώς. Μην προσθέτετε τον επόμενο ζωμό πριν απορροφηθεί τελείως ο προηγούμενος.
  3. Μην βιαστείτε να προσθέσετε το ζωμό. Η διαδικασία αυτή, όπου το ρύζι σιγά-σιγά απορροφά τον υγρό ζωμό, επιτρέπει στο άμυλο να απελευθερωθεί και να δημιουργηθεί η τέλεια κρεμώδης υφή.