Συνταγή για πεντανόστιμο νηστίσιμο παστίτσιο
Και παστίτσιο και νηστίσιμο, θέλουμε κάτι παραπάνω από αυτό;
Η συνταγή του σεφ Γιάννη Λουκάκου για νηστίσιμο παστίτσιο μάς τράβηξε την προσοχή και θέλουμε να την δοκιμάσουμε στην κουζίνα μας.
Η παράδοση θέλει η Μεγάλη Εβδομάδα να είναι εβδομάδα νηστείας. Αυτό σημαίνει πως τα ζωικά προϊόντα στο σύνολό τους -κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά- αποκλείονται από την διατροφή μας. Ψάχνουμε λοιπόν εύκολες και νόστιμες νηστίσιμες συνταγές που δεν θα μας παιδέψουν και το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.
Το νηστίσιμο παστίτσιο του Γιάννη Λουκάκου είναι ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσεις να το μαγειρέψεις σπίτι σου. Αλλωστε το παστίτσιο αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας παραδοσιακά φαγητά.
ΥΛΙΚΑ
Για το χορτοφαγικό παστίτσιο
- 800 γρ. μπεσαμέλ νηστίσιμη
- κάσιους, τριμμένα
- φρυγανιά, τριμμένη
- 700 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο, βρασμένα να κρατάνε αρκετά
- 300 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1.000 γρ. γέμιση σπανάκι
Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. αλεύρι
- 900 γρ. ρόφημα αμυγδάλου
- αλάτι
Για τη γέμιση σπανάκι
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 30 γρ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
- 20 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1.000 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
- 110 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 150 γρ. νηστίσιμη μπεσαμέλ
- 5 γρ. θυμάρι
- αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα ταψί απλώνουμε στον πάτο τη σάλτσα ντομάτας, τοποθετούμε από πάνω τα ζυμαρικά, στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση σπανάκι και τελειώνουμε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και τα κάσιους. Ψήνουμε στους 180°C μέχρι το παστίτσιο μας να είναι έτοιμο.
Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το ρόφημα αμυγδάλου και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά.
Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 10 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αν χρειάζεται αλάτι.
Για τη γέμιση σπανάκι
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το τζίντζερ και το σκόρδο μέχρι να μυρίσουν και ιδρώνουμε το σπανάκι. Στραγγίζουμε το μείγμα και το προσθέτουμε σε μια μπασίνα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Tips
* Για την παρασκευή της σάλτσας ντομάτας θα πρέπει να έχετε υπομονή. Τα κρεμμύδια θέλουν τον χρόνο τους για να μαλακώσουν καλά, και το μαγείρεμα της ντομάτας επίσης. Δεν χρειάζεται εξάλλου να βιάζεστε! Ενώ σιγοβράζει η σάλτσα, μπορείτε να κάνετε άλλες δουλειές στην κουζίνα!
Την συνταγή πήραμε από το σάιτ του Γιάννη Λουκάκου.