Γεμιστά

Συνταγή για παραδοσιακά γεμιστά από τον Γιάννη Λουκάκο

Ηρθε η στιγμή να φτιάξεις παραδοσιακά γεμιστά με την συνταγή που δίνει ο Γιάννης Λουκάκος.

Αν είναι ένα φαγητό που θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι, αυτό δεν είναι άλλο από τα γεμιστά. Πάντα μυρίζουν υπέροχα και φαίνονται λαχταριστά. Τα γεμιστά είναι ένα φαγητό που φτιάχνουν όλες οι νοικοκυρές στην κουζίνα τους και ποτέ δεν απογοητεύει την υπόλοιπη οικογένεια.

Ένα φαγητό ελαφρύ που αν αγαπάς και την φέτα, μπορείς να φας και δεύτερο πιάτο πολύ εύκολα. Εμείς βρήκαμε την συνταγή του σεφ Γιάννη Λουκάκου για παραδοσιακά γεμιστά που θα μοσχομυρίσει το σπίτι.

Τα γεμιστά είναι αναμφισβήτητα το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φαγητό και η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου είναι εύκολη και με απίθανη γεύση!

ΥΛΙΚΑ

Για τα γεμιστά

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 ντομάτες μεγάλες
  • 2 πιπεριές πράσινες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 2 κολοκύθια στρογγυλά
  • γέμιση
  • σάλτσα ψησίματος
  • αλάτι
  • ζάχαρη
  • ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 140 γρ. ψίχα από μελιτζάνα
  • ψίχα από κολοκύθι
  • 40 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ. ψίχα από τη ντομάτα (συμπληρώνουμε αν δεν είναι αρκετή)
  • 225 γρ, σάλτσα ντομάτας
  • 200 γρ. νερό
  • 280 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 15 γρ. φρέσκο δυόσμο
  • 5 γρ. ξερό δυόσμο
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • 8 γρ. αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα ψησίματος

  • 300 γρ. νερό
  • 50 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 8 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. αλάτι
  • 2 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

Παραδοσιακά γεμιστά από τον Γιάννη Λουκάκο

Για τα γεμιστά

Κόβουμε στις μελιτζάνες μια λεπτή φέτα κατά μήκος και αφαιρούμε με προσοχή το εσωτερικό τους χωρίς να αφαιρέσουμε όλη την ψίχα τους. Βάζουμε την ψίχα σε ένα μπολ. Κόβουμε στις ντομάτες και τα κολοκύθια ένα στρογγυλό κομμάτι από το πάνω μέρος τους και αφαιρούμε την ψίχα και τη βάζουμε σε ένα μπολ χωριστά για το κάθε λαχανικό.

Κόβουμε στις πιπεριές ένα στρογγυλό κομμάτι από το πάνω μέρος τους και αφαιρούμε τους σπόρους. Αλέθουμε τις ψίχες από το κολοκύθι και τη μελιτζάνα και τα φυλάμε σε ένα μπολ. Αλατίζουμε τα λαχανικά και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες, τις ντομάτες, τις πιπεριές χωρίς να τις παραφουσκώσουμε. Σκεπάζουμε τα λαχανικά με το καπάκι τους και τα τοποθετούμε στο ταψί μας. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 160°C μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C, ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη ώστε να πάρουν χρώμα τα λαχανικά και να κάνουν μια ελαφριά κρούστα.

Για τη γέμιση

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το ιδρώνουμε, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτουμε την ψίχα της μελιτζάνας και του κολοκυθιού. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ ντομάτας, τη γέμιση της ντομάτας, τη ζάχαρη, τον ξερό δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει και να πιει όλο το ζουμί του, για 10 λεπτά περίπου.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον φρέσκο δυόσμο.

Για τη σάλτσα ψησίματος

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Δείτε το βίντεο

Την συνταγή πήραμε από το σάιτ του Γιάννη Λουκάκου