Συνταγή για νηστίσιμο σάμαλι χωρίς καθόλου λάδι
Το σάμαλι είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, ιδανικό για τις μέρες της νηστείας.
Το σάμαλι χαρακτηρίζεται από τη γλυκιά και αφράτη υφή του, την οποία του δίνει το σιμιγδάλι και τη μοναδική του γεύση, που συνδυάζει τη γλυκύτητα με μια ελαφριά εσπεριδοειδή αίσθηση.
Η συνταγή είναι εύκολη και περιλαμβάνει απλά υλικά, όπως σιμιγδάλι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, και φυσικά, το άρωμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού, το οποίο προσθέτει φρεσκάδα και έντονο άρωμα.
Το σάμαλι είναι νηστίσιμο καθώς δεν περιέχει αυγά, γάλα ή άλλα ζωικά προϊόντα, κάτι που το καθιστά ιδανικό για άτομα που ακολουθούν διατροφή χωρίς ζωικά συστατικά. Η γλυκιά του γεύση γίνεται ακόμη πιο έντονη με την προσθήκη σιροπιού, που απορροφάται από το σιμιγδάλι και το καθιστά εξαιρετικά ζουμερό και γευστικό. Το σάμαλι είναι το τέλειο γλυκό για να προσφέρει γεύση και γλυκύτητα χωρίς να ξεφεύγει από τις νηστίσιμες συνήθειες.
Συνταγή για σάμαλι:
ΥΛΙΚΑ
- 1 μιση φλ. τσ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. τσ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλ. τσ. ζάχαρη
- 1 μισή φλ.τσ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ. γλ. σόδα
- 1κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ. γλ. μαστίχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Τη σόδα μας πρώτα στο χυμό πορτοκαλιού κ μετά στο μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα μας σε ταψάκι και αφήνουμε για 3 ώρες να «σταθεί».
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 45′ περίπου, να μας ροδίσει
Έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι μας με 1 μισή φλ. τσ. νερο, 2 μισή φλ. τσ. ζάχαρη κ μια φλουδα πορτοκαλι και βραζουμε για 3′.
Αφήνουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε.
Θυμηθείτε! Κρύο σιρόπι, ζεστό γλυκό.