Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για μπουγάτσα με τυρί -Τραγανή, με την πιο νόστιμη γέμιση

Η μπουγάτσα είναι ένα από τα αλμυρά και γλυκά σνακ στα οποία δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς.

Η παραδοσιακή συνταγή για μπουγάτσα μπορεί να μοιάζει λίγο μπελαλίδικη αλλά ανακαλύψαμε μια συνταγή που, παρά τα πολλά βήματα της είναι εύκολη. Όσο για το αποτέλεσμα, είναι εγγυημένο.

Έχει τραγανό σπιτικό φύλλο και πλούσια αλμυρή κρέμα με φέτα. Πρόκειται για το πιο λαχταριστό πρωινό που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι ενώ μπορείτε να το καταναλώσετε και σαν σνακ στο γραφείο.

Υλικά για το φύλλο

  • 300 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 40 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 150 γρ. νερό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • εξτρά βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων

Ρίχνουμε όλα μας τα υλικά μέσα σε κάδο και τα αναμειγνύουμε με το μίξερ για 10 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο και φτιάχνουμε 2 μπάλες ζύμης. Τις τοποθετούμε σε δύο λεκάνες που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 1-2 ώρες να φουσκώσουν.

Με τον πλάστη πατάμε και πλαταίνουμε την πρώτη μπάλα ζύμης, ώσπου να φτάσει στο μέγεθος της βάσης μίας πίτσας. Το βουτυρώνουμε και αρχίζουμε να το ανοιγουμε σηκώνοντας το από τον πάγκο 3-7 φορές και φτιάχνουμε ένα λεπτό τεράστιο φύλλο. Το τεντώνουμε προσεχτικά σαν ίσιο σεντόνι, το βουτυρώνουμε ξανά και το διπλώνουμε στη μέση. Κόβουμε με μαχαίρι το διπλωμένο φύλλο στη μέση.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τη δεύτερη μπάλα ζύμης.

Αφού έχουν πλέον δημιουργηθεί 4 φύλλα, βάζουμε πάνω στο 1ο φύλλο την γέμισή μας και την κλεινουμε, διπλώνοντας το φύλλο σαν φάκελο. Τον φάκελο αυτό, τον ακουμπάμε πάνω στο 2ο φύλλο, στο κέντρο, και τυλίγουμε ξανά σαν φάκελο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και με τα άλλα 2 φύλλα.

Ψήνουμε χωρίς να το χαράξουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180c για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Υλικά για την γέμιση

  • 250 gr κρέμα γάλακτος
  • 2 αυγά
  • 3 κσ σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κγ φυτίνη
  • 250 gr φέτα
  • 250 gr ανθότυρο
  • Αλάτι πιπέρι

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την μισή κρέμα γάλακτος και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Την άλλη μισή στο μούλτι μαζί με τα αυγά, το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε καλά. Μολις αρχίζει να πέρνει βράση ρίχνουμε το μίγμα του μούλτι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά να μη μας σβολιάσει.

Μόλις πήξει το κατεβάζουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε τη φυτίνη. Κρυώνουμε την κρέμα και τρίβουμε μέσα τα τυριά.

Ανοίγουμε τα φύλλα όπως γράφω και στη συνταγή για το φύλλο, βάζουμε μέσα το μίγμα των τυριών και κλείνουμε με το άλλο φύλλο. Ψηνουμε στους 180c στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.

Τη συνταγή την ανακαλύψαμε από τη food blogger Ρούλα Παπαλιάγκα