Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για λαχταριστή μελόπιτα με ένα απρόσμενο συστατικό που θα σας ενθουσιάσει

Η μελόπιτα είναι το τέλειο γλυκό έδεσμα, ιδίως για τους φθινοπωρινούς μήνες.

Το ελαφρύ και ιδιαίτερα γευστικό αυτό γλυκό είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα από το κυκλαδίτικο νησί της Σίφνου και ο συνδυασμός αλμυρού και γλυκού έρχεται σε τέλεια ισορροπία.

Σίγουρα μόλις δοκιμάσετε ένα κομμάτι ζεστής μελόπιτας θα συμφωνήσετε πως πρόκειται για ένα γλυκό με μοναδική γεύση, το οποίο θα προσφέρετε στους καλεσμένους σας ή θα απολαύσετε ένα απόγευμα συνοδεία με μια κούπα ζεστού καφέ.

Δείτε τα υλικά της συνταγής

Υλικά

  • 225γρ αλεύρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 225g βούτυρο

Για τη γέμιση

  • 500γρ τυρί ρικότα
  • 4 αυγά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • ** Προαιρετικά καραμελωμένοι ξηροί καρποί

Εκτέλεση

Για να προετοιμάσετε την τάρτα σας, κοσκινίστε πρώτα το αλεύρι και ανακατέψτε με το αλάτι. Κόψτε το βούτυρο σε μικροσκοπικά κομμάτια και τρίψτε με τις άκρες των δακτύλων μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.

Σταδιακά προσθέστε νερό, μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή μπάλα. Καλύψτε και ξεκουραστείτε για 30 λεπτά.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180°C. Πιέζουμε τη ζύμη στα τοιχώματα και στον πάτο μιας ταρτιέρας 25 εκατοστών και τη βάζουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.

Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε μαζί το τυρί, τα αυγά, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και το μέλι. Βγάζουμε την ψημένη τάρρτα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Γυρίζουμε το φούρνο στους 200°C. Ρίχνουμε τη γέμιση στην τάρτα μας και βάζουμε στο στο φούρνο για 15 λεπτά. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170°C και ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά. Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν κρυώσει τελείως πασπαλίζουμε τη μελόπιτα με κανέλα, μέλι και προαιρετικά καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.