Συνταγή για μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι και φέτα -Με λίγο πικάντικη γεύση
Bρήκαμε μια λίγο διαφορετική συνταγή για μελιτζανοσαλάτα, η οποία έχει μέσα γιαούρτι και φέτα.
Είναι γεγονός ότι άνοιξη και ιδίως το καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται. Υπάρχουν δύο, τρία πιάτα του καλοκαιριού που συνοδεύουν με τον πιο υπέροχο τρόπο τα μεσημέρια με φίλους και ουζάκι. Αυτή η συνταγή για λαχταριστή μελιτζανοσαλάτα είναι ένα από αυτά τα πιάτα.
Οπως σημειώνει η σεφ Ντίνα Νικολάου η προσθήκη της φέτας δίνει ένα πικάντικο τόνο στη κρέμα μελιτζάνας που της ταιριάζει πολύ. Μάλιστα, εκείνη πολλές φορές τη σερβίρει με λίγο πετιμέζι και σπιτική κέτσαπ πάνω σε μπρουσκέτες.
Ας δούμε τι θα χρειαστούμε για να την φτιάξουμε:
Υλικά
- 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (ή 3 μικρότερες)
- χυμός από ½ λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου ή 3 σκελίδες σκόρδου ωμές, λιωμένες
- ¾ φλιτζ. τσαγιού (150 ml) ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας μηλόξιδο ή άλλο καλό ξίδι από λευκό κρασί
- 1 κουτ. σούπας μπούκοβο, γλυκό (θα το βρείτε στα μπαχαράδικα) ή ½ κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
- ½ ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένα
- ½ κεσεδάκι (100 γρ.) στραγγιστό γιαούρτι
- 100 γρ. φέτα της αρεσκείας σας, θρυμματισμένη με το πιρούνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά. Πλένω τις μελιτζάνες, τις σκουπίζω καλά, τις τοποθετώ στη σχάρα του φούρνου, σε ένα από τα ψηλά ράφια και τις ψήνω για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα τους και να σκάσει σε αρκετά σημεία.
Κάθε τόσο, τις γυρνάω στη διάρκεια του ψησίματος, για να μαυρίσουν ομοιόμορφα. Εναλλακτικά, τις τρυπάω με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία, τις βάζω σε ένα ταψί και τις ψήνω στη λειτουργία του φούρνου, στους 200 C, για 35 – 40 λεπτά. Τις βγάζω από το φούρνο και, όταν κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τις πιάσω, τις κόβω στη μέση και, με ένα κουταλάκι, αφαιρώ και πετάω όσα περισσότερα σποράκια μπορώ.
Στη συνέχεια παίρνω τη σάρκα, τη βάζω σε ένα μεγάλο μπολ και τη ραντίζω με το χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσει. Προσθέτω την κρέμα σκόρδου (ή τις λιωμένες σκελίδες), το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο (ή το ξίδι από λευκό κρασί), το μπούκοβο (ή την πάπρικα), το μαϊντανό, το γιαούρτι και τη φέτα.
Ανακατεύω καλά τα υλικά και νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι (προσοχή με το αλάτι γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρό τυρί). Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το φυλάω στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρω. Ετοιμη!
Την συνταγή πήραμε από το σάιτ της Ντίνας Νικολάου.