Συνταγή για τσουρέκι χωρίς μίξερ -Με ένα υλικό που τα κάνει τόσο αφράτα σαν βαμβάκι
To Πάσχα πλησιάζει και βρήκαμε μια απίθανη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι που είναι αφράτο σαν βαμβάκι και δεν χρειάζεσαι μίξερ.
Σε αυτή την συνταγή ανάμεσα στα υλικά που θα χρειαστείς, υπάρχει ένα υλικό που δεν πάει το μυαλό σου. Αυτό το πασχαλινό τσουρέκι φτιάχνεται με πορτοκαλάδα με ανθρακικό για να γίνει αφράτο και γευστικό.
«Τα Πασχαλινά μας τσουρέκια με πορτοκαλάδα είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε γεμάτα ίνες και τόσο αφράτα και γευστικά που θα είναι τα καλύτερα τσουρέκια που έχετε φτιάξει ποτέ σας!» αναφέρεται στην συνταγή που βρήκαμε στο διαδίκτυο.
Ας δούμε πώς θα το φτιάξουμε:
Για το προζύμι
- 150 γρ νερό(κρύο)
- 50 γρ νωπή μαγιά
- 1 κτσ ζάχαρη
Για την ζύμη
- 900 γρ αλεύρι τύπου Αμερικής ή αλεύρι για τσουρέκι
- 2 μέτρια αυγά
- 300 γρ ζάχαρη
- 100 γρ γάλα(κρύο)
- 150 γρ πορτοκαλάδα με ανθρακικό
- 120 γρ λιωμένο βούτυρο
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 4-5 δάκρυα μαστίχα (2 γρ)
- 1 κτγ μαχλέπι
- 1/2 κτγ κάρδαμο(κακουλέ)
- 2 βανιλίνες
Για το άλειμμα
- 1 μέτριο αυγό
- 1 κτσ γάλα
Για το πασπάλισμα
- Αμύγδαλο φιλέ
Ταψί 25χ30 εκ.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό , τις νωπές μαγιές, την ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στον πολυκόφτη ρίχνουμε την μαστίχα(4-5 δάκρυα),το κακουλέ, το μαχλέπι ,τις βανιλίες, την ζάχαρη (80 γρ) και χτυπάμε πολύ καλά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, την ζάχαρη(220 γρ) , την πορτοκαλάδα με ανθρακικό ,το ξύσμα πορτοκάλι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά που θρυμματίσαμε , το προζύμι και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι τύπου Αμερικής ή αλεύρι για τσουρέκι μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Μόλις ρίξουμε το αλεύρι και έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά με δόσεις κάθε φόρα το λιωμένο βούτυρο(σε θερμοκρασία δωματίου)ζυμώνοντας να απορροφάει κάθε φορά η ζύμη το βούτυρο. Αφού το ρίξουμε όλο πλάθουμε την ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα.
Ανάβουμε τον φούρνο για 1 λεπτό στις αντιστάσεις για 1 λεπτό. Κλείνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα την ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Ξαναζυμώνουμε την ζύμη με ελάχιστο αλεύρι πάνω στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 9 κομμάτια των 200 γραμμαρίων. Τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν και τα ανοίγουμε ένα ένα σαν φυτίλι. Ενώνουμε κάθε φορά 3 φυτίλια και δίνουμε σχήμα πλεξούδας. Το βάζουμε με μια λαδόκολλα σε ένα ταψί 25χ30 εκ. Τοποθετούμε και τα άλλα 2 ακριβώς δίπλα βάζοντας λαδόκολλα για να μην ακουμπάει το ένα με το άλλο.
Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος (περίπου 1 ώρα)Αφού φουσκώσουν πολύ καλά τα αλείφουμε με ένα μέτριο αυγό κι 1 κτσ γάλα. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50-55 λεπτά στους 180 c.Μόλις ψηθούν τα βάζουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν.
Δείτε το βίντεο:
Την συνταγή πήραμε από το live-kitchen.gr