Μακαρονόπιτα που θα γλείφεις τα δάχτυλά σου -Τέλεια πίτα με ζυμαρικά για μικρούς και μεγάλους
Σήμερα σου προτείνουμε να φτιάξεις μια εύκολη και λαχταριστή μακαρονόπιτα.
Κάποιος που δεν την έχει δοκιμάσει πιθανόν να παραξενεύεται με την έμπνευση που είχαν οι γιαγιάδες μας, να τοποθετήσουν τα χοντρά (ελαφρώς βρασμένα) μακαρόνια σε ένα ταψί, να τα ανακατέψουν με φετούλα και να τα βάλουν να ψηθούν σαν πίτα. Όμως αυτές γνώριζαν καλά, ότι όλα τα μέλη της οικογένειας θα φάνε από ένα πεντανόστιμο κομμάτι και θα χορτάσουν.
Εμείς βρήκαμε στο διαδίκτυο μια πολύ εύκολη συνταγή για λαχταριστή μακαρονόπιτα από τον σεφ Γιώργο Τσούλη. Η τέλεια πίτα για παιδιά, με ζυμαρικά!
Συνταγή για μακαρονόπιτα -Η εύκολη και νόστιμη πίτα που θα σου λύσει τα χέρια
Η μακαρονόπιτα είναι τέλεια επιλογή για το Κυριακάτικο τραπέζι καθώς θα την λατρέψουν και τα μικρά παιδιά. Είναι ένα φαγητό χορταστικό, νόστιμο και εύκολο να το φτιάξεις.
Extra tip: Βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο, γιατί θα ψηθούν φούρνο.
Υλικά
- 5 φύλλα κρούστας
- 500 γρ. μακαρόνια no5
- 3 μέτρια αυγά
- 350 ml γάλα, πλήρες
- 200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένη
- 200 γρ. φέτα, τριμμένη
- 10 φέτες ζαμόν, κομμένες σε χοντρά κυβάκια
- 1 κ.γ. πάπρικα
- ¼ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αρκετά αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Μόλις βράσουν, τα σουρώνουμε, τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το γάλα, τα αυγά και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός πολύ καλά, μέχρι να διαλυθούν τελείως τα αυγά. Στο ίδιο μπολ ρίχνουμε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, το ζαμπόν, το μαϊντανό, την πάπρικα, τα μακαρόνια, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί φούρνου διαμέτρου 30 εκ. περίπου και λαδώνουμε καλά όλη την επιφάνεια του. Στην συνέχεια απλώνουμε τέσσερα λαδωμένα φύλλα τα οποία εξέχουν προς τα έξω 10εκ. Ρίχνουμε τη γέμιση από το μπολ και με ένα κουτάλι, την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, ώστε να πάει παντού. Έπειτα μαζεύουμε τα περισσεύματα προς τα μέσα και τα λαδώνουμε πολύ καλά. Τέλος βάζουμε ένα ακόμη φύλλο λαδώνοντας το.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς σε αντιστάσεις πάνω-κάτω για 60-65 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμη, αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστή.
Την συνταγή πήραμε από τον σεφ Γιώργο Τσούλη.