Φωτογραφία: Live Kitchen

Συνταγή για κυπριακό γλυκό με σιμιγδάλι και κρέμα -Πλούσια και αρωματική γεύση

Τα Σιάμισιη είναι ένα κυπριακό γλυκό που συνηθίζεται να τρώγεται στα πανηγύρια.

H παραδοσιακή αυτό γλυκιά λιχουδιά από το «νησί της Αφροδίτης» αποτελεί ένα διαχρονικά αγαπημένο έδεσμα το οποίο ξεχωρίζει για την πλούσια και αρωματική του γεύση.

Τα νόστιμα Σιάμισιη φτιάχνονται με σπιτικό φύλλο και έχουν γέμιση μίας λαχταριστής και νηστίσιμης κρέμας από σιμιγδάλι, αρωματισμένης με μαστίχα και ανθόνερο. Είναι τηγανητά, με χρυσαφένιο χρώμα και μία τραγανή υφή που τα καθιστά ακαταμάχητα.

Εμείς βρήκαμε μία πανεύκολη συνταγή του σεφ Πάνου Παπαδάκη για λαχταριστά, σπιτικά Σιάμισιη.

Υλικά

  • 310 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 150 γρ. νερό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • μία πρέζα αλάτι

Για την κρέμα:

  • 600 γρ. νερό
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 γρ. μαστίχα(3 δάκρυα)
  • 1/4 κτγ. ροδόνερο

Για το άλειμμα και το τηγάνισμα:

  • 70 γρ. ηλιέλαιο

Για πασπάλισμα:

  • μέλι
  • καρύδια τριμμένα

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε την συνταγή με την παρασκευή της κρέμας.
  • Χτυπάμε πολύ καλά στο multi τη ζάχαρη με την μαστίχα.
  • Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα 600 γρ. νερό, το ροδόνερο, το μίγμα της ζάχαρης με τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα έως ότου να διαλυθεί η ζάχαρι.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε έως ότου το μίγμα να πήξει. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα πυρέξ 20Χ30 εκατοστά. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Επόμενο βήμα είναι η παρασκευή της ζύμης.
  • Σε ένα μπωλ, αδειάζουμε το νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά ανακατεύοντας το αλεύρι, έως ότου να έχουμε την ζύμη.
  • Κόβουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 40 γρ. περίπου, τα οποία αλείφουμε με ηλιέλαιο με τα χέρια μας και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη.
  • Κατόπιν με τον πλάστη τα ανοίγουμε σε φύλλα και τα τετραγωνίζουμε κόβοντας με τη ρόδα. Αλείφουμε με ηλιέλαιο.
  • Κόβουμε την κρέμα σε κομμάτια.
  • Σε κάθε ένα φύλλο ζύμης, τοποθετούμε ένα κομμάτι κρέμας και κλείνουμε τις γωνίες του φύλλου.
  • Βάζουμε το τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνουμε ηλιέλαιο και τοποθετούμε προσεκτικά τα γλυκά. Τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
  • Αφού τα βγάλουμε από το τηγάνι, τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο και πασπαλίζουμε με μέλι και τριμμένα καρύδια.

Δείτε το βίντεο εκτέλεσης της συνταγής: