Πίτες της Σάτζιης: Οι παραδοσιακές κυπριακές πίτες με μέλι είναι ποίημα
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλη παράδοση στις πίτες. Είναι ζεστές και αχνιστές από τον φούρνο, λαχταριστές, άλλες τραγανές και άλλες αφράτες, με πλούσια γέμιση και γεύση.
Παραλλαγές και συνταγές υπάρχουν πολλές που ικανοποιούν κάθε γευστικό γούστο.
Ψάχνοντας για κάτι διαφορετικό, πέσαμε πάνω σε μια συνταγή για «πίτες της Σάτζιης». Πρόκειται για παραδοσιακές κυπριακές πίτες με μέλι που ονομάζονται έτσι από το σκεύος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους.
Σάτζιη είναι ένα μεταλλικό και κοίλο σκεύος ψησίματος, σαν θόλος, που μπαίνει πάνω στη φωτιά, όπου οι Κύπριες νοικοκυρές έψηναν παραδοσιακά τις πίτες τους.
Είναι ιδανικές για να συνοδέψουν τον πρωινό καφέ ή απογευματινό μας τσάι σαν γλυκό σνακ.
Η συνταγή είναι πολύ απλή και εύκολη, με λίγα υλικά που σίγουρα έχεις στο ντουλάπι της κουζίνας σου.
Σημείωσε τι θα χρειαστείς και ξεκίνα να τη φτιάχνεις:
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. αλεύρι χωριάτικο (ή φαρίνα)
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 75 ml ελαιόλαδο
- 250-275 ml χλιαρό νερό
Για την γέμιση
- Ελαιόλαδο
- Μέλι
- Ζάχαρη
- Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε (ρυζιάζουμε) με τα χέρια.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε. Το αφήνετε σκεπασμένο για μια ώρα.
- Από την ζύμη φτιάχνουμε μπαλίτσες, περίπου 100 γρ. η κάθε μια.
- Με τον πλάστη ανοίγουμε την κάθε μπάλα σε αλευρωμένη επιφάνεια. Θέλουμε πολύ λεπτή ζύμη σε σχήμα ορθογώνιο.
- Ετοιμάσουμε τη γέμιση με το μέλι, τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ραντίζουμε με τα υλικά για τη γέμιση. Κλείνουμε κατά μήκος τις άκρες και στη συνέχεια κλείνουμε στα τρία σαν φάκελο.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε υψηλή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε, για να ψήσουμε τις πίτες. Συνολικά θέλουν 5-6 λεπτά, τις γυρνάμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να μη καούν.
Έτοιμες οι πίτες! Καλή όρεξη!
Η συνταγή είναι από το cookpad.com