Η συνταγή μιας Κωνσταντινουπολίτισσας για τα πιο αρωματικά κουλουράκια λαδιού -Φτιάχνονται πανεύκολα
Πολλές φορές, μια συνταγή κρύβει ένα κομμάτι μιας ολόκληρης εποχής.
Εικόνες, πρόσωπα, ιστορίες, συναντήσεις και μυστικά. Συνήθως, οι συνταγές με τα πιο απλά υλικά και την πιο εύκολη εκτέλεση, είναι και αυτές που αντέχουν στο χρόνο. Διαδίδονται από στόμα σε στόμα και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.
Μια από αυτές τις συνταγές θα την διαβάσετε παρακάτω. Την βρήκα σε ένα παλιό τετράδιο συνταγών της μητέρας μου και της την είχε παραχωρήσει μια καλή της φίλη Κωνσταντινουπολίτισσα, το 1986.
Τα συγκεκριμένα κουλουράκια λαδιού υπάρχουν πάντα στη βαλίτσα των παιδικών μου χρόνων. Οποτε ψήνονταν στο σπίτι, υπήρχε στον αέρα η αίσθηση ότι είχε συμβεί κάτι καλό. Εχουν μέσα ούζο και γλυκάνισο, δύο στοιχεία που κάνουν την γεύση τους χαρακτηριστική και αναντικατάστατη.
Φτιάχνονται πανεύκολα, με τα πιο απλά και αγνά υλικά. Το σπίτι σας θα γεμίσει αρώματα. Θα συνοδέψουν τέλεια το πρωινό ή απογευματινό σας καφεδάκι στη βεράντα τις ημέρες που έρχονται!
Υλικά:
½ φλιτζάνι λάδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 αυγά
1 φλιτζάνι του ελληνικού καφέ ούζο
½ κ.γλ γλυκάνισο σε σκόνη
Χυμός από μισό λεμόνι
5 ½ φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
-Σε ένα γυάλινο μπωλ χτυπάτε το λάδι, την ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να γίνουν ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
-Στη συνέχεια, προσθέτετε το ούζο, το γλυκάνισο και τον χυμό λεμονιού.
-Ακολουθούν το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι –το οποίο το ρίχνετε σιγά σιγά έως ότου η ζύμη να γίνει λεία και αποκτήσει κάποια ελαστικότητα.
-Πλάθετε τα κουλουράκια σε όποιο σχήμα επιθυμείτε.
-Τα ψήνετε στους 170 βαθμούς για 35-40 λεπτά.
*Απολαύστε τα στη βεράντα με ζεστό καφεδάκι!