Μωσαϊκό με βρώμη: Το υγιεινό γλυκό του Χρήστου Βέργαδου συνοδεύει τέλεια τον καφέ -Με λίγες θερμίδες
Ενα λαχταριστό γλυκάκι με λίγες θερμίδες, δίπλα σε έναν ζεστό καφέ που μοσχοβολά, πάνω σε ένα τραπέζι με λίγα φρέσκα λουλούδια, είναι ένα σκηνικό ευτυχίας. Οχι άφταστο, ούτε μακρινό. Μπορούμε να το φτιάξουμε, εδώ και τώρα. Με λίγα υλικά και λίγη αισιοδοξία παραπάνω.
Ο pastry chef, Xρήστος Βέργαδος, παραχωρεί στην Bovary μία συνταγή από το νέο βιβλίο του «Γλυκά χωρίς». Το βιβλίο του περιέχει συνταγές που είτε δεν περιέχουν ζωικά, είτε αλεύρι, είτε γλουτένη, είτε αβγά, είτε ζάχαρη, είτε πολλές θερμίδες. Υπάρχει κατηγορία συνταγών που απαιτεί ελάχιστο από τον χρόνο σας και κατηγορία συνταγών που δεν χρειάζεται φούρνο.
Ο Χρήστος Βέργαδος μας προτείνει ένα ελαφρύ γλυκό που συνδυάζεται ιδανικά με τα αγαπημένα σας ζεστά ροφήματα, και μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μόνες σας και να το απολαύσετε μετά το πασχαλινό γεύμα αγάπης.
Μωσαϊκό με βρώμη, λοιπόν, από τον Χρήστο Βέργαδο.
Yλικά (για 8 μερίδες)
-240 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-120 γρ ζάχαρη άχνη
-50 γρ κακάο
-40 ml κονιάκ
-360 γρ μπισκότα βρώμης θρυμματισμένα
-120 γρ νιφάδες βρώμης
για το γαρνίρισμα:
κακάο
Εκτέλεση:
1)Σε ένα μπωλ ανακατεύετε με το χέρι το βούτυρο μαζί με την άχνη και το κακάο, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
2) Κατόπιν προσθέτετε τις νιφάδες βρώμης, τα θρυμματισμένα μπισκότα, το κονιάκ και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
3) Σε μία φόρμα κέικ 25x10 cm στρώνεται αντικολλητικό χαρτί καλύπτωντας και τα τοιχώματα της και αδειάζεται στο εσωτερικό της το μίγμα.
4) Πιέζετε με τα δάχτυλά σας και βάζετε στο ψυγείο να παγώσει καλά.
5)Σερβίρετε πασπαλίζοντας την επιφάνεια με κακάο.
"Σε όλη την επαγγελματική μου πορεία, είτε στα εστιατόρια, είτε στη σχολή είτε στα διάφορα πρότζεκτ, αλλά και μέσα από την τηλεοπτική μου παρουσία, συναντούσα ανθρώπους που για κάποιον λόγο (διατροφής, υγείας κ.λπ) ήθελαν κάποιο γλυκό... χωρίς ζάχαρη, χωρίς αβγό, χωρίς γλουτένη. Και το ζητούσαν από έναν ζαχαροπλάστη!
Μα γίνεται γλυκό χωρίς ζάχαρη; Παντεσπάνι χωρίς αβγά; Κέικ χωρίς αλεύρι;
Ολα αυτά τα χρόνια που ταξιδεύω σε διάφορους προορισμούς, αναζητώντας πάντα νέες συνταγές, ιδέες και καινούριες γεύσεις, συναναστράφηκα με συναδέλφους αλλά και με διατροφολόγους προσπαθώντας να βρω έναν τρόπο να παντρέψω την τέχνη μου με όλες αυτές τις πληροφορίες περί διατροφής.
Μίλησα με γονείς, αθλητές, ανθρώπους που για κάποιον λόγο έπρεπε να «προσέχουν». Στόχος του βιβλίου μου είναι «Συνταγές για γλυκά χωρίς...». Γλυκά απλά, εντυπωσιακά, εύκολα στην Παρασκευή τους, μα πάνω από όλα... νόστιμα! Γιατί; Γιατί τελικά τα γλυκά είναι για όλους!".
Το βιβλίο του Χρήστου Βέργαδου, "Γλυκά χωρίς" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Περισσότερες συνταγές του σεφ μπορείτε να βρείτε στο κανάλι του στο You Tube.