γλυκιά κολοκυθόπιτα

Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα της γιαγιάς -Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι

Η κολοκύθα είναι αδιαμφισβήτητα σήμα κατατεθέν της φθινοπωρινής εποχής και οι συνταγές στις οποίες πρωταγωνιστεί το αγαπημένο λαχανικό έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο.

H κολοκύθα είναι το απόλυτο φθινοπωρινό λαχανικό που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Εκτός από τη νοστιμιά που δίνει στα πιάτα, κάνει καλό και στον οργανισμό μας γιατί είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Τα οφέλη της είναι πολλαπλά για τον οργανισμό μας και εκτός το ότι σηματοδοτεί την έλευση του φθινοπώρου αποτελεί και μια τροφή με μεγάλη θρεπτική αξία.

Φυσικά, από τα δημοφιλέστερα πιάτα με βάση την πορτοκαλί κολοκύθα είναι κάθε λογής πίτες, αλμυρές αλλά και γλυκές. Εμείς βρήκαμε μία συνταγή για πεντανόστιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα από τον σεφ Δημήτρη Μιχαηλίδη και είναι σίγουρο πως θα σας αρέσει τόσο πολύ που δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα της γιαγιάς -Δεν θα μείνει ούτε κομμάτι

Η εποχή της κολοκύθας έφτασε και εμείς βρήκαμε μια συνταγή για την πιο νόστιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα. Ας δούμε τα υλικά:

Υλικά

  • 450 γρ. φύλλα κρούστας                            
  • 800 γρ. κολοκύθα 
  • 100 γρ. ζάχαρη 
  • 60 γρ. φρυγανιά   
  • 120 γρ. καρύδια 
  • 2 κ.σ. σουσάμι 
  • 50 γρ. σταφίδες 
  • 1/2 κ.γ. κανέλα 
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 250 γρ. μαργαρίνη
  • μέλι

Εκτέλεση

Κόβουμε και καθαρίζουμε τις κολοκύθες με ένα μαχαίρι, αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Βάζουμε την τριμμένη κολοκύθα σε ένα σουρωτήρι, πιέζουμε με το χέρι (πάντα με γάντι) να αφαιρέσουμε την υγρασία.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη φρυγανιά, τα τριμμένα καρύδια, τις σταφίδες, το σουσάμι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Βουτυρώνουμε ένα ταψί στρόγγυλο, 28 εκ., απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε με μαργαρίνη. Συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα εκτός το τελευταίο.

Απλώνουμε και στρώνουμε τη γέμισή μας στη μέση του ταψιού. Σκεπάζουμε εναλλάξ τη γέμιση, με τα φύλλα που εξέχουν του ταψιού, βουτυρώνοντας κάθε φορά με μαργαρίνη.

Διπλώνουμε το τελευταίο φύλλο στη μέση και το πιέζουμε γύρω γύρω, να καλύψει τα τοιχώματα του ταψιού και βουτυρώνουμε. Κόβουμε την πίτα μας σε κομμάτια, πασπαλίζουμε με σουσάμι, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 90′ λεπτά και σερβίρουμε με μέλι.

Δείτε το βίντεο:

Tην συνταγή πήραμε από τον σεφ Δημήτρη Μιχαηλίδη.