Νηστίσιμη συνταγή για γαρίδες σαγανάκι -Το τέλειο ορεκτικό για την Καθαρά Δευτέρα
Η Καθαρά Δευτέρα είναι πλέον μία ανάσα μακριά και εμείς προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για το παραδοσιακό τσιμπούσι της ημέρας με ευφάνταστες συνταγές.
Φέτος, η 27η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής και ανεξαρτήτως του αν νηστεύουμε, όλοι μας ανυπομονούμε για το περίφημο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Πέραν απ' το ότι είναι μία καλή ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να δούμε τους φίλους μας και να το γιορτάσουμε, πρόκειται επίσης για μία ημέρα με άφθονο, γευστικό φαγητό.
Λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα και κάθε λογής θαλασσινά έχουν την τιμητική τους, γι'αυτό κι εμείς ψάξαμε ενδιαφέρουσες συνταγές για να σας βοηθήσουμε να προετοιμαστείτε δεόντως για το παραδοσιακό τραπέζι.
Μία από τις νοστιμότερες και πιο εύκολες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε είναι η λαχταριστή συνταγή του σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσου για γαρίδες σαγανάκι.
Υλικά
- 12 μεσαίες γαρίδες, καθαρισμένες
- 4 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
- ελαιόλαδο
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, τεμαχισμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- καυτερές πιπερίτσες τσίλι, τεμαχισμένες, κατά βούληση
- αλάτι, κατά βούληση
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
- 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 60 ml. (1/4 φλ.) ούζο
- 2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
- μία πρέζα γλυκιά πάπρικα
- μαϊντανός (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε κύβους και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.
- Εντωμεταξύ, σε ένα άλλο μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές, τις τοποθετούμε στο τηγάνι, σοτάρουμε για 1 λεπτό κάθε πλευρά και σβήνουμε με το ούζο.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα της ντομάτας στο τηγάνι με τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
- Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σερβίρουμε το σαγανάκι ζεστό.