Λαγάνα με ελιές σε τραπέζι
LIVING CITY

Συνταγή για εύκολη λαγάνα χωρίς μίξερ και χωρίς ζύμωμα

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται.

Ταραμάς, χαλβάς, παραδοσιακή λαγάνα και χταποδάκι. Η Καθαρά Δευτέρα είναι εδώ και το έθιμο θέλει να πετάξουμε χαρταετό και να φάμε παρέα με την οικογένεια.

Αυτή η μέρα σηματοδοτεί τη λήξη της αποκριάς και την έναρξη της νηστείας. Το ελληνικό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι πλούσιο σε γευστικά εδέσματα και μια καλή αφορμή να δούμε φίλους μας και να ξεκουραστούμε.

Εμείς βρήκαμε μια απλή και εύκολη συνταγή για λαχταριστή λαγάνα ώστε να την απολαύσεις με την οικογένειά σου και τους φίλους σου και να είναι φτιαγμένη από σένα.

Για να φτιάξεις την λαγάνα δεν χρειάζεται μίξερ και ούτε να ζυμώσεις. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τι θα χρειαστείς:

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 340 γρ. χλιαρό νερό (όχι καυτό)
  • 1 κ.σ. μαγιά στιγμής (σε σκόνη)
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. νερό + 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • σουσάμι 
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμα χεριών

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, τη μαγιά στιγμής, το αλάτι και σταδιακά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας τα υλικά μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη πολύ καλά, και αφήνετε το μείγμα ζεστό μέρος για 1,5 ώρες περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.  

Στη συνέχεια αλείφετε τα χέρια σας με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και «ανοίγετε», σε λεπτή στρώση, τη ζύμη πάνω σε λαδόκολλα στρωμένη στο μεγάλο ταψί του φούρνου σας (δείτε το βίντεο). Σκεπάζετε το ταψί με 1 πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη για 45 λ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει, αναμιγνύετε καλά τις 3 κ.σ. νερό με το 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη και με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε με το ζαχαρόνερο την επιφάνεια της λαγάνας. Την πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι και κάνετε τις “κλασικές” τρύπες στη λαγάνα με τα δάχτυλά σας (δείτε στο βίντεο). 

Την ψήνετε σε προθερμασμένο στους 220 βαθμούς φούρνο στις αντιστάσεις για 30 λ (ή στους 200 βαθμούς στον αέρα, πάλι για 30 λ). Την ξεφουρνίζετε και αν θέλετε να παραμείνει τραγανή την τοποθετείτε πάνω σε σχάρα, για να τραβήξει την υγρασία των ατμών, μέχρι να την σερβίρετε.

Tip: Για ακόμα πιο εύκολη και γρήγορη λαγάνα, διαλύετε σε ένα μικρό μπολ τη μαγιά μαζί με 2 πρέζες ζάχαρη και λίγο από το χλιαρό νερό και την αφήνετε για 5 λ να φουσκώσει και να αφρίσει η επιφάνεια. Αν η μαγιά σας αναφέρει την ένδειξη «Δεν χρειάζεται διάλυση» μπορείτε να την βάλετε ως έχει στο μείγμα όπως θα δείτε στο βίντεο και να αποφύγετε την πιο πάνω διαδικασία αν δεν θέλετε.

Την συνταγή πήραμε από τις sintayes.gr