Φωτογραφία: Shutterstock

Συνταγή για πειραγμένο ραβανί με γιαούρτι και μήλο -Αφράτο και λαχταριστό

Το ραβανί είναιτο σιροπιαστό γλυκό που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.

Το ραβανί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά γλυκά αφού συνδυάζει την ακαταμάχητη γεύση των σιροπιαστών, διατηρώντας όμως και τις ισορροπίες με την ανάλαφρη υφή του.

Πρόκειται για ένα επιδόρπιο που αφυπνεί αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία και τα κεράσματα στο σπίτι της γιαγιάς, και όσο και αν μεγαλώσουμε δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε ένα κομμάτι λαχταριστό ραβανί με μια μπάλα παγωτό βανίλια.

Η σημερινή συνταγή είναι φεύγει από τα συνηθισμένα και το ραβανί με γιαούρτι και μήλο πρόκειται να σας ενθουσιάσει. Πρόκειται για μια συνταγή από το foodaholic και άπαξ και τη δοκιμάσετε θα τη φτιάχνετε συνέχεια.

Συνταγή για διαφορετικό ραβανί

Για το σιρόπι

  • 800 γρ ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • Φλούδα πορτοκαλιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 5 γαρίφαλα
  • 2 βανίλιες
  • Χυμό από ½ λεμόνι

Για τη Ζύμη

  • 8 αυγά
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 400 ml λάδι
  • 400 γρ στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι γαρίφαλο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φακελάκι μπέικιν
  • 600 γρ σιμιγδάλι χονδρό
  • 3 μήλα

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα, την κανέλα, τα γαρίφαλα και βράζουμε για 5 λεπτά να γίνουν σιρόπι. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού.

Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι και ανακατεύουμε. Αρωματίζουμε με τις βανίλιες, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του βάζουμε το μπέκιν και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και δουλεύουμε. Περνάμε από τον χοντρό τρίφτη τα μήλα και τα στραγγίζουμε καλά. Τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε.

Σε ταψί 41x35 εκατοστών που έχουμε βουτυρώσει και καλύψει με σιμιγδάλι απλώνουμε το μείγμα.

Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Όσο είναι καυτό το σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε για τουλάχιστον 6 ώρες πριν σερβίρουμε.