Brunch στο σπίτι: Ο Γιώργος Τσούλης δίνει 3 πανεύκολες και υπέροχες συνταγές -Plus, tips για να μην πάρουμε κιλά στην καραντίνα
Ο Γιώργος Τσούλης προτείνει στους αναγνώστες του Bovary τρεις πανεύκολες και πεντανόστιμες συνταγές για να διοργανώσετε ένα brunch στο σπίτι.
Εν καιρώ κορωνοϊού, σε πολλούς ίσως να σας έχουν λείψει οι συνήθειές σας πριν την καραντίνα, όπως να βγείτε με τους φίλους σας για να απολαύσετε ένα λαχταριστό brunch στο αγαπημένο σας στέκι.
Ωστόσο, αν και το brunch σε εστιατόριο αυτές τις μέρες είναι απαγορευτικό, αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το απολαύσετε στο σπίτι. Ο Γιώργος Τσούλης το αποδεικνύει περίτρανα με τις παρακάτω υπέροχες συνταγές, οι οποίες θα σας κάνουν να γλείφετε τα δάχτυλά σας και να δώσετε άλλο νόημα σε ένα ανιαρό κυριακάτικο (και όχι μόνο) πρωινό.
Μάλιστα, σε συνεργασία με τη Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Δανάη Πετροπούλου μας δίνει και συμβουλές, ώστε να διατηρήσουμε το βάρος μας όσο γίνεται πιο σταθερό.
Mozzarella sticks
Υλικά:
- 600 γρ. μοτσαρέλα, κομμένη σε sticks
- 150 γρ. nachos, θρυμματισμένα
- 70 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 αυγά, αραιωμένα και χτυπημένα με λίγο νερό
- αλάτι
- πιπέρι
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Προετοιμασία:
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Την ίδια ώρα βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Σε ένα δεύτερο μπολ, βάζουμε τη φρυγανιά με τα nachos και τα ανακατεύουμε. Σε ένα τρίτο μπολ βάζουμε το αυγό.
Μόλις ζεσταθεί το ηλιέλαιο (να μην είναι καυτό, γιατί θα καεί απ’ έξω και δε θα ψηθεί καλά από μέσα), πανάρουμε τις μοτσαρέλλες, περνώντας τες πρώτα από το αλεύρι μετά από το αυγό και μετά από το μείγμα της φρυγανιάς.
Τηγανίζουμε, γυρνώντας τες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να έχουν μία τραγανή κρούστα. Μεταφέρουμε σε πιάτο, στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
Τηγανητά αυγά με μανιτάρια και μαρούλι
Υλικά:
- 250 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε κάθετες φέτες
- 160 γρ. μαρούλι, κατσαρό
- 4 αυγά, medium
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Προετοιμασία:
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Ύστερα, ρίχνουμε το μαρούλι (μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σπανάκι, αν το προτιμάτε) και το σκόρδο. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Σοτάρουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα αυγά, καπακώνουμε το τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ψηθούν τα αυγά. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε ξανά και σερβίρουμε.
Vegan pancakes
Υλικά:
- 480 ml γάλα αμυγδάλου
- 250 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- 4 κ.σ. λάδι καρύδας, λιωμένο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
- ½ κ.γ. αλάτι
- ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα: μπανάνες, φράουλες, σιρόπι σφενδάμου
Προετοιμασία:
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γάλα αμυγδάλου, το λιωμένο λάδι καρύδας, το αλάτι, τη ζάχαρη και με ένα σύρμα χειρός ανακατεύουμε καλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με λίγο χαρτί κουζίνα βρεγμένο με ελαιόλαδο αλείφουμε την επιφάνεια του τηγανιού.
Ύστερα, παίρνουμε 2 γεμάτες κουταλιές από τη ζύμη και τις αδειάζουμε στο κέντρο του τηγανιού. Με το πίσω μέρος του κουταλιού, απλώνουμε το μείγμα και του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε.
Ψήνουμε το pancake από τη μία πλευρά. Όταν δημιουργηθούν μικρές φουσκαλίτσες στο πάνω μέρος, το γυρνάμε από την άλλη πλευρά με μια σπάτουλα.
Μόλις είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με όλο το μείγμα της ζύμης.
Τέλος, σερβίρουμε τα pancakes το ένα πάνω στο άλλο μαζί με μπανάνες, φράουλες και σιρόπι σφενδάμου.
Αποφύγετε την αύξηση βάρους
Παράλληλα, ο Γιώργος Τσούλης, σε συνεργασία με τη Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Δανάη Πετροπούλου, μας δίνει συμβουλές για το πώς να κρατήσουμε ένα σταθερό βάρος εν καιρώ καραντίνας:
- Ζυγιζόμαστε τακτικά. Είναι σημαντικό να είμαστε νηστικοί, με ελαφρύ ή καθόλου ρουχισμό. Προσπαθήστε να ζυγίζεστε σε συγκεκριμένη ώρα.
- Αν έχετε παρατηρήσει ότι το βάρος σας ανεβαίνει σταδιακά, ξεκινήστε να τρώτε λιγότερο ή να ασκείστε πιο πολύ, ώστε να κρατάτε τη ζυγαριά σε όσο πιο σταθερό επίπεδο γίνεται.
- Μην αγοράζετε ανθυγιεινά τρόφιμα: πατατάκια, σοκολατάκια, αναψυκτικά με ζάχαρη. Έχουν πολλές θερμίδες που οδηγούν σε ανεξέλεγκτη αύξηση βάρους και λίπους. Περιέχουν αλάτι και ζάχαρη, δεν χορταίνουν και οδηγούν σε κάνουν κατακράτηση υγρών, άρα και κυτταρίτιδα. (ένα πακέτο πατατάκια έχει 800 θερμίδες και 1 σοκολάτα 500).
- Αν παρόλα αυτά έχουν ξεμείνει στο σπίτι κάποια από τα παραπάνω, κρύψτε τα σε ένα μη εμφανές σημείο, ώστε να μην μπείτε σε πειρασμό. Βάλτε σε εμφανές σημείο, τα υγιεινά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, αυγά κλπ. ώστε να έχουμε ερέθισμα στην κατανάλωσή τους.
- Κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων. Με απλά λόγια τι φάγατε κάθε μέρα. Αυτό βοηθάει να έχετε μια αντιπροσωπευτική εικόνα του τι τρώτε και να εξισορροπήσετε την κατάσταση σε περίπτωση π.χ. που φάγαμε πολύ και ανθυγιεινά κάποια μέρα.
- Μην παραγγέλνετε fast food! Είναι εξίσου πλούσια σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν εύκολα στην πρόσληψη βάρους. Ενδεικτικά ένα κομμάτι πίτσας μπορεί να φτάσει και τις 400 θερμίδες.
- Μαγειρεύετε στο σπίτι με απλά αγνά υλικά. Προτιμήσετε νόστιμες και υγιεινές συνταγές που περιέχουν θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για την υγεία σας.
- Κάνετε όση περισσότερη γυμναστική μπορείτε. Είτε μένοντας στο σπίτι είτε πηγαίνοντας για περπάτημα/τρέξιμο στη γειτονιά, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας. Όσο πιο ενεργοί είμαστε, σε τόσο πιο υψηλά επίπεδα κρατάμε το μεταβολισμό μας, άρα κάνουμε περισσότερες καύσεις!
- Να θυμάστε πως αυτό που ζούμε είναι παροδική κατάσταση. Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να είμαστε στην ίδια φυσική κατάσταση και να μπαίνουμε στα ρούχα μας. Μην ξεχνάμε πως η παχυσαρκία (ανήκει στις ευπαθείς ομάδες) συνδέεται με μειωμένη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού.
Βρες περισσότερες #pikaifeat συνταγές από τον Γιώργο Τσούλη εδώ και στο www.giorgostsoulis.com.