Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε στις φακές και γιατί δεν βγαίνουν πηχτές

Τα τέλεια συνοδευτικά για τις φακές, σύμφωνα με διαιτολόγο

Όταν ήμασταν παιδιά, συνήθως τρώγαμε φακές με φέτα. Δηλαδή, υπήρχε πάντα μια πηγή πρωτεΐνης και αναμειγνύαμε τους υδατάνθρακες με την πρωτεΐνη.

Αν σήμερα ρωτήσουμε τα παιδιά τι τρώνε στο σπίτι, πιθανότατα θα μας αναφέρουν λαχανικά. Φυσικά, οι φακές με λαχανικά δεν είναι κακές, αλλά πού είναι η πρωτεΐνη;

Η ισορροπία μεταξύ υδατανθράκων και πρωτεϊνών είναι σημαντική για μια υγιεινή διατροφή

Αν σκέφτεστε να προσθέσετε λουκάνικο στις φακές σας για να αντισταθμίσετε τους υδατάνθρακες με την πρωτεΐνη, καλό είναι να το ξανασκεφτείτε. Το λουκάνικο είναι επεξεργασμένο κρέας που καλό είναι να περιορίσουμε στη διατροφή μας. Αν και μια φορά μπορεί να μην προκαλέσει πρόβλημα, το θέμα είναι αν το κάνετε συνήθεια. Σύμφωνα με τη Ισπανίδα διατροφολόγο Ángela Quintas, η καλύτερη επιλογή είναι να περιορίσετε τις φακές με τα λαχανικά και να προσθέσετε μια ποιοτική πηγή πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά, παστά ή έστω φέτα.



Shutterstock

Η δίαιτα της βασικής ινσουλίνης, την οποία υποστηρίζει εδώ και χρόνια διατροφολόγος Ángela Quintas, βασίζεται σε μια ισορροπημένη πρόσληψη υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε κάθε γεύμα, με αναλογία 50/50. «Θέλουμε να επιστρέψουμε στον τρόπο που τρώγαμε στο παρελθόν, γιατί αυτός ο τρόπος μας έκανε να νιώθουμε καλά. Αν ακολουθήσετε αυτή την αναλογία καθημερινά, θα παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε καλύτερα, ότι έχετε πνευματική διαύγεια και ότι δεν νιώθετε εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας», αναφέρει η Ángela Quintas στο Telva.

Οι 5 κανόνες της δίαιτας της ινσουλίνης

Η εφαρμογή του διατροφικού προγράμματος της Ángela Quintas βοηθά στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν θέλετε να το ακολουθήσετε, θα πρέπει να τηρήσετε τους 5 βασικούς κανόνες, όπως τους περιγράφει στο τελευταίο της βιβλίο De la boca a tu salud (Από το στόμα σας στην υγεία σας):

  • Μην τρώτε υδατάνθρακες χωρίς πρωτεΐνη. Εάν καταναλώνετε τρόφιμα όπως ψωμί, ρύζι, λαχανικά ή φρούτα, πάντα να τα συνδυάζετε με μια πηγή πρωτεΐνης. Οι υδατάνθρακες από μόνοι τους προκαλούν αύξηση της γλυκόζης στο αίμα και αιχμές ινσουλίνης, οι οποίες δεν είναι ευεργετικές για το σώμα.
  • Αποφύγετε τους υγρούς υδατάνθρακες. Αυτοί απορροφώνται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αιχμές ινσουλίνης, προάγοντας τη συσσώρευση λίπους και προκαλώντας πείνα σύντομα μετά.
  • Καταναλώστε τροφή κάθε 3-4 ώρες. Διατηρώντας μια σταθερή ροή ενέργειας με μικρά και συχνά γεύματα, αποφεύγετε τις αιχμές ινσουλίνης και διατηρείτε τον μεταβολισμό σας ενεργό.
  • Μην περιμένετε περισσότερο από μία ώρα μετά το ξύπνημα για να φάτε. Μετά από μια νύχτα νηστείας, τα αποθέματα γλυκογόνου είναι χαμηλά και το σώμα χρειάζεται άμεσα ενέργεια. Αν δεν φάτε σύντομα, το σώμα σας μπορεί να καταναλώσει μυϊκή μάζα για ενέργεια.
  • Μην αθλείστε με άδειο στομάχι. Αν και μπορεί να φαίνεται πως η άσκηση με άδειο στομάχι βοηθά στην καύση περισσότερου λίπους, στην πραγματικότητα είναι αντιπαραγωγική. Όταν τα αποθέματα γλυκογόνου στο ήπαρ και στους μυς είναι πολύ χαμηλά, η διαθέσιμη ενέργεια για την προπόνηση μειώνεται. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα στρέφεται στη μυϊκή μάζα για ενέργεια, κάτι που μειώνει τον βασικό μεταβολισμό και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού.