Stollen

Stollen: Το γερμανικό χριστουγεννιάτικο κέικ που πρέπει να δοκιμάσεις -Με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά

Τα Χριστούγεννα φτάνουν σε λίγες ημέρες και εμείς ψάχνουμε ιδέες για πιάτα που θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι.

Εκτός από τα παραδοσιακά καθιερωμένα γλυκά, μας αρέσει να πειραματιζόμαστε με πρωτότυπες συνταγές.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά όμως δεν έχει μόνο η Ελλάδα αλλά όλες οι χώρες του κόσμου.

Φέτος θα δοκιμάσουμε ένα απίθανο γλύκισμα από τη Γερμανία που ονομάζεται Stollen.

Πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί σαν κέικ με φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά. Τόσο μυρωδάτο και αφράτο που θα συνοδεύσεις τέλεια τον καφέ σου.

Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη είναι λαχταριστή και καθόλου δύσκολη.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

380 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

200 γρ. αμυγδαλόπαστα

120 γρ. σταφίδες ξανθές

120 ml γάλα, πλήρες

50 γρ. βερίκοκο, ψιλοκομμένο

50 ml ρούμι

50 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα

50 γρ. κράνμπερι

50 γρ. βούτυρο, λιωμένο

50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

2 κ.γ. ξηρή μαγιά

1 αυγό

½ κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. κάρδαμο

½ κ.γ. κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε τις σταφίδες σε ένα μπολ και τις ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 40 δευτερόλεπτα.

Αφαιρούμε το μπολ από το φούρνο μικροκυμάτων και προσθέτουμε το ρούμι, ανακατεύουμε καλά και τις αφήνουμε να μουλιάσουν.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το γάλα που πρέπει να είναι χλιαρό, προσθέτουμε την ξηρή μαγιά, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε για 10 λεπτά.

Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη, το κάρδαμο, την κανέλα και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το γάλα με τη μαγιά και ζυμώνουμε σε μέτρια ταχύτητα με το γάντζο για 7-8 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο με το αυγό και συνεχίζουμε το ζύμωμα.

Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο και τη μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με μια διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά.

Αφού είναι έτοιμη η ζύμη μας τη βγάζουμε από το μπολ και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Απλώνουμε πάνω της τις σταφίδες, τα χοντροκομμένα αμύγδαλα, το βερίκοκο και τα κράνμπερι και συνεχίζουμε να πλάθουμε (σε περίπτωση που κολλάει το ζυμάρι πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι).

Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε πάλι το ζυμάρι σε οβάλ σχήμα μήκους 20 εκ. και τοποθετούμε την αμυγδαλόπαστα λίγο πιο πάνω από το κέντρο.

Σκεπάζουμε τη γέμιση και τσιμπάμε λίγο τις άκρες ώστε να κλείσει καλά.

Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί του φούρνου και μεταφέρουμε το ψωμί, το αλείφουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 με 30 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να έχει ψηθεί μέχρι μέσα.

Μόλις ψηθεί το ψωμί το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Έτοιμο! Καλή απόλαυση!

Η συνταγή είναι από το giorgostsoulis.com