Cheesecake με βάση από μελομακάρονα: Το απόλυτο χριστουγεννιάτικο γλυκό με το οποίο θα εντυπωσιάσεις στο φετινό τραπέζι
Τα Χριστούγεννα είναι η πιο μαγική εποχή του χρόνου. Στολίδια, λαμπιόνια, χρώματα και πολλά εκλεκτά φαγητά και γλυκά, συνθέτουν τις αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν για όλη μας τη ζωή.
Τα μελομακάρονα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις γιορτές και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αυτές οι μελωμένες μπουκίτσες που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί και αναρωτιόμαστε γιατί να τις τρώμε μόνο στις γιορτές.
Φέτος, αν θέλεις να εντυπωσιάσεις την οικογένειά σου με τις ικανότητές σου στην κουζίνα, σου έχουμε το απόλυτο γλυκό: Cheesecake με βάση από μελομακάρονα!
Ο γευστικός συνδυασμός του κρεμώδους cheesecake με τα τραγανά μελομακάρονα θα πείσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Μπορείς να αξιοποιήσεις τα μελομακάρονα που έχεις ήδη, αλλά επειδή αποκλείεται να έχουν περισσέψει, σου έχουμε την απόλυτη συνταγή του chef Γιώργου Παπανδρέου.
Μην το σκέφτεσαι στιγμή, σημείωσε τι θα χρειαστείς για να φτιάξεις το πιο ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο cheesecake που θα σε στέψει βασίλισσα της βραδιάς!
Υλικά:
ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ
280 gr ηλιέλαιο
200 gr ελαιόλαδο
180 gr χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
170 gr ζάχαρη
100 gr πούδρα από τριμμένα καρύδια
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
900 gr αλεύρι γ.ο.χ
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
ΚΡΕΜΑ CHEESECAKE
1 κιλό τυρί κρέμα
350 gr κρέμα γάλακτος
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
3 σταγόνες εσάνς πορτοκάλι
200 gr άχνη ζάχαρη
ΓΡΗΓΟΡΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Φιλέτα από 5 πορτοκάλια
200 gr νερό
220 gr ζάχαρη
Συνταγή για το μπισκότο μελομακάρονο
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα υγρά στοιχεία (λάδι, χυμό πορτοκάλι, το αλκοόλ και τη ζάχαρη)
- Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε όλο τα στερεά υλικά (αλεύρι, τριμμένο καρύδι, baking powder, κανέλα)
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 βαθμούς πάνω κάτω
- Ανακατεύουμε με σύρμα τα υγρά στο μπολ και ρίχνουμε μέσα τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Δε θέλει πολύ ζύμωμα. Και όχι εξτρά αλεύρι
- Για το μπισκότο μελομακάρονο απλώνουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα πάνω σε ταψί περίπου 1.5cm πάχος
- Ψήνουμε για 22 λεπτά περίπου
Αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα τσίζκεικ με πορτοκάλι
- Χτυπάμε με σύρμα την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί (αλλά όχι πολύ σφιχτή). Και ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη
- Αμέσως μετά ρίχνουμε το τυρί κρέμα και το ξύσμα πορτοκαλιού
- Ανακατεύουμε με σύρμα κάνοντας ελαφρές κινήσεις
- Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο, αφού το σκεπάσουμε με μεμβράνη
Για τη γρήγορη μαρμελάδα πορτοκάλι
- Παίρνουμε τα πορτοκάλια κ βγάζουμε τη φλούδα. Προσέχουμε να μην αφήσουμε πολλά από το λευκό τους σημείο
- Κόβουμε σε κύβους τα πορτοκάλια
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη
- Βράζουμε για περίπου 6 με 7 λεπτά
- Ρίχνουμε τα πορτοκάλια κ βράζουμε για 13 με 15 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει
- Μόλις κρυώσει για 20-30 λεπτά τα χτυπάμε για πολύ λίγο στο μούλτι
Για τη σύνθεση
- Παίρνουμε ένα γυάλινο σκεύος, σπάμε το μπισκότο στη βάση του και στρώνουμε περίπου το 1/4
- Από πάνω στρώνουμε την κρέμα με μια σπάτουλα ώστε να γεμίσει τα υπόλοιπα 2/4 του σκεύους
- Παγώνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες
- Ρίχνουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι από πάνω
Καλή επιτυχία!