Γεμιστά με καστανό ρύζι σε μόλις 10 λεπτά προετοιμασίας -Η υγιεινή συνταγή από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου
Αν είναι ένα φαγητό που θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι, αυτό δεν είναι άλλο από τα γεμιστά.
Πάντα μυρίζουν υπέροχα και φαίνονται λαχταριστά. Τα γεμιστά είναι ένα φαγητό που φτιάχνουν όλες οι νοικοκυρές στην κουζίνα τους και ποτέ δεν απογοητεύει την υπόλοιπη οικογένεια. Είναι από τα φαγητά που στο μυαλό σηματοδοτεί το καλοκαίρι και η μυρωδιά από τον φούρνο ακόμα μπορεί να ξυπνήσει κάθε σου κοιμισμένο κύτταρο.
Επειδή όμως το καλοκαίρι θέλουμε να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές, ο γνωστός σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου προτείνει να φτιάξουμε γεμιστά με καστανό ρύζι. Η συνταγή είναι απλή και εύκολη. Ο χρόνος προετοιμασίας διαρκεί μόλις 10 λεπτά και ο χρόνος ψησίματος 40-50 λεπτά.
Υλικά (για 4 άτομα)
3 τομάτες
3 μελιτζάνες
3 κολοκύθια
3 πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
Για τη γέμιση:
400 γραμμάρια καστανό ρύζι brown family Agrino
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια
500 γραμμάρια ώριμες ντομάτες τριμμένες
2 κουταλιές μουστάρδα με μπούκοβο και πάπρικα Kalamata Papadimitriou
350 ml ζωμό λαχανικών
20 γραμμάρια ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρείτε την σάρκα από τα λαχανικά και κρατάτε την σάρκα από τις τομάτες και τα κολοκυθάκια στην άκρη σε ένα μπολ.
Πασπαλίζετε τα λαχανικά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και στις τομάτες πασπαλίζετε και την μισή ζάχαρη.
Για τη γέμιση τοποθετείτε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο.
Σοτάρετε για 1-2 λεπτά το ξερό κρεμμύδι με το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, μέχρι να μαραθούν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
Προσθέτετε την ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης μαζί με τα τριμμένα καρότα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά.
Προσθέτετε την τριμμένη τομάτα και συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι να πάρει μία βράση.
Προσθέτετε την μουστάρδα με μπούκοβο και πάπρικα, ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε προσθέτοντας το καστανό ρύζι μαζί με 2/3 του ζωμού λαχανικών, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύετε καλά, αποσύρετε το μείγμα από την φωτιά και γεμίζετε με αυτό τα λαχανικά, προσθέτετε τις πατάτες στο ταψί μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό λαχανικών, πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για 40-50 λεπτά.